Nieuws

Wie speelt waar? Week 29

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

18 - 21 Majors, 148ste Open Championship, Royal Portrush GC, Portrush, Noord-Ierland. Prijzengeld: $10.750.000 Leaderboard

18 - 21 PGA Tour, Barbasol Championship, Keene Trace GC, Nicholasville, Kentucky. Prijzengeld: $3.500.000 Leaderboard

17 - 20 LPGA Tour, Dow Great Lakes Bay Invitational, Midland CC, Midland, Michigan. Prijzengeld: $2.000.000 Leaderboard

18 - 21 Challenge Tour, Euram Bank Open, GC Adamstal, Ramsau, Oostenrijk. Prijzengeld: €185.000 Leaderboard

18 - 21 Symetra Tour, Danielle Downey Credit Union Classic, Brook Lea CC, Rochester, New York. Prijzengeld: $150.000 Leaderboard

17 - 19 LET Access Series, Santander Golf Tour LETAS Valencia, Club de Golf Escorpion, Spanje. Prijzengeld: €35.000 Leaderboard

17 - 20 Amateurs, Zwitserleven Dutch Junior Open, Golfclub Toxandria. Leaderboard

22 Amateurs, 2e Future Jeugdtour Meisjes & Jongens, Golfbaan Spaarnwoude. Leaderboard

22 Amateurs, 2e Challenge Jeugdtour Meisjes & Jongens, Golfbaan Spaarnwoude. Leaderboard

22 Amateurs, 2e Mini Tour Meisjes & Jongens, Golfbaan Spaarnwoude. Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

18 - 21 Majors, 148ste Open Championship, Royal Portrush GC, Portrush, Noord-Ierland. Prijzengeld: $10.750.000

De eerste editie van The Open Championship werd gespeeld in 1860, deze week zijn we toe aan aflevering 148 van het Brits Open. Pas voor de tweede keer is Royal Portrush het strijdtoneel. Deze linksbaan aan de noordkust van Noord-Ierland werd voor het eerst aangedaan in 1951. Max Faulkner uit Engeland ging toen aan de haal met de hoofdprijs van liefst 300 Britse ponden. De winnaar van dit jaar neemt zondag meer dan anderhalf miljoen pond mee naar huis.

Darren Clarke heeft de eer om donderdagochtend, iets na half 7 lokale tijd, het eerste teeshot te verrichten op de baan die wordt gekenmerkt door de zandduinen en de wind vanuit de Ierse zee. Ook dit jaar zal het Brits Open weer ongetwijfeld garant staan voor fraaie beelden, met de ruïnes van Dunluce Castle als één van de absolute hoogtepunten. De overblijfselen van dit kasteel zijn gebruikt voor de opnames van Game of Thrones, wat wellicht al genoeg zegt.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE QUALIFYING RONDES

Interessante groepen

Joost Luiten is er dit jaar weer bij, na de editie van vorig jaar gemist te hebben. Hij gaat zich in zijn zevende Brits Open mengen in één van de sterkste deelnemersvelden ooit. Rory McIlroy zal in zijn land van herkomst op veel support kunnen rekenen van de fans, op jacht naar zijn tweede Claret Jug. Hij slaat donderdagochtend af in de groep met kersvers US Open-winnaar Gary Woodland en Paul Casey. 

Een andere groep die eruit springt is er een met drie wereldtoppers die nog altijd op zoek zijn naar hun eerste titel in een major: Hideki Matsuyama, Kevin Kisner en Rickie Fowler. Die laatste liet onder meer in het Schots Open van 2015 al eens zien prima uit de voeten te kunnen op linksbanen, maar sinds zijn tweede plaats achter McIlroy in 2014 blijft een topklassering in The Open uit. Kisner eindigde op zijn beurt als tweede vorig jaar, op twee slagen van Francesco Molinari. Interessant om in de gaten te houden zijn ook de verrichtingen van een andere Noord-Ier, Graeme McDowell. Hij speelt namelijk een absolute thuiswedstrijd op Royal Portrush. De organisatie heeft hem dan ook in een mooie flight gezet, samen met Henrik Stenson en Xander Schauffele.

Als het vormpeil van Luiten tot dusver in de 'links swing' enige indicatie is, zijn de vooruitzichten niet zo rooskleurig. Nederlands beste golfer arriveert namelijk op Royal Portrush met twee gemiste cuts achter de rug, in Ierland en Schotland. Luiten slaat donderdagmiddag om 15.15 uur Nederlandse tijd af op de eerste hole. Hij wordt de eerste 36 holes vergezeld door Nino Bertasio en voormalig US Open-kampioen Lucas Glover.

Het karretje van 'Long John'

Niet van de partij is John Daly. De markante en vaak controversiële Amerikaan zou als oud-kampioen (hij won in 1995 op St Andrews) mogen starten op Royal Portrush, maar trok zich vorige week terug nadat de R&A zijn verzoek om een golfkar te gebruiken had afgewezen. Daly heeft daarom besloten om het Barbasol Championship te spelen op de PGA Tour.

Leaderboard

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 07:30 - 21:00, za 11:00 - 21:00, zo 10:00 - 20:00. Het Brits Open wordt ook heel wat uren op het open kanaal van Ziggo uitgezonden.

18 - 21 PGA Tour, Barbasol Championship, Keene Trace Golf Club, Nicholasville, Kentucky. Prijzengeld: $3.500.000

Een toernooi dat natuurlijk volop in de schaduw staat van het Brits Open. Sinds de introductie van het toernooi is het Barbasol Championship een zogenaamd 'alternate event' voor spelers die zich niet hebben weten te plaatsen voor The Open. De grote namen ontbreken natuurlijk, maar desondanks is dit toernooi voor veel golfers belangrijk in de strijd om het behalen van de FedEx Cup Playoffs, met nog drie weken te gaan in het reguliere seizoen. Op de startlijst staan onder meer de namen van: Jason Dufner, Russell Henley (vorige week tweede in de John Deere Classic), titelverdediger Troy Merritt en Matt Every, op nummer 64 de hoogstgeplaatste deelnemer van de jaarranking.

17 - 20 LPGA Tour, Dow Great Lakes Bay Invitational, Midland Country Club, Midland, Michigan. Prijzengeld: $2.000.000

Een nieuw koppeltoernooi op de LPGA-kalender. Een aantal grote speelsters kiezen ervoor de trip naar Michigan te maken, maar een groot aantal ook niet.De top van het vrouwengolf staat namelijk aan de vooravond van een belangrijke periode met twee majors in de komende weken: het Evian Championship en het Women's British Open. Helaas maakt Anne van Dam geen onderdeel uit van één van de koppels. Haar zien we de komende twee weken weer in actie in de majors.

Leaderboard

18 - 21 Challenge Tour, Euram Bank Open, GC Adamstal, Ramsau, Oostenrijk. Prijzengeld: €185.000

Darius van Driel zal met een grote lach op zijn gezicht de reis naar Oostenrijk maken. Hij kan namelijk met veel plezier terugdenken aan het Euram Bank Open van vorig jaar, toen hij na een spannend slot aan het langste eind trok. Samen met Joachim B. Hansen, Sean Crocker en David Law stond hij na 71 holes op gelijke hoogte, maar de Nederlander hield het hoofd koel en stelde met een fraaie sandy zijn eerste titel op de Challenge Tour veilig. Eén minpuntje: de andere drie spelers promoveerden aan het eind van het seizoen wél naar de Europese tour. 

Naast Van Driel staan er nog een paar Nederlanders aan de start in Ramsau bei Hainfeld: Daan Huizing, Lars van Meijel en Max Albertus.

Leaderboard

18 - 21 Symetra Tour, Danielle Downey Credit Union Classic, Brook Lea CC, Rochester, New York. Prijzengeld: $150.000

Dewi Weber kent een goed seizoen als rookie op de Symetra Tour. Ze heeft dit jaar al een hele rits aan klasseringen in de top-10 staan, een overwinning ontbreekt echter nog. Misschien kan dat deze week bij de Danielle Downey Credit Union Classic, een toernooi dat voor de vijfde keer op de kalender staat. Vorig weekend werd Weber negende, kan ze het in de derde stad van de staat New York nog wat beter doen?

Leaderboard

17 - 19 LET Access Series, Santander Golf Tour LETAS Valencia, Club de Golf Escorpion, Spanje. Prijzengeld: €35.000

De LET Access Series strijkt voor de tweede week op rij neer in Spanje. Vorige week was er geen landgenote aanwezig, deze week is dat wel weer het geval. Pasqualle Coffa zet haar jacht op speelrecht voor de Ladies European Tour voort in Valencia. De eerstejaarsprofessional staat in de top-50 van de order of merit en kan een mooi resultaat in de Spaanse zon goed gebruiken.

Leaderboard

17 - 20 Amateurs, Zwitserleven Dutch Junior Open, Golfclub Toxandria, Molenschot

Voor de 35ste keer wordt deze week het Dutch Junior Open gespeeld. Toptalenten uit alle windstreken reizen met veel plezier af naar Golfclub Toxandria in Noord-Brabant. Enkele bekende namen die de deelnemers van dit jaar voor gingen? Voormalig nummer 1 van de wereld Justin Rose, Masters-winnaar Danny Willett, tweevoudig majorwinnaar Martin Kaymer, Dewi-Claire Schreefel, Christel Boeljon en natuurlijk Joost Luiten.

Lees meer over het Dutch Junior Open in dit artikel en bekijk de reportage die GOLF.NL vorig jaar maakte.

Leaderboard