Topgolf

Luiten haalt cut in The Open

Met een hele goede ronde in 69 (-2) slagen heeft Joost Luiten de cut gehaald in The Open op Royal Portrush. Shane Lowry en JB Holmes gaan aan de leiding.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

De beste golfer van Nederland is er bij in het weekend van het 148ste Open Championship op Royal Portrush. Luiten noteerde vrijdag vier birdies (7, 11, 15 & 17) en twee bogeys (6 & 16) op weg naar een uitstekende 69 (-2) op de baan in Noord-Ierland. Met een score van level par na 36 holes staat hij op de gedeelde 48ste plaats, voldoende voor het halen van de cut (top-70) die op +1 kwam in het laatste major van het jaar.

Van triple-bogey naar birdie

Dat de Nederlander de cut haalt is een prestatie op zich. Luiten leek donderdag in de eerste ronde op weg naar een score onder par, totdat hij op 17 (door een plugged ligging in de bunker) een hele dure triple-bogey moest noteren voor wat uiteindelijk een ronde in 72 (+1) slagen werd.

De ene dag is de andere niet, want daar waar hij gisteren nog 7 slagen nodig had, had  de 33-jarige golfer een dag later slechts drie slagen nodig voor zijn vierde birdie van de dag. Dankzij een keurige par-4 op 18 tekende Luiten voor een 69 (-2) en een starttijd in het weekend.

'Slecht geslapen'

'Ik heb niet heel goed geslapen vannacht', zei Joost Luiten over zijn nachtrust na de teleurstelling van donderdag. 'Dan speel je de hole in je hoofd weer af', zei hij vanuit Noord-Ierland. 'Het hoort ook bij golf, en je weet dat het kan gebeuren, maar dat maakt het soms niet minder hard.'

Teleurstelling of niet, de professional liet het zijn spel een dag later niet beïnvloeden. 'Ik heb goed gescoord', zei hij. 'Op 6 maak ik een bogey. Ik mis de green en de chip was niet goed. Op de par-3 16de maak ik mijn enige andere bogey na een slechte bal van de tee. Dat waren de twee bogeys, maar verder was er vooral veel positiefs aan de ronde van vandaag. Ik maak een paar goede up-and-downs en ik heb vooral goed geputt vandaag, vooral op de belangrijke momenten. Op het einde maak ik dan ook nog een goede vierde birdie op 17 door hem stijf bij de vlag te slaan. Dan vraag je je wel even af hoe je in hemelsnaam een dag eerder op precies dezelfde hole een triple-bogey maakt', zei Luiten over het grote contrast.  

'Met deze score heb ik nu comfortabel het weekend gehaald', zei Luiten over de komende dagen. 'Dat is stap 1. Nu gaan we kijken of we in het weekend een mooie stap naar boven kunnen maken', aldus Luiten.

Lowry en Holmes leiden

Tot grote vreugde van het Ierse publiek meldde Shane Lowry zich aan de kop in het 148ste Open Championship . De Ier speelde de eerste tien holes van zijn tweede ronde fabuleus met zes birdies en vier pars. Daarna bleven de birdies uit en kwamen er wel twee bogeys op de kaart. Na een ronde 67 deelt Lowry met -8 de leiding met de Amerikaan JB Holmes die in de tweede ronde tot 68 (-3) slagen kwam. Twee Engelsen delen de derde plek op een slag achterstand van het leidende duo: Lee Westwood en Tommy Fleetwood. Daarachter staan Cameron Smith, Justin Harding en Justin Rose op -5 op de gedeelde vijfde plaats. Majorwinnaars Brooks Koepka en Jordan Spieth staan er ook prima voor met drie slagen achterstand op Lowry en Holmes.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Woods en McIlroy missen cut

Tiger Woods miste de cut na een ronde 70 op vijf slagen. De winnaar van vijftien majors oogde vermoeid en het was net als een dag eerder duidelijk dat hij last had van zijn rug. Woods liet na de ronde weten komende week niet te spelen in het WGC-toernooi in Memphis. ‘Ik neem even een paar weken rust om daarna klaar te zijn voor de (FedEx Cup) play-offs’, aldus Woods.

Rory McIlroy vocht voor wat hij waard was, maar een uitstekende ronde in 65 (-6) slagen was net niet voldoende om de cut te overleven. Na een eerste ronde in 79 slagen miste de Noord-Ier de cut met +2 op een slag. Titelverdediger Francesco Molinari bleef met +1 net wel aan de goede kant van de cutlijn. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Leaderboard.