Nieuws

Wie speelt waar? Week 34

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

22 – 25 PGA Tour, Tour Championship, East Lake GC, Atlanta, Georgia. Prijzengeld: $46.000.000 Leaderboard

22 – 25 European Tour, Scandinavian Masters, Hills Golf & Sports Club, Göteborg, Zweden. Prijzengeld: €1.500.000 Leaderboard

22 – 25 LPGA Tour, CP Women’s Open, Magna GC, Aurora, Ontario, Canada. Prijzengeld: $2.250.000 Leaderboard

21 – 24 Challenge Tour, Rolex Trophy, GC de Geneve, Genève, Zwitserland. Prijzengeld: €290.000 Leaderboard

23 – 25 Pro Golf Tour, CzechOne Open, Golf Resort Karlovy Vary & GC Sokolov, Tsjechië. Prijzengeld: €30.000 Leaderboard

23 – 25 Ladies European Tour/LET Access Series, Czech Ladies Open 2019, Golf Resort Karlstejn, Liten, Tsjechië. Prijzengeld: €120.000 Leaderboard

20 - 22 Amateurs, English Women's Open Amateur Stroke Play Championship, Ipswich GC, Ipswich. Leaderboard 

24 – 25 Amateurs, Nationaal Kampioenschap Foursome Dames, Koninklijke Haagsche G&CC. Leaderboard

24 – 25 Amateurs, Nationaal Kampioenschap Foursome Heren, Koninklijke Haagsche G&CC. Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

22 – 25 PGA Tour, Tour Championship, East Lake GC, Atlanta, Georgia. Prijzengeld: $46.000.000

En toen waren er nog 30. Alleen de beste spelers van het seizoen zijn deze week van de partij bij de grote finale van de FedEx Cup op East Lake, de baan waar de legendarische Bobby Jones golf leerde.

Veranderd format

Ten opzichte van voorgaande edities zijn er wel een aantal grote veranderingen doorgevoerd door de Amerikaanse tour. Zo weten we voor het eerst zeker dat de winnaar op zondag er óók  vandoor gaat met de FedEx Cup-titel en de lucratieve bonus die daaraan verbonden is. Er zit wel een addertje onder het gras. Niet iedereen begint het toernooi namelijk op dezelfde score. Justin Thomas voert na zijn overwinning in het BMW Championship van afgelopen week de stand in de FedEx Cup aan en als beloning daarvoor mag hij op -10 beginnen. Nummer 2 Patrick Cantlay begint op -8 en zo gaat het door tot de vijf laagst geplaatste spelers. Bryson DeChambeau, Louis Oosthuizen, Charles Howell III, Lucas Glover en Jason Kokrak beginnen op level par.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE QUALIFYING RONDES

Meer prijzengeld dan ooit

Reken er maar op dat de overgebleven spelers niet gemotiveerd hoeven te worden, gezien wat er deze week op het spel staat. Er wordt op zondag namelijk meer prijzengeld uitgedeeld dan ooit. Zo mag de winnaar van het Tour Championship (en dus ook de FedEx Cup) liefst 15 miljoen dollar bijschrijven en voor de runner-up is 5 miljoen gereserveerd. Zelfs de speler die als laatste eindigt krijgt nog altijd een kleine vier ton mee. Op deze bedragen zal Tiger Woods in ieder geval geen aanspraak maken, hij is er namelijk niet bij. Naast zijn gedenkwaardige zege bij The Masters in april heeft de Amerikaan niet genoeg punten vergaard om op te mogen voor titelprolongatie in Atlanta.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 19:00-00:00, za 19:00-01:00, zo 18:00-00:00

Leaderboard

22 – 25 European Tour, Scandinavian Invitation, Hills Golf & Sports Club, Göteborg, Zweden. Prijzengeld: €1.500.000 

Hoe doet Joost Luiten het in zijn eerste toernooirondes met Maarten Bosch aan de tas? Nederlands beste golfer besloot na zijn gedeeld 32ste plek bij het Brits Open, vorige maand in Noord-Ierland, afscheid te nemen van caddie John Dempster en kwam in zijn zoektocht uit bij goede vriend Bosch. Luiten kwam sinds The Open niet meer in actie. 

Luiten gaat zich in Göteborg mengen in een mooi veld. Kijk alleen al naar de thuisfavorieten. Met Henrik Stenson, Alex Noren en Robert Karlsson doen er zomaar drie Zweden mee met een Ryder Cup-verleden. Verder in het veld: Matthew Fitzpatrick, Chris Wood, Brandon Stone, Alex Levy, Edoardo Molinari en nog heel veel spelers met meerdere ovewinningen op hun erelijst. Paul Waring verdedigt zijn titel. De Engelsman troefde vorig jaar Thomas Aiken af in een play-off – toen droeg het toernooi nog de naam Nordea Masters.  

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 11:00-13:00 & 15:00-18:00, za en zo 13:00-17:30

Leaderboard

22 – 25 LPGA Tour, CP Women’s Open, Magna GC, Aurora, Ontario, Canada. Prijzengeld: $2.250.000 

Vorig jaar kreeg het Canadian Women's Open met Brooke Henderson dan eindelijk weer een Canadese winnares; dat was alweer sinds de eerste editie in 1973 geleden. Voor de uitgave van 2019 verplaatst het toernooi, tot 2000 één van de majors, zich naar haar thuisstaat Ontario. Daar maakt ook Anne van Dam haar opwachting. Nu de Arnhemse zeker weet dat ze ook voor komend jaar nog LPGA-speelrecht heeft en ze volgende maand mee mag doen aan de Solheim Cup zal er een flinke last van haar schouders zijn gevallen. Heeft Van Dam de sterke vorm van Schotland twee weken geleden vast weten te houden? 

Voor de Amerikaanse speelsters staat er trouwens heel wat op het spel. Na de laatste putt op zondag sluit namelijk hun kwalificatieproces voor de Solheim Cup.

Leaderboard


21 – 24 Challenge Tour, Rolex Trophy, GC de Geneve, Genève, Zwitserland. Prijzengeld: €290.000 

Een toernooi met slechts 40 spelers en dus een mooie kans om goede zaken te doen voor de ranking. Liefst vier landgenoten staan hoog genoeg om aan de start te mogen verschijnen. Lars van Meijel, Darius van Driel, Wil Besseling én Daan Huizing beginnen woensdagochtend hun titeljacht op de baan in Genève, die al sinds de eerste editie in 1989 het decor is van dit kampioenschap.

Leaderboard

23 – 25 Pro Golf Tour, CzechOne Open, Golf Resort Karlovy Vary & GC Sokolov, Tsjechië. Prijzengeld: €30.000 

Twee Nederlanders maken deze week de reis naar Tsjechië en zij hebben allebei nog alles om voor te spelen. De top-5 van de order of merit na de twee laatste kampioenschappen van het seizoen verdient speelrecht voor de Challenge Tour. Robbie van West is bij het ingaan van het voorlaatste toernooi de nummer 2 van de jaarranking. Dylan Boshart is als elfde gepositioneerd, hij moet dus nog minstens 6 plekken zien te winnen.