Nieuws

Wie speelt waar? Week 37

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

12 – 15 European Tour, 100ste KLM Open, The International, Badhoevedorp. Prijzengeld: €2.000.000 Leaderboard

13 – 15 The 2019 Solheim Cup, Gleneagles, Auchterarder, Schotland. Leaderboard

12 – 15 PGA Tour, A Military Tribute at The Greenbrier, The Old White TPC, White Sulphur Springs, West Virginia. Prijzengeld: $7.500.000 Leaderboard

12 – 15 Challenge Tour, Open de Portugal, Morgado G&CC, Portimao. Prijzengeld: €200.000 Leaderboard

12 – 14 LET Access Series, WPGA International Challenge, Stoke by Nayland Hotel Golf & Spa, Stoke By Nayland, Engeland. Prijzengeld: €35.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

12 – 15 European Tour, 100ste KLM Open, The International, Badhoevedorp. Prijzengeld: €2.000.000  


Wie had bij de bescheiden eerste editie in 1912 kunnen denken dat het Dutch Open anno 2019 zou zijn uitgegroeid tot een toernooi met de statuur die het nu heeft? Dit jaar staat alweer de 100ste uitgave op het programma van het toernooi dat door de jaren heen veel verschillende namen droeg, maar inmiddels sinds jaar en dag bekendstaat als het KLM Open heet. En welke locatie is er nu passender voor deze jubileumeditie dan The International, direct naast Schiphol? Voor het eerst wordt het oudste internationale sporttoernooi van Nederland gehouden op deze waterrijke baan met sterk  geonduleerde greens, die ontworpen is door Masters-winnaar Ian Woosnam.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE QUALIFYING RONDES

Blikvangers

In 1912 deden er 12 golfers mee op de Koninklijke Haagsche. Dit jaar bestaat het deelnemersveld uit 156 spelers. Voor de speciale 100ste editie heeft toernooidirecteur Daan Slooter alles uit de kast gehaald om het publiek een zo mooi mogelijk startveld te geven. We kunnen wel stellen dat hem dat gelukt is. Wereldtoppers Patrick Reed en Sergio Garcia zijn, samen met natuurlijk Joost Luiten, de absolute blikvangers op The International. Verder prijken de namen van oud-winnaars Lee Westwood, Martin Kaymer en Thomas Pieters op de indrukwekkende deelnemerslijst, net als die van Padraig Harrington, Troy Merritt en Matt Wallace.

Nederlandse toppers

Natuurlijk heeft de organisatie er weer voor gezorgd dat ook de beste Nederlandse spelers ruim de kans krijgen. Naast oud-kampioenen Luiten (2013 & 2016) en Maarten Lafeber (2003) maken nog 14 landgenoten donderdag hun opwachting:  Wil Besseling, Max Albertus, Robbie van West, Dylan Boshart, Mark Reynolds, Mike Toorop, Davey Porsius, Rowin Caron Johannes Veerman (in het bezit van zowel een Nederlands als een Amerikaans paspoort) en de amateurs Dario Antonisse, Koen Kouwenaar, Bob Geurts, Benjamin Reuter en Kiet van der Weele. En wat te denken van al die recreatieve golfers, jong en oud, die de strijd aangaan met de toppers in Beat the Pro?

Televisie: Ziggo Sport/Ziggo Sport Golf: do 11:30-13:00 & 15.20-18:30, vr 11:20-13:00 & 15.20-18:30, za en zo 12:50-17:30 (afwisselende uitzendtijden voor het open kanaal)

Leaderboard

Lees ook het speciale online magazine en hou deze week alle digitale kanalen van GOLF.NL in de gaten. Zo hoef je geen moment te missen van alle ontwikkelingen op The International!

13 – 15 The 2019 Solheim Cup, Gleneagles, Auchterarder, Schotland


Het KLM Open is niet het enige grote golfevenement waar de ogen van golfminnend Nederland deze week op gericht zijn. Op het fameuze Gleneagles wordt deze week namelijk de Solheim Cup gespeeld. Deze strijd tussen Europa en Amerika is een stuk minder vaak gevoerd dan haar mannelijke equivalent, de Ryder Cup, maar heeft in relatief korte tijd desondanks een zeer rijke historie opgebouwd. Dit jaar gaat Anne van Dam een nieuw hoofdstuk toevoegen aan deze historie.

In je broek doen van spanning

Na een lang, zenuwslopend kwalificatieproces kwam er voor de 23-jarige Arnhemse eerder deze zomer een einde aan alle onzekerheid: Als tweede Nederlandse mag ze meedoen aan de prestigieuze wedstrijd, nadat Christel Boeljon in 2011 deel uitmaakte van het winnende Europese team in Ierland. Van Dam plaatste zich met een tweede plaats op de puntenlijst direct voor het team en was dus niet afhankelijk van een telefoontje van captain Catriona Matthew. 'Mijn teamgenoten die al eerder in de Solheim Cup hebben gespeeld, zeggen dat je het in je broek doet van de spanning, maar ik ga er vooral van proberen te genieten’, zei Van Dam, één van drie rookies in het Europese team, eerder in een exclusief interview tegen deze site.

De eerste twee dagen zijn hetzelfde qua indeling: vier foursomes in de ochtend, gevolgd door vier fourballs in de middag. Op zondag valt de beslissing, wanneer alle 12 speelsters de baan in gaan en het in directe duels tegen elkaar opnemen. Van Dam slaat de bal dit seizoen het verst van alle speelsters op de LPGA Tour, wat dit weekend een significant voordeel kan gaan opleveren voor de Europeanen. Bijvoorbeeld in de fourballs kan Van Dam captain Matthew vermoedelijk van grote dienst zijn. Amerika won de vorige twee Solheim Cups, kan Europa met Van Dam in de gelederen de kristalglazen trofee heroveren?

Team Europa: Carlota Ciganda, Anne van Dam, Caroline Hedwall, Charley Hull, Georgia Hall, Azahara Muñoz, Caroline Masson, Anna Nordqvist, Céline Boutier, Jodi Ewart Shadoff, Bronte Law, Suzann Pettersen. Captain: Catriona Matthew

Team Amerika: Lexi Thompson, Nelly Korda, Danielle Kang, Lizette Salas, Jessica Korda, Megan Khang, Marina Alex, Brittany Altomare, Angel Yin, Annie Park, Stacy Lewis, Morgan Pressel. Captain: Juli Inkster

Leaderboard

12 – 15 PGA Tour, A Military Tribute at The Greenbrier, The Old White TPC, White Sulphur Springs, West Virginia. Prijzengeld: $7.500.000


Nog geen maand nadat Rory McIlroy triomfeerde in het Tour Championship en daarmee het PGA Tour-seizoen van 2019 won, begint het Amerikaanse circuit alweer aan het nieuwe seizoen. De seizoensaftrap wordt dit jaar gegeven met het toernooi in West Virginia dat sinds 2018 een andere naam draagt, maar in de volksmond nog altijd de Greenbrier Classic wordt genoemd. Zoals wel vaker het geval is, laat het gros van de wereldtoppers de seizoensstart schieten. Enkele blikvangers in het veld: Keegan Bradley, John Daly, Zach Johnson, Bubba Watson en titelverdediger Kevin Na.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 20:00-00:00, za en zo 19:00-00:00

Leaderboard

12 – 15 Challenge Tour, Open de Portugal, Morgado G&CC, Portimao. Prijzengeld: €200.000


Het Open de Portugal heeft een aantal mooie namen op de erelijst staan. Dat heeft er alles mee te maken dat het toernooi sinds de eerste editie in 1973 lange tijdop de kalender van de Europese tour stond. Op de fraaie beker staan de namen van spelers als Matt Wallace, Miguel Ángel Jiménez, Colin Montgomerie en Sam Torrance. Vorig jaar won de Australiër Dimitrios Papadatos, toen het toernooi voor het eerst volledig onderdeel was van de Challenge Tour. Darius van Driel staat hoog op de jaarranking en dus is het niet zo gek dat hij aan de lange termijn denkt en het Open de Portugal verkiest boven het KLM Open. Ditzelfde geldt voor Daan Huizing, alleen zijn naam is nog niet terug te vinden op de officiële startlijst. Ook Lars van Meijel is van de partij in dit met €200.000 gedoteerde toernooi.