Nieuws

Pijnlijk slot Weber in Q-series LPGA

Dewi Weber is er niet in geslaagd om een kaart voor de LPGA Tour te bemachtigen. De kans daarop was gisteren na een off-day al heel klein geworden. Vandaag kwam ze niet in de buurt van een stunt. Maar wat vooral bleef hangen was een regelincident in de zesde ronde.

Dewi Weber stond op de laatste dag van de Q-school voor de schier onmogelijke taak om nog te stijgen naar de top-45. De beste 45 speelsters na de slopende Q-series worden beloond met een kaart voor de LPGA Tour. Niet alleen was daar een heel goede ronde van haarzelf voor nodig, ook zou de gemiddelde score van de concurrentie behoorlijk slechter moeten zijn om dat nog voor elkaar te krijgen. 

Dat eerste zat er in ronde 8 al niet echt in. Na negen holes op Pinehurst No. 9 in North Carolina was Weber weinig opgeschoten en dat leek in het vervolg van de ronde ook zijn weerslag te hebben op de score. Na 11 holes was het wel heel duidelijk dat de Nederlandse ook volgend seizoen weer actief is op de Symetra Tour, de divisie net onder de LPGA, waar Anne van Dam zich dit seizoen in haar rookiejaar handhaafde.

Offday

Door een ronde 76 (+4) zakte Weber, de enige speelster van Golf Team Holland, zelfs nog wat verder weg. En dat was zuur voor de 23-jarige Groningse, die eigenlijk zes dagen lang heel steady op koers leek voor een kaart voor de LPGA Tour. Totdat een totale offday (lees verderop wat mogelijk de oorzak was) op de zevende speeldag (82 slagen) alles veranderde. De hoop op een wederopstanding op de laatste dag was feitelijk al niet reëel meer.

Overigens was Weber eerder deze week ongewild een van de hoofdpersonen in een regelovertreding die nogal wat stof deed opwaaien op social media. Op de 17de hole van van de zesde ronde gaf de caddie van Weber op de vraag van speelster Kendall Dye of Dewi bij haar afslag zojuist een ijzer-8 had gebruikt antwoord. De hele gebeurtenis zou Weber zijn ontgaan. De derde speelster in de flight, Christine Kim, vertelde de twee speelsters na de ronde dat ze daarmee in overtreding waren geweest en meldde dit aan de officials. 

Het verstrekken van informatie zoals de caddie deed valt onder het overtreden van regel 10-2.  Zowel Weber als Dye kregen een straf van twee slagen. Webers score werd daardoor 71 in plaats van 69. Maar erger nog, ze was - volgens een citaat in het artikel van Golfweek - behoorlijk van slag en deed die nacht geen oog dicht. Een dag later kwam ze met een score van 82 slagen binnen, daarmee verspeelde ze haar goede uitgangspositie, waardoor het leed al was geschied voordat ze aan de laatste ronde begon.

Morgen op GOLF.NL het verhaal opgetekend uit de mond van Dewi Weber


Leaderboard 


Beginnen met golf

Het is maar een balletje

In haar eerste column op GOLF.NL wordt duidelijk dat Ibtihal Jadib de golfsport ietwat heeft onderschat en zichzelf ietsiepietsie heeft overschat...
Lees meer
Spelersprofiel

Anne van Dam

Anne van Dam (1995) is de beste Nederlandse golfster. De Arnhemse speelt op de Ladies European Tour (LET), het hoogste niveau in Europa, en de LPGA Tour, het hoogste niveau wereldwijd. Anne wordt alom geroemd om haar krachtige swing en verre drives.
Lees meer
Lees meer over
LPGA Topgolf Qualifying School