Topgolf

Van Dam haalt cut met lange putt op 18

Anne van Dam is ook dit weekend van de partij bij het 43ste Women's British Open. Na een dag waarop voor de Nederlandse vrij weinig gebeurde leek ze de cut op één slag te gaan missen, maar met een lange putt op 18 om naar level par te gaan verzekerde ze zich dan toch van twee extra rondes in de laatste major van het jaar.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

De omstandigheden waren ideaal op de baan in het Engelse Milton Keynes. Het zonnetje scheen bij een graad of 26, er stond weinig tot geen wind en de greens waren zacht. Hier kon Van Dam echter nooit echt van profiteren. Ze zag als middagstarter hoe er eerder op de dag flink gescoord werd  en wist dus dat er werk aan de winkel was, wil ze dit weekend echt een rol van betekenis spelen op Woburn. In het begin van de ronde bleven de birdies uit, maar hield de Nederlandse ook lange tijd de bogeys van de kaart. Daar kwam na zeven scores van par verandering in op 8, waar Van Dam helaas een slag moest inleveren. Daardoor maakte ze in +1 de turn, balancerend op het randje van de verwachtte cutlijn.

Met name op de par-5's, waar de longhitter normaliter slagen op het veld zou moeten pakken, liet Van Dam op vrijdag slagen liggen. Waar ze de vier langste holes een dag eerder nog in -3 speelde, deed ze dat vandaag in +1. Die enge bogey kwam op 11, maar een hole later poetste ze deze alweer weg met haar eerste birdie van de ronde. De cutlijn verplaatste zich ondertussen naar level par en dus moest Van Dam nog ergens een slag zien te pakken. En dat gebeurde. Op 18 hield ze na een verre afslag en matige approach een lange birdieputt over. Deze viel en de Nederlandse uitte haar blijdschap met een traditionele 'fistpump'. Ze staat halverwege gedeeld 49ste.

Solheim Cup

Het halen van de cut , die aan het eind van de dag nog terugging naar +1, is voor Van Dam tevens belangrijk met het oog op de Solheim Cup. Op de kwalificatieranglijst stond ze voor aanvang van het Brits Open derde, maar hoewel een aantal concurrentes de cut heeft gemist is die plek nog altijd allesbehalve zeker. Na het Schots Open van volgende week weten we of de Arnhemse in september, in dezelfde week als het KLM Open, de Europese mag verdedigen op Gleneagles.

Dringen aan de top

Bovenaan het leaderboard is het inmiddels dringen, maar daar trok late starter Ashleigh Buhai zich weinig van aan. De 30-jarige Zuid-Afrikaanse, die ook na dag 1 de leiding in handen had, nam met vier birdies op haar tweede negen afstand van naaste belager Hinako Shibuno en de rest van het veld. Met -12 heeft ze halverwege een voorsprong van drie slagen. Charley Hull staat op -7 ook na de tweede bij de beste 10 op haar homecourse, haar landgenote en verdedigend kampioen Georgia Hall er net buiten op -6. De Amerikaanse ster Lexi Thompson - Van Dams flightgenoot de eerste twee dagen - heeft met -3 ook nog alle kans op haar tweede titel in een major.

Leaderboard

Lees meer over het toernooi in de rubriek Wie speelt waar? Hier zijn ook de uitzendtijden terug te vinden.


Instructie

Golfinstructie: Chip met je knoopjes!

Veel golfers bewegen tijdens de chipbeweging de verkeerde kant op. PGA professional Guido Loning heeft een goede (kleding) tip!
Lees meer
Beeld: Ladies European Tour
Spelersprofiel

Anne van Dam

Anne van Dam (1995) is de beste Nederlandse golfster. De Arnhemse speelt op de Ladies European Tour (LET), het hoogste niveau in Europa, en de LPGA Tour, het hoogste niveau wereldwijd. Anne wordt alom geroemd om haar krachtige swing en verre drives.
Lees meer
Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LPGA LET