Nieuws

Wie speelt waar? Week 48

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

28 – 01 European Tour, Alfred Dunhill Championship, Leopard Creek CC, Malelane, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €1.500.000 Leaderboard

28 – 01 Ladies European Tour, Andalucia Costa del Sol Open de España, Aloha Golf Club, Marbella, Spanje. Prijzengeld: €300.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

28 – 01 European Tour, Alfred Dunhill Championship, Leopard Creek CC, Malelane, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €1.500.000 

Een week na de feestelijke finale in Dubai zou het nieuwe European Tour-seizoen geopend worden met twee toernooien: in Zuid-Afrika en Hong Kong. Vanwege de grote onrust in de voormalige Britse kroonkolonie kon de Tour echter niet de veiligheid van staf, spelers etc. garanderen en dus werd besloten het Hong Kong Open te schrappen. Dat, en het feit dat er geen wedstrijd op de PGA Tour gepland is, zorgt ervoor dat alle ogen op het Alfred Dunhill Championship gericht  zijn. Het eerste van drie overgebleven Zuid-Afrikaanse toernooien is co-sanctioned met de Sunshine Tour.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE QUALIFYING RONDES

Ongeëvenaard

Voor het eerste toernooi van het seizoen wordt direct de mooiste baan van het hele golfjaar op de Europese Tour aangedaan. Die mening is althans veel mensen toegedaan. Leopard Creek staat in de meeste lijstjes op nummer 1 of 2 als het gaat om de beste banen van Zuid-Afrika. De door Gary Player ontworpen holes zijn geweldig, de ligging van de baan is ongeëvenaard. Leopard Creek, nog niet zo lang geleden gerenoveerd, grenst aan het Krugerpark en de Crocodile River. Dat bekent gegarandeerd prachtige plaatjes van wilde dieren. Op de green van hole 13, een par-5 van 505 meter, zou je het liefst een pauze inlassen tijdens de ronde. De green is hooggelegen boven de oever van Crocodile River en je kijkt ver het Krugerpark in.

David Lipsky maakte vorig jaar een einde aan de Zuid-Afrikaanse hegemonie in het noordoosten van het land. De echt grote namen zijn aan hun vakantie begonnen of nemen een weekje rust voor de Hero World Challenge van volgende week en de Presidents Cup van een week later. Zo is de deur opengezet voor anderen, misschien wel een Nederlander.

Nederlandse debutanten

Darius van Driel en Lars van Meijel staan aan de vooravond van een druk jaar. Zij maken op donderdag hun debuut als volwaardig lid van de European Tour. Daarnaast staat de naam van nog één landgenoot op de startlijst: Wil Besseling mag op basis van zijn ranking op de Challenge Tour vorig seizoen meedoen aan het Dunhill. Met o.a.Presidents Cup-captain Ernie Els, Charles Schwartzel, Branden Grace en Eddie Pepperell heeft de steenrijke eigenaar Johann Rupert toch nog een paar mooie namen naar Leopard Creek kunnen halen. Verder mag er ook op Daniel van Tonder worden gelet, hij is momenteel de beste speler van de Sunshine Tour.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 11:30-16:30, za en zo 10:30-15:30

Leaderboard

28 – 01 Ladies European Tour, Andalucia Costa del Sol Open de España, Aloha GC, Marbella, Spanje. Prijzengeld: €300.000

Iets meer dan een jaar geleden zorgde Anne van Dam in het Spaans Open voor een Nederlands feestje, toen ze overtuigend het slottoernooi van de Ladies European Tour op haar naam schreef. Het was alweer haar tweede triomf in Spanje van 2018 en eerder dit seizoen won ze ook nog in Australië. De Arnhemse speelde afgelopen seizoen haar toernooien tussen de wereldtoppers op de LPGA, maar keert deze week nog één keer terug naar Europa om voor titelprolongatie te gaan. 

Miguel Ángel Jiménez

 Dat moet wel op een andere baan gaan gebeuren dan waar ze vorig jaar thuisfavoriete Azahara Muñoz op vier slagen hield. Dit jaar wordt het nationaal open van Spanje, niet langer het laatste toernooi van de LET-kalender want volgende week wordt er ook nog in Kenia gespeeld, voor de tweede keer op de Aloha Golf Club gespeeld ten westen van Marbella. In 2016 won diezelfde Muñoz, dit jaar teamgenoot van de Nederlandse longhitter in de gewonnen Solheim Cup, hier haar eerste van twee opeenvolgende titels. De openingshole is trouwens vernoemd naar golficoon Miguel Ángel Jiménez uit Andalusië.

'Leuk toernooi'

‘Natuurlijk wil ik weer winnen, maar ik zie het vooral als een leuk toernooi om te spelen’, zei Van Dam er eerder over. ‘Mijn moeder en zus wonen in Spanje, het gaat sowieso een leuke week worden.’ Van Dam zei in onze uitgebreide terugblik op het afgelopen seizoen al dat het niveauverschil tussen Europa en Amerika toch nog heel groot is. ‘Het was een zwaar maar leerzaam jaar op de LPGA.’

Leaderboard