Topgolf

Van Dam behoudt topklassering

Anne van Dam heeft zichzelf een goede uitgangspositie voor het weekend van het Schots Open verschaft. Ze volgde haar sublieme ronde van donderdag op met een solide 69 (-2) en op -10 stond ze aan het einde van de dag nog altijd keurig in de top-3. Sommige speelster moeten hun ronde morgenvroeg echter nog afmaken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Na een lange regenonderbreking kon koploper Anne van Dam dan ook eindelijk haar tweede ronde op gang brengen op The Renaissance Club. Dat deed ze prima in compleet omgeslagen condities - zon en weinig wind - met drie scores van par, waarna ze op 4 een birdieputt van anderhalve meter holede om op -9 alleen aan de leiding te gaan. Mi Jung Hur en Moriya Jutanugarn kwamen langszij toen de 23-jarige Arnhemse zich vergat te belonen door op 6 een putt voor birdie kort te laten. Van Dam ging niet bij de pakken neerzitten en won op de volgende hole wél een slag. De putt voor eagle ging er net niet in, maar de birdie was zeker en zo ging ze als eerste speelster in de dubbele cijfers.

Waar Jutanugarn en met name de Koreaanse Hur in het tweede gedeelte van hun rondes sterk doorgingen, bleef Van Dam een beetje steken op de Schotse kustbaan. Op de par-4 13e maakte de Nederlandse haar eerste bogey van de dag, om deze slag de hole erna weer terug te pakken. Ze besloot haar tweede ronde rond 20:30 uur (lokale tijd) met vier parren en tekende voor een ronde 69 (-2), waarmee ze haar totaal naar -10 bracht. Aan het einde van de dag stond ze daarmee op de derde positie, twee slagen achter de Thaise Jutanugarn en vier achter Hur, maar sommige speelsters moeten morgenvroeg hun ronde nog afmaken.

Solheim Cup

Een goed resultaat zou voor Van Dam deze week van extra groot belang zijn. Na de laatste putt op zondag sluit namelijk het Europese kwalificatieproces voor de Solheim Cup. Op de ranglijst staat de speelster uit Arnhem - de eerste twee dagen samenspelend met vice-captain Suzann Pettersen én de Francaise Celine Boutier (momenteel op -3), een van haar concurrenten voor directe plaatsing - momenteel op het randje van directe plaatsing. Deze week liggen er in Schotland extra veel punten voor het oprapen. Met een plaats bij de beste 10 zou Van Dam een heel grote kans maken (afhankelijk van wat 'concurrenten' doen). Meer informatie over de stand van zaken en de verschillende scenario's is te vinden in de rubriek Wie speelt waar?

Leaderboard

Hulp voor je heupen

Phil Allen is al jaren de coach van Joost Luiten. Voor de meest voorkomende fouten die amateurgolfers maken, heeft Phil allerlei leuke en simpele oefeningen. Deze keer: hoe controleer je de heupen in de swing.
Lees meer
Beeld: LET
Tours

Ladies European Tour

De Ladies European Tour is in Europa het belangrijkste toernooiencircuit voor professionele golfsters. Voor veel speelsters is dit ook een springplank naar een carrière in op de LPGA Tour in Amerika.
Lees meer
Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LPGA LET