Wat is het verschil tussen een tourbal en een normale golfbal?

Titleist verbetert Pro V1(x)

23 januari 2019 Redactie GOLF.NL
De meest gebruikte bal op de professionele tours heeft een nieuw jasje gekregen. Voor het verbeteren van de Titleist Pro V1 en Pro V1x ging de aandacht vooral naar meer snelheid bij de lange slagen - zonder in te leveren op gevoel en spin bij de korte slagen.

Titleist is al jarenlang heer en meester op de tour. De cijfers spreken voor zich: in 2018 speelde 73% van alle tourspelers wereldwijd met een Pro V1 of Pro V1x, en dat leverde 180 toernooizeges op. Van de laatste 9 majors werden er 8 gewonnen met een bal van Titleist. Hoe verbeter je een bal die zo geliefd is?


'Toen we begonnen met de ontwikkeling van de modellen voor 2019 kwamen we erachter dat golfers van elk niveau erg tevreden zijn over de prestaties van de Pro V1 en Pro V1x. Tegelijkertijd zeiden ze wel dat ze nog steeds meer afstand willen - zonder dat ze daar iets anders voor moeten inleveren', zegt Michael Mahoney, vice-president Marketing bij Titleist.
'Tijdens het ontwerpen van de prototypes zijn onze chemici en ingenieurs erin geslaagd om een nog dunnere buitenlaag van urethaan te ontwikkelen, zodat ze meer materialen konden gebruiken in de andere lagen . Op deze manier hebben we Pro V1 en ProV1x nog sneller kunnen maken, zonder in te leveren op prestaties en het gevoel die golfers eisen van deze golfballen.' 

Elke laag van de '3-piece' Pro V1 is verbeterd:

  • 17% dunnere buitenlaag van urethaan 
  • Onder de dunne buitenlaag is de middenlaag 14% dikker (11% bij de Pro V1). Dat zorgt voor meer snelheid en minder spin bij lange slagen (= meer rol)
  • De nieuwe 2.0 ZG Process Core is verbeterd voor meer afstand. De buitenkant van de kern is stijver gemaakt terwijl de binnenkant zacht is gebleven. Ook dit zorgt voor meer balsnelheid en minder spin bij lange slagen. 
Samengevat in een plaatje ziet dat er zo uit:


Kiezen tussen de Pro V1 en Pro V1x

De Pro V1 is geschikt voor de meeste golfers. Vergeleken met de 'x' heeft de standaard Pro V1 een iets lagere balvlucht en voelt deze wat zachter aan. De Pro V1x - die bestaat uit vier lagen in plaats van drie - heeft 328 dimples in plaats van 352 en vliegt zo wat hoger, spint meer bij ijzerslagen en voelt iets steviger aan (iets meer 'klik' bij impact). 

Eindelijk: voor het eerst zijn de Pro V1 en Pro V1x ook verkrijgbaar in het geel. En dat was niet een kwestie van een beetje kleurstof toevoegen aan het mengsel voor de buitenlaag. De speciale chemische samenstelling van de buitenlaag moest aangepast worden om niet in te leveren op prestaties. 

Productinformatie

De nieuwe Pro V1 en Pro V1x zijn vanaf nu verkrijgbaar. De gele ballen zijn vanaf 15 maart verkrijgbaar. 

Prijs per dozijn: € 59,-

Meer weten? titleist.de

Lees meer over

Equipment