Topgolf

Van Meijel in top-10, toekijken voor Van Driel

Drie van de vier Nederlanders hebben in het belangrijke Foshan Open de cut gehaald. Lars van Meijel staat er na 36 holes goed voor op -10, Wil Besseling (-4) en Daan Huizing (-3) volgen op afstand. Darius van Driel moet dit weekend van de kant toekijken, terwijl Dewi Weber wat plaatsjes won in haar jacht op een LPGA-kaart.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Het was vandaag Darius van Driel die van de hoopvolle landgenoten als eerst de baan in mocht op de Foshan Golf Club. Waar hij een dag eerder nog negen pars maakte op de eerste negen, wisselde de winnaar van het toernooi in Zwitserland hier ditmaal de bogeys (vier) af met birdies (3). Ook in het restant van de ronde kon de Leidschendammer geen slagen meer goedmaken waardoor hij uitkwam op level par voor het toernooi en op twee slagen de cut miste. 

Iets meer dan twee uur later was het de beurt aan Wil Besseling, die na een openingsronde van +1 wist dat hem nog een en ander te doen stond. Vanaf het begin bewoog de Noord-Hollander vandaag de goede kant op. Hij maakte onder meer vijf birdies in zijn eerste zeven holes en bracht uiteindelijk een 67 (-5) binnen voor -4. Daan Huizing hield het nog even spannend of hij er ook de laatste twee rondes nog bij mocht zijn, maar maakte met een ijzersterk slot een einde aan die onzekerheid. Na drie birdies op de vier afsluitende holes kwam hij na zijn tweede 70 (-2) van de week uit op dezelfde score als Besseling.

Van Meijel fenomenaal

Maar geen van zijn mede-Nederlanders deed het vandaag zo goed als Lars van Meijel. De nummer 16 van de Road to Mallorca opende nog met bogey op 10, om daarna stevig huis beginnen te houden in de Chinese miljoenenstad. Zeven birdies en een eagle volgden en dankzij zijn ronde van 64 (-8) katapulteerde hij zich met -10 zo naar de gedeelde zesde plek, waarmee hij uiterst kansrijk aan het weekend begint. Leider na twee dagen is de Duitser Alexander Knappe op -14.

Voor de Nederlanders is het cruciaal om een goed resultaat te behalen in het Foshan Open. Er zit namelijk een half miljoen dollar in de prijzenpot, wat meer is dan alle andere toernooien op de Challenge Tour. Met hierna alleen nog de grote finale in Mallorca te gaan staat alleen Van Driel (12) in de felbegeerde top-15 die speelrecht oplevert voor de European Tour, maar doet met het missen van de cut geen goede zaken. Van Meijel (16), Huizing (20) en Besseling (20) vallen hier nog net buiten.

Leaderboard
Meer over het toernooi in onze rubriek Wie speelt waar?

Weber klimt iets

Voor Dewi Weber verliep ronde 2 van de Q-Series op donderdag stukken beter dan die een dag eerder. Op Pinehurst No. 6 wist de 23-jarige Nederlandse ditmaal wel grotendeels de bogeys van de kaart te houden en tekende ze voor een 70 (-1) voor +3. Daarmee staat ze nog altijd - hetzij net op één slag - buiten de top-45 die uiteindelijk recht geeft op een LPGA-kaart, maar er is nog een lange weg te gaan. In totaal gaat de beslissende fase van de Q-Series namelijk over acht rondes op de banen van Pinehurst. Wel is er na dag 6 een cut.

Leaderboard
Lees meer over de kansen van Weber in onze voorbeschouwing.