Nieuws

Wie speelt waar? Week 31

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

1 - 4 Major, AIG Women's British Open, Woburn, GC, Milton Keynes. Prijzengeld: $4.500.000 Leaderboard

1 - 3 Challenge Tour, Vierumaki Finnish Challenge, Vierumaki Resort, Vierumaki, Finland. Prijzengeld: €200.000 Leaderboard

1 - 4 PGA Tour, Wyndham Championship, Sedgefield CC, Greensboro, North Carolina. Prijzengeld: $6.200.000 Leaderboard

1 - 3 LET Access Series, Amundi Czech Ladies Challenge, Golf Resort Konopiste, Bystrice, Tsjechië. Prijzengeld: €35.000 Leaderboard

2 - 4 Amateurs, Nationaal Matchplay Kampioenschap Senioren Dames & Heren Leaderboard

3 - 4 Amateurs, Nationaal Matchplay Kampioenschap Junioren Jongens & Meisjes Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

1 - 4 Major, AIG Women's British Open, Woburn, GC, Milton Keynes. Prijzengeld: $4.500.000

De gehele wereldtop in het vrouwengolf reist deze week af naar Milton Keynes, waar met het Brits Open de laatste major van het jaar wordt afgewerkt. Voor de tiende keer is dit toernooi te gast op het hoog aangeschreven Woburn. Hier zal Georgia Hall haar titel op het spel zetten in een ijzersterk deelnemersveld, met naast de gehele top-30 van de mondiale ranking aan de start tevens 9 van de 10 laatste kampioenen die hun opwachting maken. Onder hen is ook Ariya Jutanugarn, de Thaise die in 2016 met drie slagen voorsprong won op deze baan.

Bijzonder aan deze editie is dat de prijzenpot ten opzichte van vorig jaar met bijna 40% gegroeid is. Met 4,5 miljoen dollar te verdelen is het Brits Open nu de op één na lucratiefste major van de vijf. De R&A zegt dit gedaan te hebben om het vrouwengolf te ondersteunen en verbondenheid te tonen aan de groei van het toernooi.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE QUALIFYING RONDES

Solheim Cup

Ook Catriona Matthew, dit jaar captain van het Europese team in de Solheim Cup, is van de partij. Voor de Schotse is dit Brits Open een extra speciale, het is namelijk tien jaar geleden dat ze haar gedenkwaardige zege boekte op Royal Lytham & St Annes. Nu de woorden Solheim Cup toch gevallen zijn, deze week is voor de Europese speelsters een erg belangrijke in de strijd om plaatsing voor de teamwedstrijd tegen Amerika. Na het Schots Open van volgende week sluit namelijk de kwalificatie, waarna bekend zal worden gemaakt welke speelsters in september op Gleneagles de eer van Europa mogen verdedigen.

Iemand die vrijwel zeker is van deelname, is Anne van Dam. De Arnhemse voerde een tijd lang de Solheim Cup ranking aan, voordat ze afgelopen week naar plek 3 zakte. Twee jaar geleden boekte Van Dam haar beste prestatie in het Brits Open met een 39ste plaats en in 2018 miste ze de cut. Die haalde ze vorige week wel in Evian. De beste prestatie in een major van een Nederlandse golfer is nog altijd de gedeelde elfde plaats van Dewi-Claire Schreefel in het Brits Open 2011 op Carnoustie. Kan Van Dam hier op Woburn een aanval op doen?

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 12:00-20:00, vr 12:00-19:00, za en zo 13:00-20:00

Leaderboard

1 - 3 Challenge Tour, Vierumaki Finnish Challenge, Vierumaki Resort, Vierumaki, Finland. Prijzengeld: €200.000

Daan Huizing, Darius van Driel, Wil Besseling en Reinier Saxton spelen deze week in Finland. De Challenge Tour spelers hebben er 12 toernooien op zitten en er resteren er nog 13 op de kalender van dit jaar. De missie blijft hetzelfde: de top-15 van de Order of Merit aan het eind van het jaar promoveert naar de European Tour. Besseling staat 23ste, Van Driel 30ste, Huizing 36ste en Saxton 99ste. Lars van Meijel, die deze week niet speelt, staat er met een 26ste plaats ook nog goed voor.

Leaderboard

1 - 4 PGA Tour, Wyndham Championship, Sedgefield CC, Greensboro, North Carolina. Prijzengeld: $6.200.000

Na een drukke periode die afgelopen weekend werd afgesloten met het World Golf Championship in Memphis, vindt het grootste gedeelte van de wereldtop dat ze wel een weekje rust verdiend hebben. De sterren laden zich nu weer op voor een belangrijke fase in het seizoen: de FedEx Cup Playoffs. Deze reeks eindtoernooien gaat volgende week van start en dat gaat voor de organisatie van het Wyndham Championship helaas ten koste van 'star-power' op de entry list.

Het feit dat het kampioenschap in North Carolina het laatste toernooi is voor de start van de Playoffs, wil wel zeggen er voor een aantal spelers nog veel op het spel staat. Enkel de beste 125 golfers op de jaarranglijst mogen volgende week namelijk hun opwachting maken op het prachtige Liberty National onder de rook van Manhattan. Niet alle grote namen nemen overigens een weekje vrijaf. Zo prijken toch de namen van Patrick Reed, Jordan Spieth, Padraig Harrington en Hideki Matsuyama op de deelnemerslijst.
 

Leaderboard

1 - 3 LET Access Series, Amundi Czech Ladies Challenge, Golf Resort Konopiste, Bystrice, Tsjechië. Prijzengeld: €35.000

Na twee toernooiloze weken beginnen de vrouwen van de LET Access Series donderdag aan een nieuwe serie toernooien. Pasqualle Coffa en Mayka Hoogeboom houden in Tsjechië de Nederlandse eer hoog. Voor Coffa, die zich voorafgaand aan het seizoen had voorgenomen om in de top-3 van de order of merit om zo promotie af te dwingen naar de Ladies European Tour, verloopt dit seizoen nog niet als gehoopt. Ze heeft pas één top-10 klassering staan en miste bovendien de cut bij haar laatste twee toernooien. Gaat het haar deze week beter af?