Topgolf

Van Dam in top-5 naar slotdag

Anne van Dam maakt bij het ingaan van de slotdag nog alle kans op de titel in het Schots Open. De Nederlandse kon op 'moving day' lange tijd niet haar draai vinden op de kustbaan, maar dankzij een rits aan birdies aan het einde van haar ronde staat ze op -12 nog altijd bij de beste vijf speelsters.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Anne van Dam mocht vandaag in de laatste groep samenspelen met Mi Jung Hur en Moriya Jutanugarn, na twee dagen respectievelijk de nummers 1 en 2 op The Renaissance Club. Voor de 23-jarige Nederlandse was het op de eerste negen geduld hebben. Waar zij maar par bleef maken wonnen flink wat directe concurrenten wel slagen, waaronder haar medespeelsters. Op 8 miste Van Dam een birdieputt van twee meter en op haar gezicht was duidelijk een gefrustreerde blik af te lezen. Na een matige afslag, gevolgd door een drie-putt bogey maakte ze in +1 voor de dag de turn en -9 voor het toernooi.

Ook na het maken van de turn keerde het tij niet direct voor Van Dam en op 12 kreeg ze opnieuw een flinke tik te verwerken. Op de par-5 waar ze donderdag nog eagle wist te maken, belandde ze na een harde bounce uit de rough met haar approach in de potbunker. De ligging was lastig en de Arnhemse kwam dan ook niet in één keer uit de bunker. Twee putts later moest ze een bogey 6 noteren, waardoor ze op -8 uit de top-10 viel en tegen een achterstand van 8 slagen aankeek naar de Koreaanse leider Hur.

Van Dam toont veerkracht

Maar hierna besloot longhitter Van Dam dan eindelijk dat het genoeg was en zette ze de weg naar boven weer in. Op 13 viel de birdieputt nog niet, maar een hole later dan eindelijk wel. Op de korte par-4 won ze een slag, om precies datzelfde te doen na een mooie afslag op de par-3 15de. Hiermee nestelde ze zich weer bij de beste vijf speelsters en deze positie verstevigde ze nog wat met een derde birdie op rij op 16. Na een solide par op 17, wachtte de Nederlandse na de fairway gemist te hebben nog één test op de afsluitende hole. Ze slaagde er helaas niet in up-and-down te maken voor par en maakte haar derde bogey van de dag om te tekenen voor een ronde van 70, gelijk aan het baangemiddelde. Met nog 18 holes te spelen staat Van Dam op -10 vijfde, gedeeld met liefst vier andere speelsters. Jutanugarn uit Thailand gaat als leider de slotdag in op -16.

Solheim Cup

Een goed resultaat zou voor Van Dam deze week van extra groot belang zijn. Na de laatste putt op zondag sluit namelijk het Europese kwalificatieproces voor de Solheim Cup. Op de ranglijst staat de speelster uit Arnhem momenteel op het randje van directe plaatsing. Deze week liggen er in Schotland extra veel punten voor het oprapen. Met een plaats bij de beste 10 zou Van Dam een heel grote kans maken (afhankelijk van wat 'concurrenten' doen). Meer informatie over de stand van zaken en de verschillende scenario's is te vinden in de rubriek Wie speelt waar?

Leaderboard

Hulp voor je heupen

Phil Allen is al jaren de coach van Joost Luiten. Voor de meest voorkomende fouten die amateurgolfers maken, heeft Phil allerlei leuke en simpele oefeningen. Deze keer: hoe controleer je de heupen in de swing.
Lees meer
Beeld: LET
Tours

Ladies European Tour

De Ladies European Tour is in Europa het belangrijkste toernooiencircuit voor professionele golfsters. Voor veel speelsters is dit ook een springplank naar een carrière in op de LPGA Tour in Amerika.
Lees meer
Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LPGA LET