Nieuws

Golfbal klem tussen stenen: wat nu?

Wil Besseling werd zondag gedeeld derde in het eerste toernooi van het nieuwe European Tour-seizoen. Op de laatste hole kreeg hij nog een lastige uitdaging voor de kiezen, toen zijn bal een ‘onmogelijke ligging’ had. De vraag van veel kijkers: had hij het zichzelf makkelijker kunnen maken door gebruik te maken van de golfregels?

Wil Besseling streed zondag mee om de overwinning in het Dunhill Championship in Zuid-Afrika. Op de allerlaatste hole rolde de bal van Besseling de green af richting het water, maar wonder boven wonder bleef de bal liggen op het stenen muurtje (zie foto onder). Besseling speelde de bal met de putter, maar kreeg 'm niet waar hij wilde. Uiteindelijk maakte hij een bogey en dat kostte hem misschien wel de overwinning.

golfbal klem in stenen muur tijdens laatste ronde Wil Besseling in Zuid-Afrika

Oplossen

Veel kijkers van de uitzending op Ziggo Sport en bezoekers van GOLF.NL vroegen zich af of Besseling dit niet anders had mogen oplossen. "Vaak zie je op de tour spelers die bij abnormale ligging op basis van ruling voordeel weten te halen. Bij Besseling is er, voor zover ik waar kon nemen, niet eens naar gekeken", mailde een lezer. "Waarom had hij op de rand van de green waar zijn bal in een gat naast een steen lag geen recht op een vrije drop? Dat kun je toch beschouwen als een kunstmatig voorwerp dat zijn swing belemmert?"

Keuze

Helaas. Niet dus. Hier was regel 16 van toepassing. Die muur is een vast obstakel. Een vast obstakel valt onder abnormale baanomstandigheden (regel 16). En het vaste obstakel ligt in een hindernis (binnen de gele palen). Een abnormale baanomstandigheid in een hindernis mag je niet ontwijken. Dus spelen zoals hij ligt óf de hindernisregel toepassen. Dat laatste had Besseling als enige alternatief, maar niet zonder straf. Het had hem een strafslag gekost en hij had in een rechte lijn naar achteren (aan de overkant van het water) moet droppen. De volgende slag zou dan ook niet makkelijk zijn geweest. Daarom maakte Besseling geen slechte keuze. Alleen de uitvoering was niet zoals gehoopt...

De samenvatting van de laatste ronde van Wil Besseling:

Loading the player...

Zelf Golfen

Test je regelkennis

Regelquiz: test je kennis van de golfregels!
Lees meer
Beeld: Golfsupport.nl
Zelf Golfen

Putt beter met deze statistieken

Op televisie gaan de putts van de pro's er (bijna) allemaal in. Waarom is dit misleidend en wat kan jij hier van leren? GOLF.NL zet een aantal statistieken en tips op een rij waar je wat aan hebt.
Lees meer
Lees meer over
Golfregels