Nieuws

Wie speelt waar? Week 49

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

4 – 7 PGA Tour, Hero World Challenge, Albany GC, New Providence, Bahama’s. Prijzengeld: $3.500.000 Leaderboard

5 – 8 European Tour, Mauritius Open, Heritage GC, Heritage Bel Ombre, Mauritius. Prijzengeld: €1.000.000 Leaderboard

5 – 8 PGA Tour Latinoamérica, Shell Championship, Trump National Doral GC, Doral, Florida. Prijzengeld: $175.000 Leaderboard

5 – 8 Ladies European Tour, Magical Kenya Ladies Open, Vipingo Ridge, Kilifi, Kenia. Prijzengeld: €300.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

4 – 7 PGA Tour, Hero World Challenge, Albany GC, New Providence, Bahama’s. Prijzengeld: $3.500.000 

In alle opzichten is de Hero World Challenge het toernooi van Tiger Woods. Niet alleen is de iconische Amerikaan sinds jaar en dag gastheer, hij won het kampioenschap dat ten goede komt aan zijn foundation ook al vijf keer. Er wordt dit jaar een dag eerder afgeslagen dan gebruikelijk is. Dit heeft allemaal te maken met de Presidents Cup die volgende week op het programma staat. Van de 18 golfers die meedoen aan het ‘onofficiële’ toernooi waarbij geen punten voor de FedEx Cup te verdienen zijn maar wel voor de wereldranglijst, zijn er 11 ook geselecteerd voor de prestigieuze teamwedstrijd in Melbourne. Dit zijn allemaal Amerikanen, geen enkele speler uit het internationale team is erbij op de Bahama’s. Playing-captain Tiger bepaalt de groepen op de openingsdag, dus wie weet laat hij al wat beoogde pairings samen de baan in gaan.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE OEFEN- EN QUALIFYING RONDEN

Dustin Johnson wil per se fit zijn voor de Presidents Cup en laat verstek gaan, nummer 1 van de wereld Brooks Koepka is er wegens blessureleed niet bij. Alle 18 golfers die wel meedoen aan het demonstratietoernooi behoren stuk voor stuk tot de besten der aarde. Hierbij de namen: Patrick Cantlay, Bryson DeChambeau, Tony Finau, Rickie Fowler, Kevin Kisner, Matt Kuchar, Jon Rahm, Chez Reavie, Patrick Reed, Justin Rose, Xander Schauffele, Webb Simpson, Jordan Spieth, Henrik Stenson, Justin Thomas, Bubba Watson, Gary Woodland en Tiger Woods.

Longhitters in het voordeel

De Albany Golf Club komt uit de pen van Ernie Els, geheel toevallig de captain van het internationale team volgende week. Lang van de tee zijn is een pre op de kustbaan vol par-5’s, haalbare par-4’s en snelle greens. Er is dan ook altijd een lage score voor nodig om hier te winnen. De weergoden maken het zaterdag hoogstwaarschijnlijk nog wat leuker. Voor de beslissende ronde is namelijk de nodige wind voorspeld

Televisie: Ziggo Sport Golf: wo en do 19:00-22:00, vr 17:00-22:00 en za 16:00-21:00 

Leaderboard

5 – 8 European Tour, Mauritius Open, Heritage GC, Heritage Bel Ombre, Mauritius. Prijzengeld: €1.000.000 

Tot aan mei heeft de Europese Tour gedurende de wat minder warme maanden enkel toernooien buiten het continent op de kalender staan. Deze week wordt voor de vijfde keer het AfrAsia Bank Mauritius Open gespeeld, dat tri-sanctioned is met de Asian Tour en de Sunshine Tour. Tot op heden werd afwisselend op het Four Seasons Resort en deze Heritage Golf Club gespeeld, aan de andere kant van het eiland in de Indische Oceaan. De idyllische baan en zijn omgeving zijn oogverblindend, maar over het algemeen trekt het toernooi niet al te veel bekijks. Niet zo gek ook, voor een eiland dat op 1.800 kilometer van het Afrikaanse vasteland ligt en net boven de miljoen inwoners telt.

Belgisch trio

Kurt Kitayama geniet na een druk en succesvol golfjaar nog van een welverdiende vakantie en keert dus niet terug om zijn titel te prolongeren. Sterker nog, met George Coetzee doet er slechts één oud-winnaar mee. Paul Lawrie, Thomas Pieters, Nicolas Colsaerts, Thomas Detry, voormalig KLM Open-kampioen Ashun Wu en Shubhankar Sharma zijn de blikvangers in een niet al te sterk deelnemersveld, dat verder natuurlijk wel bestaat uit de nodige toppers van het Afrikaanse en Aziatische circuit. Ook Wil Besseling zou na zijn ijzersterke week op Leopard Creek mee mogen doen, maar hij heeft besloten zich thuis op te laden voor het nieuwe jaar. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 09:30-14:30, za en zo 08:30-13:30

Leaderboard

5 – 8 PGA Tour Latinoamérica, Shell Championship, Trump National Doral GC, Doral, Florida. Prijzengeld: $175.000

In Florida speelt Rowin Caron vanaf de donderdag de finale van zijn seizoen. De 26-jarige Nederlander weet al een tijdje dat hij niet tot de gelukkigen behoort die direct promoveren naar de Korn Ferry Tour, het niveau onder de PGA Tour. Hij speelde dan ook maar negen toernooien, met wat meer starts was hij misschien wel in de buurt gekomen. Voor de winnaar op de Golden Palm, een andere baan op het resort van de Amerikaanse president dan waar bijvoorbeeld Tiger Woods en Justin Rose in het verleden triomfeerden, ligt opnieuw $31.500,- klaar. Daarmee zou Caron zijn 35ste plaats op de Order of Merit nog fors kunnen verbeteren.

Leaderboard

5 – 8 Ladies European Tour, Magical Kenya Ladies Open, Vipingo Ridge, Kilifi, Kenia. Prijzengeld: €300.000

De Ladies European Tour maakt weer een uitstapje naar Afrika. Na Zuid-Afrika en Marokko is Kenia het derde land op dit continent waar dit seizoen wordt gespeeld. Het is ook het laatste toernooi van dit jaar. Een aantal Europese topspelers laat dit schieten, waardoor er ook ruimte is voor andere namen, die niet altijd aan bod komen. Een van hen is Pasqualle Coffa, die dit seizoen voornamelijk op de LET Acces Tour speelde en daar nog geen opvallende resultaten boekte. Anne van Dam, afgelopen week nog winnaar in Spanje, slaat deze over.

Leaderboard