Topgolf

Welke Nederlanders halen de cut?

Negentien Nederlanders en een ‘halve’ landgenoot beginnen donderdag aan het honderdste KLM Open. GOLF.NL schat hun kansen in op het halen van de cut.

Vorig jaar in het KLM Open op The Dutch kwamen er veertien Nederlanders aan de start. Van dat 14-tal haalden er maar twee de cut: Max Albertus en Mark Reynolds (geboren Engelsman maar ook een Nederlands paspoort en deze week spelend met de Nederlandse vlag achter zijn naam). Twee uit veertien, een magere oogst, al moet daarbij opgemerkt worden dat onze grootste troef Joost Luiten twaalf maanden terug met een polsblessure aan de kant zat. Dit jaar op The International is Luiten er gelukkig wel bij. Hopelijk gaan er meer Nederlanders de cut halen dan in 2018. GOLF.NL schat hun kansen in.

Bekijk eerst deze reportage over Koen Kouwenaar, de beste amateurgolfer van Nederland die verwacht de cut te gaan halen. 


Joost Luiten – 99% kans op halen cut

We aarzelden over honderd procent want we zien Luiten de cut absoluut niet missen, ook al omdat hij dinsdagmiddag tijdens zijn persconferentie heel optimistisch klonk. ‘Ik voel me fitter dan ik in lange tijd ben geweest en het vormdipje (wat mindere ijzers) lijkt voorbij, ik sla de bal weer erg goed.’  Dat geeft de Nederlandse golfburger moed. Luiten won het KLM Open in 2013 en in 2016. 2019 zou perfect in dat rijtje passen. Om te winnen moet alles natuurlijk meezitten, maar we zien Joost zondag eerder met de beker in zijn handen staan dan vrijdagmiddag met de koffers.

Koen Kouwenaar (amateur) – 50 % kans op halen cut

De beste amateurgolfer van Nederland met een 34ste plaats op de wereldranglijst. Kouwenaar won afgelopen zaterdag op de Hilversumsche voor het tweede jaar op rij het Nationaal Open. ‘Als ik mijn normale spel weet te spelen op The International, moet ik in ieder geval de cut kunnen halen in het KLM Open’, sprak de 21-jarige golfer na die zege zelfverzekerd. GOLF.Nl heeft ook het volste vertrouwen in Koen die volgens zijn coaches een enorm trainingsbeest is en steeds iets beter wordt.

Mark Reynolds – 20 % kans op halen cut

Reynolds is homepro op The International (lees hier een mooi interview met Mark) en kent de baan en de stevig geonduleerde greens dus heel goed. Reynolds staat voor de vierde keer in zijn loopbaan aan de start van het belangrijkste golftoernooi van Nederland na optredens in 2004, 2009 en 2018. Vorig jaar op The Dutch werd hij 53ste, de beste van alle Nederlanders. Dit jaar, op zijn homecourse, moet Reynolds het weekend weer kunnen halen.

Wil Besseling (foto boven) - 15 % kans op halen cut

Besseling heeft tien keer eerder het KLM Open gespeeld, de laatste vijf keer haalde hij steeds de cut. Dat kan geen toeval zijn toch? Besseling heeft een redelijk seizoen op de Challenge Tour (35ste op de jaarranglijst) en de Noord-Hollander speelt en traint veel op The International.

Maarten Lafeber - 10% kans op halen cut

Joost Luiten begint aan zijn veertiende KLM Open, Maarten Lafeber, de andere Nederlandse oud-winnaar van het toernooi (2003), is al toe aan zijn 23ste optreden. Dit jaar speelde Lafeber tien toernooien op de Challenge Tour, twee keer haalde hij de cut met een 51ste plaats in Denemarken als beste resultaat. Afgelopen week mocht Lafeber spelen op de European Tour in het Porsche Open in Duitsland. Hij miste met 75-77 roemloos de cut. Allemaal getallen die heel weinig aanleiding geven tot optimisme voor deze week. Toch geven we de 44-jarige golfer tien procent kans op het halen van de cut. Waarom? The International is Lafebers thuisbaan en hij leeft al heel lang toe naar spelen in het honderdste KLM Open. Lafeber wil dolgraag nog één keer vlammen en het liefst in eigen land in de jubileumeditie van ons Open.

De overige Nederlandse pro’s – 5% kans halen cut

Davey Porsius, Mike Toorop, Max Albertus, Robbie van West, Dylan Boshart, Rowin Caron, Lars Keunen, Reinier Saxton, Sven Maurits en Jurrian van der Vaart, ze verschillen in leeftijd, ervaring en zelfs ambitie (Van der Vaart stopte eind vorig jaar als Tourpro en is nu vooral liefhebber), maar ze hopen natuurlijk allemaal het weekend te halen in het KLM Open. De kans daarop is realistisch gezien natuurlijk niet bijster groot.

De overige Nederlandse amateurs - 5% kans halen cut

Wie geven we van het viertal Dario Antonisse, Bob Geurts, Kiet van der Weele en Benjamin Reuter de meeste kans de cut te halen? We doen maar even lekker opportunistisch aan scorebordjournalistiek en kiezen voor Benjamin Reuter. De pas zestien jaar oude amateur imponeerde afgelopen zaterdag in het Nationaal Open op de Hilversumsche met een laatste ronde 64 (-8), een nieuw baanrecord en een tweede plaats. We zijn mede daarom heel benieuwd wat het grote talent Reuter kan in het grote Open van Nederland.

*** Johannes Veerman - 10 % kans halen cut ***

Tot slot hebben we dan nog Johannes Veerman. De 27-jarige Veerman heeft een Nederlandse vader, zijn moeder komt uit Indonesië maar hij speelt onder de Amerikaanse vlag. Daarom tellen we Johannes als halve Nederlander, en dat brengt dus het totaal aantal landgenoten deze week op 19,5. Als Veerman onverhoeds zondag het KLM Open wint, dan rekenen we hem natuurlijk meteen tot één van ons.