De Nederlandse golfster Anouk Sohier
Anouk Sohier
Beeld: Golfsupport.nl

Sohier ijzersterk in NK Strokeplay

30 mei 2019 Redactie GOLF.NL
Na de eerste ronde van het Nationaal Strokeplay Kampioenschap gaat Anouk Sohier aan kop bij de vrouwen. Mats Markovits en Nordin van Tilburg leiden bij de mannen. De drie Nederlanders in de Belgian Knockout op de European Tour hebben alle kans het weekend te halen.

Twee man onder par

Vanwege de harde wind en regen in de ochtend waren de omstandigheden heel erg lastig in de eerste ronde van het Nationaal Strokeplay Kampioenschap op de Noordwijkse. Daarom was het knap dat Nordin van Tilburg en Mats Markovits bij de mannen toch scores onder par wisten binnen te brengen. Van Tilburg en Markovits, allebei lid op The Dutch, tekenden voor 71 slagen (-1). 'Het was heel pittig spelen door de wind maar ik ken de baan heel goed en dat heeft me wel geholpen', aldus Markovits die voorheen lid is geweest op Noordwijk. Robbert van Helden en Jerry Ji, allebei lid op de Noordwijkse, hadden een slag meer nodig. Ji, vorige week nog tweede in het Frans Amateur, is de titelverdediger in dit NK. Vijf spelers, onder wie Koen Kouwenaar, delen met +2 de vijfde plaats. 

Leaderboard mannen 

Sohier ijzersterk 

De vrouwen speelden allemaal in de middag toen de wind echt huis hield (tot windkracht 6). De ronde van Anouk Sohier was dan ook van grote klasse. De golfster uit Breda speelde de Noordwijkse in 70 slagen (-2) met drie bogeys en vijf birdies. 'Ik heb veel goede ballen geslagen en strategisch sterk gespeeld in moeilijke omstandigheden', aldus Sohier. 'Ik stond -4 maar maakte aan het einde van de ronde nog twee bogeys, jammer maar iedereen maakt hier fouten.'

Sohier, lid op Princenbosch, heeft met -2 een voorsprong van vijf slagen op Anne-Sterre den Dunnen. 'Vijf slagen voorsprong zegt helemaal niets', aldus Sohier. 'Er is nog 54 holes te gaan en morgen wordt er weer veel wind voorspeld. Er kan nog van alles gebeuren maar natuurlijk ben ik wel blij met deze start.'

Marit Harryvan is derde op zes slagen van Sohier en titelverdediger Romy Meekers volgt op zeven slagen. Zhen Bontan, vorig jaar tweede, had het zwaar met 82 slagen maar excuses zocht ze niet voor haar mindere spel...

Leaderboard vrouwen


Belgian Knockout

De drie Nederlanders in de Belgian Knockout op Rinkven International GC hebben na de eerste ronde nog alle kans om zich te kwalificeren voor het weekend. Darius van Driel kwam in de ochtend (sectie A, zie onder) tot een prima ronde 69 (-2) met vier birdies en twee bogeys. Rowin Caron die een invitatie kreeg begon heel sterk en was na vijf holes al -3. Caron, die zijn geluk tegenwoordig beproeft op de Latin America Tour, kon dat niet volhouden en viel terug naar geluk par. Met een birdie op zijn laatste hole wist Caron toch onder par binnen te komen: 70 (-1). Daan Huizing speelde eveneens in de middag. Met degelijk spel - twee birdies en een bogey - kwam Huizing tot een ronde 70 (-1).

Format

In het met 1 miljoen euro gedoteerde toernooi van de European Tour zijn de 144 spelers verdeeld in twee groepen van 72 sman. Uit die beide groepen gaan na twee ronden 18 holes Strokeplay de beste 32 door naar de zaterdag. 64 spelers beginnen dan aan 9 holes Medal Matchplay partijen, de speler met de laagste score na negen holes gaat door naar de volgende ronde. Na zaterdag zijn er dan nog acht spelers over die zondagochtend beginnen aan de kwartfinales, gevolgd door de halve finales en de finale.

De Belgen

OfThomas Pieters er in het weekend nog bij is, is hoogst twijfelachtig. Pieters sloeg veel wilde drives en kwam in de eerste ronde niet verder dan een 77 (+6) en dus is de kans levensgroot dat de gastheer van het toernooi morgen al sneuvelt. Nicolas Colsaerts zit na een moeizame eerste ronde +3 ook in de gevarenzone. Dat geldt niet voor de derde Belg die vast op de European Tour speelt want Thomas Detry begon het BKO uitstekend met een ronde 67 (-4). Een andere Belg, Kevin Hesbois, deed ook goede zaken met een ronde -3. De beste score op de eerste dag kwam op naam van de Zweed Anton Karlsson die een fraaie 63 (-8) liet noteren.

Algemeen Leaderboard

Leaderboard Sectie A

Leaderboard Sectie B 


 

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

European Tour Topgolf Amateurs