Topgolf

Redelijk begin Van Dam in Brits Open

Anne van Dam is het 43ste Women's British Open naar behoren begonnen. Na een wisselvallige start en midden van haar ronde leek ze boven het baangemiddelde te openen, maar een goed slot bracht haar terug naar level par.

Anne van Dam kende een bewogen start op Woburn, waar ze op de eerste twee dagen onder meer samen speelt met de Amerikaanse ster Lexi Thompson. Na de week met een par geopend te hebben, volgde op 2 al gauw de eerste birdie. Echt lang kon ze hier niet van genieten, want na bogey-dubbel bogey op de twee volgende holes werd ze teruggeworpen naar +2 en was er weer werk aan de winkel. De Arnhemse slaagde erin toch in level par de turn te maken door een mooie eagle op 7 en voor de rest parren.

Helaas moest Van Dam op de tweede negen meteen haar tweede en derde bogey van de dag noteren, alvorens in het slot weer orde op zaken te stellen. Met birdie op 15 ging ze terug naar +1 en door een fraaie lange putt op de par-3 17de kwam ze weer terug op de score waar ze dag op begon. Na par op de afsluitende hole tekende de longhitter voor een openingsronde 72, op het moment goed voor een plek net buiten de top-40.

Van Dams flightgenoot Thompson, de beste Amerikaanse speler op de tour en nummer 3 van de wereldranglijst, had één slag minder nodig voor de eerste 18 holes.Veel Engelse ogen zijn deze week gericht op Charley Hull, die lid is op Woburn en de baan dus goed kent. De start was in ieder geval goed, ze ging namelijk rond zonder bogeys en met vijf birdies. Haar score van -5 is momenteel goed voor een hoge klassering, maar niet voor de leiding. Die is namelijk in handen van de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Buhai op -7.

Grote prijzenpot

Bijzonder aan deze editie is dat de prijzenpot ten opzichte van vorig jaar met bijna 40% gegroeid is. Met 4,5 miljoen dollar te verdelen is het Brits Open nu de op één na lucratiefste major van de vijf. De R&A zegt dit gedaan te hebben om het vrouwengolf te ondersteunen en verbondenheid te tonen aan de groei van het toernooi.

Leaderboard

Lees meer over het toernooi in de rubriek Wie speelt waar? Hier zijn ook de uitzendtijden terug te vinden.

Instructie

Golfinstructie: Chip met je knoopjes!

Veel golfers bewegen tijdens de chipbeweging de verkeerde kant op. PGA professional Guido Loning heeft een goede (kleding) tip!
Lees meer
Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LPGA LET