Banen & Clubs

Kan roken op de golfbaan nog wel?

Roken op een golfclub, kan dat nog wel vandaag de dag? Roken is op steeds meer plekken ongewenst of zelfs bij wet verboden.

Meer en meer golfbanen (en clubs) bannen het roken uit in de baan, ook in natte periodes als er geen brandgevaar is. Roken op het terras wordt ook op steeds meer golfclubs aan banden gelegd.

Een club die drastische maatregelen nam is Golfclub Gaasterland, dat besloot om de golfbaan “rookvrij te maken”. Alleen op twee vaste plaatsen bij het clubhuis mag nog. Een en ander is het gevolg van het Nationaal Preventie Akkoord dat is ondertekend door onder meer het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), gemeenten en de NOC*NSF. Dit akkoord is de aanzet om de gezondheid van heel veel Nederlanders te verbeteren door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken.

In 2017 waren 150 sportverenigingen helemaal of gedeeltelijk rookvrij, begin dit jaar waren het er al meer dan 800. Met 'gedeeltelijk rookvrij' wordt gedoeld bijvoorbeeld een verbod op roken als jeugd aan het sporten is of die roken alleen toestaan op een plaats uit het zicht van kinderen.

Meer rookvrije golfbanen

Golf is nog niet te vergelijken met hockey – wellicht omdat er maar weinig kinderen golf spelen - maar het aantal rookvrije golfclubs stijgt gestaag. Naast Gaasterland hebben - onder meer - deze clubs het roken in de baan permanent verboden, ook als het regent: de Noordwijkse, Kavel II Beemster, de Rosendaelsche, Spandersbosch, Golfbaan Ameland en De Hoge Kleij. Andere clubs zoeken vooralsnog een middenweg. Op de Oosterhoutse bijvoorbeeld staat de volgende tekst in het baanreglement: "Roken dient geen overlast te geven." Bij Bentwoud staat in het reglement: "Roken in de baan zo min mogelijk." Bij Amsterdam Old Course is roken niet verboden, maar de club vraagt rokende leden om rekening te houden met andere spelers: "Als u wilt roken tijdens het spelen, vraag dan voordat u begint aan uw medespelers of zij daar bezwaar tegen hebben."
Anno 2019 mag op de meeste golfbanen dus nog steeds gerookt worden, maar het is door maatschappelijke ontwikkelingen zoals het Nationaal Preventie Akkoord te verwachten dat het aantal rookvrije clubs de komende jaren snel toeneemt. 

Wat vind jij? Reageren kan onder meer via deze facebookpost

(Dit is een verkorte versie van het artikel op ngf.nl. Het hele artikel lezen kan hier)

Lees meer over
Banen