Topgolf

Besseling derde na spannend slot

Wil Besseling heeft bij het Alfred Dunhill Championship nét niet voor een daverende sensatie kunnen zorgen. Op de laatste hole van Leopard Creek glipte de zege de 33-jarige Noord-Hollander misschien wel door de vingers. Die ging uiteindelijk toch naar Pablo Larrazábal. 'Maar ik ben mega-trots op hoe ik hier heb gespeeld.'
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

'In een toernooi op de European Tour in de laatste flight op zondag tot het laatst meedoen om de overwinning en deze week zo overtuigend spelen, dat is onbetaalbaar. Daar ga ik zo veel uithalen. Dit geeft me heel veel vertrouwen', aldus Besseling, die met zijn gedeelde derde plaats ruim 82.000 euro verdiende. 

In de beginfase van de vierde ronde stond het spel van Besseling weer als een huis op de adembenemende baan van Leopard Creek. Na drie holes met louter twee-putts voor par had hij al twee slagen goedgemaakt vanwege slordigheden van leider en flightgenoot in de laatste groep Larrazábal. Vervolgens liet de Nederlander fenomenaal bunkerspel zien en na zes holes stond hij op -9 gedeeld aan kop met de geroutineerde Spanjaard, die naar hij later verklaarde veel last te hebben van een blaar op zijn teen. Daaropvolgend was ook het eerste smetje op de kaart van Besseling een feit, maar op de lastige par-3 waar dat gebeurde ging Larrazábal het water in met dubbel-bogey tot gevolg. Besseling zei zich niet gestoord te hebben aan het gedrag van de Spanjaard. 'Je weet nooit hoeveel last iemand heeft natuurlijk, maar hij liet het wel duidelijk merken. Misschien wat overdreven, maar ik voelde me goed en zat goed in de ronde.'

Halverwege aan kop

Steeds meer begon het erop te lijken dat het gevaar ook vanuit de achtervolging zou gaan komen met Joel Sjöholm, Branden Grace en Zander Lombard. Dat scenario werd steeds aannemelijker toen Besseling op 8, de één na lastigste hole van de baan op de slotdag, met bogey uiterst goed wegkwam. Hij belandde daar in de fairwaybunker en sloeg zijn lange approach links tussen de takken en het hele hoge gras. Dankzij een miraculeuze chip gaf hij zichzelf dan toch nog een reële kans om bogey te redden en dat is precies wat hij deed: -7. Op die score ging hij halverwege alleen aan kop, met drie spelers in de achtervolging op -6.

Besseling gaf zichzelf na de turn gemaakt te hebben meteen een grote mogelijkheid voor birdie, maar de bal bleef links van de hole liggen. Een kwartiertje later viel hij wel. Op de korte par-4 11de toonde het lid van de Westfriese Golfclub wederom dat het met zijn korte spel wel goed zat: -8. Daarna sloeg het noodlot toe. Hij sloeg zijn approach in de waterhindernis voor de green en moest dubbel-bogey incasseren. Zo viel hij terug naar -6 en was de Zweed Sjöholm plots leider met -7. Besseling koos er op de lange 15de desondanks voor om driver te pakken en dat betaalde zich uit met de derde birdie van de dag.

Drama op 18

Met nog twee holes te spelen was het anybody's game  in de Zuid-Afrikaanse hitte. Besseling ging op -7 samen met Sjöholm en Larrazábal aan de leiding. Op de boven par spelende 17de raakte de Noord-Hollander de cup met zijn putt voor birdie. Hij hield een flinke tester over en die verdween in de hole. Zo kwam het allemaal aan op de 72ste hole van de week. Daar sloeg het om. Besseling besloot met zijn tweede slag voor de green te gaan op de par-5. De bal bleef droog, maar was amper speelbaar omdat hij op een stenen muurtje lag. Hij kon zich niet uit deze precaire situatie redden en moest genoegen nemen met bogey, -6 en de derde plaats. Larrazábal deed wel wat hij moest doen. De Spanjaard maakte op zijn beurt de birdie om er met de zege vandoor te gaan. 

Geen keuze op 18

Besseling over die laatste hole: 'Voor mij was het geen keuze op 18: opleggen of voor de green gaan. Een schot naar deze green was sowieso lastig. De bal kwam heel hard van het blad af. Ik mikte midden green en de bal eindigde rechts achterop. Omdat ik mensen hoorde juichen, dacht ik nog dat de bal in de rough was blijven hangen. Maar de ligging op die stenen was niet fijn. Ik was al blij dat ik 'm weer in het spel kreeg, al bleef er geen makkelijk chipje over. Ja, je hoopt anders te eindigen natuurlijk, maar het heeft mijn hele week ook niet veel minder gemaakt. Ik heb voor mijn gevoel alles gegeven om dit eruit te halen.'

Besseling weet nog niet of hij volgende week op Mauritius speelt. Hij komt nu wel in dat toernooi vanwege zijn derde plaats. 'Aan de ene kant is het een kans, aan de andere kant is het misschien goed om terug naar Amsterdam te vliegen en me op te laden voor de maand januari. Ik voel me ook best leeg. Bovendien: als ik dit hier kan, dan belooft het ook wel wat voor de rest van het seizoen. Daar ga ik nog even over nadenken.'
Loading the player...

Goede finish Van Meijel

Lars van Meijel kan op zijn beurt positief terugkijken op zijn eerste week als volwaardig lid van de Tour. Voor het eerst in zijn carrière speelde de Brabander een toernooi op het hoogste niveau buiten Nederland en dat deed hij zeer verdienstelijk. Het leek er lange tijd op dat Van Meijel de lastige baan van Leopard Creek net als een dag eerder boven par ging spelen, maar dankzij een sterk slot met birdies op 14 en 18 kwam hij dan toch onder het baangemiddelde uit. Door die 71 (-1) won hij op de slotdag toch nog zo’n twintig plekken en werd hij gedeeld 24ste.

Darius van Driel (+9) miste vrijdag ruim de cut. Een (halve) landgenoot die er vandaag wel nog bij was, was Johannes Veerman. De eveneens gepromoveerde golfer, die speelt onder de Amerikaanse vlag maar ook in het bezit van een Nederlands paspoort, stelde direct zijn eerste top-10 veilig nabij het Krugerpark. Na een ronde gelijk aan het baangemiddelde finishte hij als zevende.

Leaderboard


Lees meer over
Topgolf European Tour