Topgolf

Luiten mist cut na bewogen ronde

Joost Luiten is er niet bij in het weekend van het Schots Open. Na een sterke openingsronde op The Renaissance Club, kon hij vandaag niet mee met het scorende geweld op de linksbaan. Nederlands beste golfer tekende voor een ronde level par en een totaalscore van -4.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Al op de eerste hole van The Renaissance Club begon de achtbaanrit die de tweede ronde van Joost Luiten in het Schots Open was. Op de par-5 maakte hij birdie. Die volgde hij op met een bogey en een nieuwe birdie. Toen hij na vijf holes op -2 voor de ronde stond en -6 voor het toernooi leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Bleiswijker, maar dit zag er bij het maken van de turn alweer helemaal anders uit. Hij maakte bogey op 6, 8 en 9, waardoor hij met zijn -3  ineens alsnog moest gaan vrezen voor het missen van de cut.

'Vanaf hole 6 maak ik vier bogeys in vijf holes tijd. Dat is natuurlijk nooit goed maar zeker op deze baan is dat veel te veel. Met de bogey op hole 2 erbij zijn dat er vijf, en die heb ik niet genoeg kunnen repareren.'

'Veel te wisselvallig'

Deze negatieve trend trok zich door op 10, maar daarna deed Luiten eindelijk weer wat terug op de golfbaan in North Berwick. Zijn birdie op 11 was echter nog altijd niet genoeg om zich weer binnen de denkbeeldige cutlijn te spelen in het zuidoosten van Schotland. Nadat hij op 16 zijn vijfde birdie van de dag sloeg, wist Luiten dat het er met zijn score van -4 om ging hangen op de slotholes. Op 17 en 18 kon hij geen move meer maken, waarna hij tekende voor een level par 71. Zijn totaalscore van -4 was voor de Nederlander helaas niet genoeg om een plek in het weekend af te dwingen.

'Vandaag was het gewoon weer veel te wisselvallig. Op de laatste hole gaf ik mezelf nog wel een kans op birdie, maar die putt van vier meter wist ik niet te holen. Mijn 32 putts vandaag waren er sowieso veel te veel.'

Vertrouwen ontbreekt richting The Open

Na twee teleurstellend verlopen voorbereidingstoernooien - vorige week miste hij ook al de cut in het Iers Open - gaat voor Luiten de blik nu op The Open. De laatste major van het jaar wordt volgende week gespeeld op Royal Portrush in Noord-Ierland. Vorig jaar speelde Luiten niet mee op Carnoustie, een jaar eerder zette hij op Royal Birkdale met een 44ste plaats zijn beste resultaat neer in het Brits Open.

'Zoals ik de laatste tijd vaker heb gezegd: de topvorm en het vertrouwen ontbreken en mentaal is het ook niet goed genoeg. Het enige wat ik kan doen is hard blijven werken dan komt ongetwijfeld de ommekeer. Hopelijk volgende week al in The Open.'

Sensationele Wiesberger

De grote man van de dag was Bernd Wiesberger. Hij sloeg liefst elf birdies op weg naar zijn 61 (-10), een record op The Renaissance Club. Door zijn sensationele ronde staat de Oostenrijker na twee dagen aan de leiding op -14. Die koppositie moet hij wel delen, samen met Erik van Rooyen en Lee Slattery. Laatstgenoemde is nog niet verzekerd van een startplek in The Open. De drie beste spelers in de top-10 aan het einde van de week, mits nog niet op een andere manier geplaatst, verdienen hun ticket naar Noord-Ierland.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.