Nieuws

Alleen girls nog kanshebber op ELTK

Ook de tweede dag van het Europees Landen Team Kampioenschap is voor Nederland teleurstellend verlopen. Enkel de girls maken in het matchplay-gedeelte nog kans op de Europese titel. 
Beeld: Ronald Speijer

Beeld: Ronald Speijer

Op de tweede dag werd net als dinsdag strokeplay gespeeld, waarbij van de zes scores de slechtste score geschrapt mocht worden. De teams die bij de verschillende toernooien verdeeld over het continent bij de beste acht eindigden plaatste zich voor de  eerste flight van het matchplay-gedeelte. De nummer 1 va elke categorie speelt morgen tegen de nummer 8, de nummer 2 tegen de nummer 7 etc. Hieruit  komen uiteindelijk twee finalisten naar voren, die landen spelen op de slotdag om het goud.

Mannen

Na de openingsdag wisten de mannen van coaches Taco Remkes en Hayo Bensdorp al dat het erom ging hangen. Ze balanceerden met hun score van +9 op het randje van de top-8 op de Ljunghusens Golfklubb in Zweden, maar konden vandaag niet de uitschakeling voorkomen. Bob Geurts, Dario Antonisse, Jerry Ji, Kiet van der Weele, Koen Kouwenaar en Nording van Tilburg deden het weliswaar één slag beter dan gisteren, maar kwamen met hun totaal van +17 nog altijd drie slagen tekort om zich te plaatsen voor de eerste flight. 

Gisteren was Antonisse de enige die de grens van level par doorbrak, vandaag deed alleen Van Tilburg dit met zijn ronde 71 (-1). Antonisse is in het individuele klassement - dat nergens voor meetelt - wel de beste landgenoot met de 26ste plaats. Morgen gaat tegen België het matchplay-gedeelte van start, waarin de mannen nog maximaal de negende plaats veilig kunnen stellen. Een teleurstellend resultaat voor het team waarvan op  voorhand werd gedacht dat ze weleens hoge ogen konden gaan gooien in Zweden.

Nederland: Bob Geurts, Dario Antonisse, Jerry Ji, Kiet van der Weele, Koen Kouwenaar en Nordin van Tilburg

Coaches: Hayo Bensdorp en Taco Remkes

Boys

Van de boys werd op voorhand weinig verwacht in het noorden van Frankrijk. Na dag 1 had de relatief onervaren equipe al weinig uitzicht meer op de strijd om de ereplaatsen, en daar kwam in de beslissende ronde van het strokeplay-gedeelte geen verandering meer in. Het totaal kwam voor de ploeg die onder leiding staat van Floris de Vries en Ruud Bos na twee dagen uit op +46, goed voor plek 14 van de 16 deelnemende landen. In positieve zin viel Benjamin Reuter vandaag het meeste op. Hij tekende na het slaan van twee birdies, vier bogeys en een eagle op de slothole voor een ronde 71 (level par). Dit was de beste Nederlandse score van de afgelopen twee dagen. Morgen is Oostenrijk de tegenstander in de tweede flight van de matchplay-fase.

Leaderboard

Nederland: Benjamin Reuter, Bob van der Voort, Nevill Ruiter, Nick Slobbe, Ricardo Veldman en Rick Hessing.

Coaches: Floris de Vries en Ruud Bos

Dames

Ook de dames gaan geen rol van betekenis spelen in de beslissende fase van hun ELTK op Sardinië. Met hun totaalscore van +37 eindigden Charlotte Roodenburg, Daphne van Son, Noa van Beek, Romy Meekers, Rosanne Boere en Zhen Bontan liefst 28 slagen buiten de top-8. Een grote verrassing is dit niet, aangezien het team noodgedwongen is aangevuld met een paar meisjes uit de B-selectie. 'Damesgolf in Nederland is kwetsbaar, de spoeling aan de top is heel dun', zei bondscoach Maarten Lafeber daarover. 

Een lichtpuntje was Meekers, die vandaag een sterke 71 (-1) binnenbracht. Zij kon echter ook niet voorkomen dat de dames op de 18de plek als twee na laatste eindigden. Voor het team van Niels Kraaij en Tim Nijenhuis is de negende plek nu nog het hoogst haalbare. Morgen is Finland de tegenstander.

Leaderboard

Nederland: Charlotte Roodenburg, Daphne van Son, Noa van Beek, Romy Meekers, Rosanne Boere en Zhen Bontan.

Coaches: Niels Kraaij en Tim Nijenhuis

Girls

En dus is alle Nederlandse hoop gevestigd op de girls. De jonge speelsters van coaches Myrte Eikenaar en Dewi Claire Schreefel hebben het zich er echter niet eenvoudiger op gemaakt. Na dag 1 stonden ze knap vierde, maar na een mindere tweede ronde zakten ze naar de achtste plaats. De overall-score van +40 was nog altijd ruim genoeg voor plaatsing, maar zorgt voor een lastigere uitgangspositie voor de matchplay-fase. Die klassering betekent namelijk dat koploper Italië (+20 over twee dagen) morgen de eerste opponent is. 

Van de zes landgenoten kende Sophie Korthuijs woensdag veruit de beste dag. Zij sloeg op het Spaanse El Saler vier birdies en vier bogeys,  waarna ze tekende voor een 72, gelijk aan het baangemiddelde. In het individuele klassement is Korthuijs terug te vinden op de zevende plaats. Danique Stokmans had over twee dagen gezien de twaalfde score van de 108 speelsters.

Leaderboard

Nederland: Anne Sterre den Dunnen, Daniëlle Modder, Danique Stokmans, Lauren Holmey, Marloes van den Brink en Sophie Korthuijs.

Coaches: Dewi Claire Schreefel en Myrte Eikenaar.

Beeld: Golfsupport.nl
Tours

LPGA Tour

De LPGA Tour in de Verenigde Staten is het belangrijkste wedstrijdencircuit in vrouwengolf. Na Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel kwalificeerde Anne van Dam zich eind 2018 als derde Nederlandse speelster ooit voor deze tour.
Lees meer
Topgolf

Versla jij Joost in Beat the Pro?

Altijd al eens van Joost Luiten willen winnen? Dat kan, want als je in de maand juli speelt met de app GOLF.NL maak je kans om tijdens het KLM Open de strijd aan te gaan met de beste golfer van Nederland.
Lees meer
Lees meer over
Topgolf Jeugd Jerry Ji Amateurs