Topgolf

Wéér gelijk par voor Van Dam

Anne van Dam zal op zondag geen grote rol gaan spelen in het 43ste Women's British Open. Na een dag met met name in het middengedeelte een paar slordigheden,  tekende de 23-jarige Arnhemse voor de derde dag op rij voor een ronde gelijk aan het baangemiddelde in de laatste major van het jaar.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Moving day begon voor Van Dam, net als haar ronde een dag eerder op Woburn, rustig. Op vrijdag opende ze met zeven parren, ditmaal met vijf. Daarna begon de Nederlandse te scoren. Door birdies op 6 en 7 steeg ze flink wat posities op het leaderboard, maar door een bogey op 9 maakte ze in -1 voor de ronde (en het toernooi) de turn.

Aan het begin van haar tweede negen kon Van Dam niet terugslaan. Integendeel, op 10 maakte ze haar tweede dubbel-bogey van de week. In de volgende holes slaagde de speelster uit Arnhem erin de rust terug te laten keren, maar ze pakte nog geen slagen terug op het veld. Dat gebeurde pas op 15, waar ze met een birdie weer naar level par ging en zo terugkwam in de top-60. Met een nieuwe birdie één hole later steeg ze nog wat, om op 17 weer een slag in te leveren. Na een afsluitende par tekende de longhitter voor een 72, gelijk aan het baangemiddelde én haar score op de vorige twee dagen.

Japanse birdieregen

Echt een grote rol zal Van Dam - momenteel net niet bij de beste 50 geklasseerd - niet gaan spelen wanneer morgen de prijzen verdeeld worden. Hinako Shibuno (-14) vermoedelijk wel. De Japanse zorgde voor een birdieregen op haar tweede negen, waardoor ze bij het ingaan van de laatste ronde een marge van twee slage heeft op Ashleigh Buhai. De speelster uit Zuid-Afrika gaf haar comfortabele voorsprong op moving day uit handen met een aantal bogeys in de tweede helft van haar ronde. Vanuit het Engelse kamp zal het morgen van thuisfavoriet Charley Hull en Bronte Law (beiden -9) moeten komen. Verdedigend kampioene Georgia Hall haakte door een slechte ronde namelijk af in haar jacht op titelprolongatie.

Grote prijzenpot

Bijzonder aan deze editie is dat de prijzenpot ten opzichte van vorig jaar met bijna 40% gegroeid is. Met 4,5 miljoen dollar te verdelen is het Brits Open nu de op één na lucratiefste major van de vijf. De R&A zegt dit gedaan te hebben om het vrouwengolf te ondersteunen en verbondenheid te tonen aan de groei van het toernooi.

Leaderboard

Lees meer over het toernooi in de rubriek Wie speelt waar? Hier zijn ook de uitzendtijden terug te vinden.

Instructie

Golfinstructie: Chip met je knoopjes!

Veel golfers bewegen tijdens de chipbeweging de verkeerde kant op. PGA professional Guido Loning heeft een goede (kleding) tip!
Lees meer
Beeld: Ladies European Tour
Spelersprofiel

Anne van Dam

Anne van Dam (1995) is de beste Nederlandse golfster. De Arnhemse speelt op de Ladies European Tour (LET), het hoogste niveau in Europa, en de LPGA Tour, het hoogste niveau wereldwijd. Anne wordt alom geroemd om haar krachtige swing en verre drives.
Lees meer
Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LPGA LET