Topgolf

Besseling 34ste in China

Wil Besseling is in het Foshan Open op de gedeeld 34ste plaats geëindigd en is daarmee de beste Nederlander in het voorlaatste toernooi van het Challenge Tour seizoen. Dewi Weber moet na vier rondes op de LPGA Q School de weg naar boven zien te vinden.
Beeld: Golfsupport.nl

De vier Nederlanders op de Challenge Tour die volop in de race zijn voor een kaart voor de European Tour zullen over twee weken op Mallorca goed moeten presteren om een plek in de top-15 veilig te stellen.

De conclusie na het Foshan Open is dat drie van de vier spelers in ieder geval een (flinke) cheque bij elkaar moet spelen in het laatste resterende toernooi (zie tabel onder). Dat geldt waarschijnlijk ook voor de vierde Nederlander, Darius van Driel, de enige speler die na het Foshan Open, ondanks een gemiste cut, nog in de top-15 staat. Van Driel zakte van de 12de naar de 14de plaats.

De beste Nederlander deze week, Wil Besseling, die zondag een keurige 69 (-3) noteerde, gedeeld 34ste werd en daarmee twee plaatsen - van plaats 20 naar 18 - op de ranking wist te winnen, moet ook nog flink wat euro's verdienen om de laatste sprong te maken.

Lars van Meijel stond er uitstekend voor na 36 holes, maar kon (mede door een scheur in zijn driver, zie Instagram bericht onder, red.) in het weekend geen potten breken met rondes in 73 en 74 slagen. Met een totaal van -7 eindigt hij als gedeeld 47ste. De professional behoudt zijn 16de plaats op de Road to Mallorca.

Daan Huizing had een lage ronde nodig om nog wat te kunnen doen voor de Road to Mallorca ranking, maar dat liep anders: met een ronde 76  (+4) eindigde Huizing op de 65ste plaats. De Soestenaar zakt twee plaatsen op de Order of Merit en staat nu 21ste.

Dit bericht bekijken op Instagram

Time to go home after two long weeks in China. Disappointing weekend at the Foshan Open. Driver cracked during round 2 so had to use a different head for the weekend. Time to go home to rest and sharpen up for the @challengetour Grand final in Mallorca. #golf #roadtomallorca #gotime #birdie

Een bericht gedeeld door Lars van Meijel (@larsvanmeijel) op

Eerste Chinese zege Challenge Tour

De thuisspelende Zheng-Kai Bai  won het Foshan Open met een indrukwekkende 65(-7) op de slotdag. De kersverse professional eindigde met vier birdies voor een totaal van -23 en werd zo de eerste Chinees met een zege op de Challenge Tour. Landgenoot Zecheng Dou werd alleen tweede met -19.

De Challenge Tour spelers hebben een week rust voor de finale en het laatste toernooi op Mallorca (7-10 november).

*draai scherm voor volledige weergave op telefoonscherm

Op Mallorca is de prijzenpot gevuld met 420 duizend euro, hetzelfde bedrag als vorig jaar. Ter indicatie: de winnaar ontving een cheque van €72.000,-. Daan Huizing werd vorig jaar 3de en kreeg €28.000,-. Een tiende plaats is goed voor ongeveer €13.000,-. Huizing en Besseling zullen over twee weken in ieder geval in de top-10 moeten eindigen om de sprong naar de top-15 te maken. Voor van Meijel kan een plaats iin de top-20 genoeg zijn.

Leaderboard
Road to Mallorco ranking
Meer over het toernooi in onze rubriek Wie speelt waar?

Weber 57ste na 72 holes

Dewi Weber heeft na vier dagen nog steeds zicht op een kaart voor de LPGA Tour, maar dan moet de Nederlandse nog wel wat slagen zien te winnen in de volgende 72 holes. De top-45 na 8 rondes krijgt een kaart voor de LPGA; Weber staat halverwege de golfmarathon gedeeld 57ste en het gat met de top-45 bedraagt twee slagen.

De eerste vier rondes werden gespeeld op Pinehurst No. 6. Vanaf woensdag spelen de dames de laatste vier rondes van de marathon op Pinehurst No. 9. Na zes dagen is er een cut (top-80 + ties).