Topgolf

Bescheiden start Luiten in Ierland

Joost Luiten heeft zijn campagne op het Iers Open redelijk geopend. Na 18 holes linksgolf tekende hij voor een level par 70.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Joost Luiten kende een valse start op de Lahinch Golf Club aan de Ierse westkust, want op de par-4 openingshole liet hij direct een bogey toe op de kaart.  'Het was de eerste keer dat ik deze baan speelde en helaas speelde ik een slechte eerste hole', aldus Nederlands beste golfer na afloop. 'Ik miste de fairway met mijn houten 3 en miste mijn putt voor par.' Het was een vroege wake-up call voor de Bleiswijker, die zich in het restant van zijn eerste negen revancheerde. Hij maakte birdies op 6 en 8 en verder louter parren, waardoor hij onder het baangemiddelde door de turn ging. 'Putten is lastig hier met de geonduleerde greens.'

Luiten, die vorige week in Spanje aangaf tegen zijn topvorm aan te zitten in aanloop naar het Brits Open over twee weken, hield de kaart op zijn tweede negen lange tijd schoon. 'Op 10 redde ik goed mijn par nadat ik de green miste met mijn ijzer-7. Daarna sloeg ik de bal niet dichtbij genoeg om echte birdiekansen te hebben.' Luiten noteerde op holes 10 t/m 16 allemaal par, maar kon op 17 niet voorkomen dat hij nog een slag moest inleveren. 'Helaas moest ik hier bogey accepteren nadat mijn drive te ver rechts was en ik een lastige ligging had. Ik moest uithakken en legde hem op vijf meter, maar de putt voor par viel niet.'

Na een afsluitende par tekende Luiten voor een level par 70, goed voor een plek in de middenmoot. 'Voor mijn gevoel heb ik een paar slagen te veel laten liggen', was de conclusie.

Harrington leidt

Na dag 1 gaat er één man aan de leiding op het 'St Andrews van Ierland'. Voormalig winnaar Padraig Harrington (hij won in 2007 en zegevierde enkele weken later ook in The Open) heeft op -7 één slag voorsprong op Zander Lombard uit Zuid-Afrika. Oud-winnaar Shane Lowry bracht -4 binnen, terwijl ook Russell Knox met -3 voortvarend van start is gegaan in de jacht op titelprolongatie.

Leaderboard