Nieuws

Wie speelt waar? Week 41

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

10 – 13 European Tour, Italian Open, Olgiata GC, Rome. Prijzengeld: €7.000.000 Leaderboard

10 – 13 PGA Tour, Houston Open, GC of Houston, Humble, Texas. Prijzengeld: €7.500.000 Leaderboard

10 – 13 Challenge Tour, Stone Irish Challenge, Headfort GC, Kells, Ierland. Prijzengeld: €200.000 Leaderboard

9 – 12 Q School European Tour, First Stage Europe Section E Bom Sucesso, Bom Sucesso, Óbidos, Portugal. Leaderboard

9 – 12 Q School European Tour, First Stage Europe Section E Golf d’Hardelot, Golf d’Hardelot, Hardelot, Frankrijk. Leaderboard

10 – 11 Amateurs, Nederland – België Senioren, Hilversumsche GC. Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

10 – 13 European Tour, Italian Open, Olgiata GC, Rome. Prijzengeld: €7.000.000

In het Italiaans Open beginnen de golfers van de Europese Tour deze week aan een belangrijke periode in hun golfjaar. Met nog vier toernooien resterend in het reguliere seizoen hebben sommigen hun speelrecht voor volgend seizoen nog niet veiliggesteld, terwijl anderen zichzelf in positie willen spelen voor de eindejaarstoernooien. Een goede klassering op de Olgiata Golf Club zou spelers in beide gevallen een flink eind op weg helpen, daar het Italiaans Open onderdeel is van de bijzonder lucratieve Rolex Series.
 

Over de Olgiata Golf Club gesproken, het toernooi doet deze fraaie baan onder de rook van Rome voor de derde keer aan. In 2002, toen het nationaal open van Italië hier voor het laatst te gast was, ging Ian Poulter er met de zege vandoor. Twee jaar eerder had The Postman het kampioenschap ook al gewonnen, dat was toen zijn eerste zege op het hoogste niveau. Anno 2019 is de Engelsman als nummer 15 van de Race to Dubai still going strong.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE QUALIFYING RONDES

Rose spant de kroon

Jon Rahm is er een week na zijn dominante zege in Spanje niet bij, maar één andere top-10 speler wel. Justin Rose spant de kroon in een ijzersterk deelnemersveld, waar natuurlijk ook thuisfavoriet Francesco Molinari deel van uitmaakt. Joost Luiten is er na een weekje vrijaf genomen te hebben eveneens bij, net als Shane Lowry, Paul Casey, Matt Wallace en een hele waslijst aan grote namen. Thorbjørn Olesen is nog altijd geschorst omdat hij wordt verdacht van aanranding en dronkenschap tijdens een vlucht, hij kan zijn titel dus niet verdedigen.

Aan de vooravond van het Italiaans Open zijn overigens ook de precieze data bekendgemaakt van de Ryder Cup, die in 2022 in Italië gehouden wordt. Van 30 tot en met 2 oktober van dat jaar zal Europa op de Marco Simone Golf and Country Club de strijd aanbinden met Amerika in de 44ste editie van het grootste golftoernooi ter wereld. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 10:00-18:00, za 12:30-17:30, zo 12:00-17:00

Leaderboard 

10 – 13 PGA Tour, Houston Open, GC of Houston, Humble, Texas. Prijzengeld: €7.500.000

Jarenlang gold het Houston Open voor de spelers op het Amerikaanse circuit als de generale repetitie voor The Masters een week later. Bovendien was het voor niet reeds geplaatste spelers de laatste kans om hun ticket naar Augusta te boeken. Dat is niet langer het geval. Als gevolg van de nieuwe kalender is het toernooi een half jaar naar voren gehaald, naar wat relatief vroeg in het seizoen is.

De verschuiving draagt vooralsnog niet bij aan de sterkte van het deelnemersveld. De meeste toppers laten het Houston Open dit jaar namelijk schieten. Naast  Henrik Stenson, Jimmy Walker en Jason Dufner doen er nog een flink aantal spelers mee die weten hoe het is om te winnen op de PGA Tour, maar verder ontbreken op de startlijst echte publiekstrekkers als de Texanen Jordan Spieth en Patrick Reed.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m zo 21:00-01:00

Leaderboard

10 – 13 Challenge Tour, Stone Irish Challenge, Headfort GC, Kells, Ierland. Prijzengeld: €200.000

Het noordoosten van Ierland is voor de mannen van de Challenge Tour de laatste stop voordat ze naar China vertrekken voor een tweetal toernooien waar veel geld te verdienen is voor de jaarranking. 

Drie van de vier Nederlandse spelers haalden afgelopen week de cut in Marokko, maar echt goede zaken deden zij niet met het oog op promotie richting Europese Tour. Op de Headfort Golf Club verschijnen donderdag drie landgenoten aan de tee: Darius van Driel, Daan Huizing en Robbie van West. Die laatste verzekerde zich met zijn eindklassering op de Pro Golf Tour van een Challenge Tour-kaart voor volgend jaar.

Leaderboard

9 – 12 Q School European Tour, First Stage Europe Section E in Frankrijk & Portugal

De Q School is een lange weg naar wat voor veel golfers een absolute droom is: spelen op de European Tour. Voor sommigen is de weg wel 252 holes lang: 72 holes in Stage One +72 in Stage Two +108 in de Finals. Er zijn maar 25 kaarten voor pakweg duizend spelers die een poging doen. 

De Qualifying School voor het seizoen van 2020 bevindt zich in de eerste van drie fasen en deze week is voor de mannen in Portugal en Frankrijk de laatste kans om zich te plaatsen voor de volgende ‘Stage’, volgende maand in Spanje. Onder de hoopvolle spelers zullen ook dit jaar weer veel Nederlanders zijn, al zijn de startlijsten op het moment van schrijven nog niet bekend. Veel anderen kunnen bovendien in een latere fase nog instromen, de mannen die het niet redden op de Challenge Tour bijvoorbeeld.

Leaderboard Bom Sucesso
Leaderboard Golf d’Hardelot