Topgolf

156 hoopvolle golfers in Q-School

156 golfers, onder wie drie Nederlanders, beginnen vrijdag aan de finale van de Qualifying School in Spanje. De top-25 verdient speelrecht op de European Tour.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Op de nabij het Spaanse Tarragona gelegen Lumine Golfclub beginnen 156 golfers vrijdag hoopvol aan de finale van de Qualifying School, een zesdaags marathontoernooi over 108 holes. Aan het einde van die fysieke en mentale slijtageslag krijgt de top-25 (plus ties) een kaart voor de European Tour. Iedereen die de finale van de Qualifying School speelt moest ruim tweeduizend euro inschrijfgeld betalen, voor pro’s die spelen op de lagere circuits en moeite hebben rond te komen een serieuze investering. Deze week wordt op de European Tour ook de Nedbank Golf Challenge gespeeld. Er doen in dat Rolex Series toernooi in Sun City slechts 63 spelers mee – onder wie Joost Luiten - en de winnaar incasseert 2,5 miljoen dollar. Er is geen cut, ook wie laatste wordt krijgt nog een leuk deel van de met 7,5 miljoen dollar gevulde prijzenpot.

Successtory

Kurt Kitayama is een van de 63 spelers in de Nedbank Challenge. De 26-jarige Amerikaan veroverde vorig jaar zijn Tourkaart tijdens de Qualifying School, won dit jaar twee toernooien op de European Tour en staat nu elfde in de Race to Dubai met € 1.670.655 verdiend prijzengeld. De 156 spelers die vrijdag op Lumine aan de finale van de Qualifying  School beginnen dromen er allemaal van de Kurt Kitayama te worden van 2020. Het kan, maar tegenover de successtory van Kitayama staan talloos meer verhalen van golfers die nooit de stap naar de European Tour weten te maken, of het speelrecht verspelen en ‘voor straf’ terug moeten naar Qualifying School, niet één keer maar steeds weer.

Najagen

De felbegeerde kaart die tijdens de Qualifying  School kan worden behaald is in de praktijk ook minder waard dan het misschien lijkt. De grotere toernooien met de hoge prijzengelden komen de geslaagden van de Qualifying School nauwelijks in, en dat maakt het erg lastig voldoende punten te vergaren om de Tourkaart voor het volgende seizoen veilig te stellen. Oneerlijk volgens sommigen, want de gevestigde orde, de toppers, worden op die manier te veel beschermd. Maar zo is nu eenmaal de structuur van de European Tour. En de 156 spelers die vrijdag aan de Qualifying School beginnen hoor je niet klagen want zij krijgen in ieder geval de kans hun doel, spelen op de European Tour, na te jagen. En wie weet in 2020 de Kurt Kitayama-route te volgen.

3 Nederlanders

Robbie van West, Lars van Meijel en Wil Besseling zijn de drie Nederlanders in de finale van de Qualifying School. Besseling en Van Meijel zijn al verzekerd van het spelen van een redelijk aantal (kleinere) toernooien op de European Tour in het nieuwe seizoen vanwege hun eindpositie op de Road to Mallorca, de jaarranglijst van de Challenge Tour (Besseling werd 18de en Van Meijel 19de). Maar de top-25 van de Qualifying School krijgt een hogere categorie op de European Tour en komt dus in meer toernooien, vandaar dat Besseling en Van Meijel aan de start verschijnen op Lumine. Robbie van West is dankzij een sterk seizoen op de Pro Golf Tour verzekerd van spelen op de Challenge Tour in 2020 maar hij wil natuurlijk een stap hoger.

Leaderboard

Lees meer over
Topgolf European Tour