Nieuws

Wie speelt waar? Week 43

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

24 – 27 European Tour, Portugal Masters, Dom Pedro Victoria GC, Vilamoura. Prijzengeld: €1.500.000 Leaderboard

24 – 27 Challenge Tour, Foshan Open, Foshan GC, China. Prijzengeld: $500.000 Leaderboard

24 – 27 PGA Tour, The Zozo Championship, Accordia Golf Narashino CC, Chiba, Japan. Prijzengeld: $9.750.000 Leaderboard

23 – 26 LPGA Tour, Q-Series week I, Pinehurst No. 6, Pinehurst, North Carolina. Prijzengeld: $150.000 Leaderboard 

24 – 27 LPGA Tour, BMW Ladies Championship, LPGA International, Busan, Zuid-Korea. Prijzengeld: $2.000.000 Leaderboard

27 Amateurs, Finale Amateurranking Meisjes & Jongens, Golfclub Almeerderhout. Leaderboard

24 – 26 Amateurs, European Men’s Club Trophy, Golf du Médoc Resort, Le Pian-Médoc, Frankrijk. Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

24 – 27 European Tour, Portugal Masters, Dom Pedro Victoria GC, Vilamoura. Prijzengeld: €1.500.000

Het circus dat de European Tour heet strijkt deze week neer in de Algarve, alom bestempeld als een van de ultieme golfbestemmingen in Europa. Sinds de oprichting in 2007 wordt het Portugal Masters gespeeld op de door Arnold Palmer ontworpen Dom Pedro Victoria Golf Course, die erg open is en verder gekenmerkt wordt door het water en de grote geonduleerde greens. Ook dit weekend zal het zonnetje weer volop schijnen aan de Portugese zuidkust, waar desondanks een birdieregen verwacht wordt. De laatste vier winnaars scoorden -20 of lager.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE QUALIFYING RONDES

Engelse dominantie & 59

Zes van de twaalf edities werden gewonnen door Engelsen. Tom Lewis was zelfs twee keer de sterkste, waaronder in 2018. Wie wordt de volgende? In het veld vinden we verder onder meer Matt Wallace, Lee Westwood, Andy Sullivan en Eddie Pepperell terug. Verder van de partij: Lucas Bjerregaard, Paul Lawrie, Padraig Harrington, Martin Kaymer en Ricardo Gouveia. Die laatste is een man van de regio en heeft in het verleden aangetoond zijn beste spel te laten zien op deze baan. Oliver Fisher reist met bijzondere herinneringen terug af naar de Algarve. Hij maakte vorig jaar de eerste officiële 59 op de European Tour.

Laatste kans

De naam van Joost Luiten is niet terug te vinden op de deelnemerslijst. Nederlands beste golfer slaat deze week over en werkt toe naar het WGC van volgende week in Shanghai. Die luxe hebben een hoop andere spelers niet. Voor sommigen is deze week namelijk de laatste kans om zich te verzekeren van speelrecht voor volgend jaar.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 12:30-14:30 & 16:30-19:30, za 14:00-19:30 en zo 13:30-18:00

Leaderboard

24 – 27 Challenge Tour, Foshan Open, Foshan GC, China. Prijzengeld: $500.000

Wat de Nederlandse professionals betreft, zijn van donderdag tot en met zondag alle ogen gericht op het Verre Oosten. De Challenge Tour is namelijk nog altijd in China. In miljoenenstad Foshan wordt om de grootste prijzenpot van het jaar gestreden. Met nog twee toernooien te gaan, over twee weken staat de grote finale op het programma, zal het Foshan Open vermoedelijk grote gevolgen hebben voor de Road to Mallorca.

Stand van zaken

Op die jaarranglijst heeft nummer 12 Darius van Driel nog altijd de beste papieren om promotie af te dwingen naar de European Tour, waar een plek bij de beste 15 recht op geeft. Lars van Meijel mist de schifting momenteel net als nummer 16 op een paar duizend euro’s. Ook Daan Huizing (19) en Wil Besseling (20) zouden aan nog één klapper genoeg moeten hebben.

Leaderboard

24 – 27 PGA Tour, The ZOZO Championship, Accordia Golf Narashino CC, Chiba, Japan. Prijzengeld: $9.750.000

Het eerste PGA Tour-event in Japan belooft meteen een groot spektakel te worden. Geen middelen worden gespaard om het Zozo Championship op de Accordia Golf Narashino Country Club een doorslaand succes te maken. Zo maakt Tiger Woods deze week voor het eerst zijn opwachting in het nieuwe seizoen. Hij maakte gisteren al deel uit van een speciale ‘Skins game’. Hierin rekende Jason Day af met Rory McIlroy, Woods en publiekslieveling Hideki Matsuyama.

Naast een zo goed mogelijk toernooi draaien, heeft Tiger deze week nog meer aan zijn hoofd. Hij is namelijk captain van het Amerikaanse team voor de Presidents Cup over anderhalve maand in Melbourne, en dus proberen flink wat spelers zich bij hem in de kijker te spelen. Mede dankzij de rijkelijk gevulde prijzenpot kan de organisatie op een attractief deelnemersveld rekenen. Daarop prijken naast de eerder genoemde namen die van onder anderen Justin Thomas, Gary Woodland, Jordan Spieth, Shane Lowry en Adam Scott. Er is geen cut in Japan.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 05:00-09:00, za 04:30-08:30 en zo 03:30-07:30

23 – 26 LPGA Tour, Q-Series week I, Pinehurst No. 6, Pinehurst, North Carolina. Prijzengeld: $150.000 

Ook voor Dewi Weber zijn belangrijke tijden aangebroken. In haar rookiejaar als prof op de Symetra Tour wist ze niet direct een startplek veilig te stellen voor de LPGA Tour, nu hoopt ze dat via de Q-Series alsnog te bewerkstelligen. De 23-jarige Weber stroomt in de laatste fase van het kwalificatieproces in. Op het fameuze Pinehurst worden uitgestreken over twee weken acht rondes gespeeld, eerst vier op No. 6 en dan vier op No. 9, en aan het einde van de rit ligt er voor de beste 45 speelsters een LPGA-kaart klaar! Lukt het Weber om Anne van Dam achterna te gaan?

Leaderboard 

24 – 26 Amateurs, European Men’s Club Trophy, Golf du Médoc Resort, Le Pian-Médoc, Frankrijk

Tot vrijwel ieders verbazing kroonde de herenselectie van de Rosendaelsche zich in mei tot landskampioen, door één jaar na de promotie naar de Hoofdklasse meteen op indrukwekkende wijze af te rekenen met Houtrak. Eén van de privileges die die zege op Stippelberg met zich meebrengt, is dat het team Nederland deze week mag vertegenwoordigen op de European Men’s Club Trophy. Dat doet het op de prachtige Châteaux Course van Golf du Médoc, die vijf jaar geleden nog tot beste baan van Frankrijk werd gekozen.

Bekijk hier hoe de Rosendaelsche de finale van de NGF competitie won.