Tiger Woods

Tiger wint de Masters!

14 april 2019 Redactie GOLF.NL
De comeback van Tiger Woods is compleet. Op de Augusta National Golfclub veroverde Woods voor de vijfde keer het groene jasje in de Masters.

Zondag 14 april

Tiger doet het!

De ontlading bij Tiger Woods was ongekend. De 43-jarige Amerikaan bleef het maar uitschreeuwen van vreugde nadat hij zijn eerste majorzege sinds 2008 had geboekt. En de patrons, de teoeschouwers op Augusta National, schreeuwden met hem mee. 'Tiger! Tiger! Tiger!' onophoudelijk werd de naam gescandeerd van de man die zojuist een van de grootste prestaties in de geschiedenis van de sport had geleverd. Na alle blessures en operaties leek Woods afgeschreven als topgolfer. 

Het wonder

Twee jaar geleden tijdens het jaarlijkse Champions Dinner aan de vooravond van de Masters liet hij zich ontvallen zelf ook te geloven dat het gedaan was. Maar op 14 april 2019 geschiedde op de Augusta National Golfclub in Georgia het wonder waar de hele golfwereld op hoopte. Tiger Woods bleef in een ongekend meeslepende slotronde alle concurrenten voor en won voor de vijfde keer de Masters. 

Molinari 2x water

Francesco Molinari die de slotronde als leider was begonnen had lange tijd de beste papieren. Maar de doorgaans zo koele Italiaan vond zowel op hole 12 als op hole 15 het water. Brooks Koepka leek het Tiger heel moeilijk te maken maar de winnaar van twee van de drie laatste majors miste op hole 18 een korte putt voor birdie. Tiger kon zich daardoor een bogey permitteren op de slothole. Na een ronde 70 bleef hij met -13 Dustin Johnson, Xander Schauffele en Brooks Koepka een slag voor. 

Bij de eerste overwinning van Woods in de Masters in 1997 omhelsde hij achter de green van 18 zijn vader, nu omhelsde hij 22 jaar later zelf als vader zijn zoon en dochter. 'Ik weet eigenlijk niet goed wat ik zeggen moet', zei Woods toen hij daar bij de uitreiking van het groene jasje in Butler Cabin mee werd geconfronteerd. 'Dit is zeker een van mijn mooiste overwinningen omdat ik van zo ver terug heb moeten komen.'

15 en 81

Voor Woods is het de vijftiende majorzege en de eerste sinds het US Open in 2008. De jacht op recordhouder Jack Nicklaus die achttien majors won is weer helemaal geopend. Het is ook de 81ste overwinning voor Tiger op de PGA Tour, Sam Snead is recordhouder met 82. Dat laatste record gaat er ongetwijfeld aan en niemand zal op dit moment durven beweren dat de achttien majors van Nicklaus onhaalbaar is. 'Iedereen in de golfwereld is blij met deze overwinning van Tiger want het is voor golf geweldig', zei Paul Azinger in de nabeschouwing bij de BBC. Een winnende Tiger Woods in de majors, we dachten het nooit meer mee te kunnen maken. Maar op een historische zondag op de Augusta National Golfclub maakte Tiger Woods zijn comeback compleet. 

2 Holes-in-one 

Op hole 16 werden twee holes-in-one gemaakt, een van Bryson Dechambeau en hieronder te zien, ook Justin Thomas kreeg het voor elkaar. 

Leaderboard

  

Molinari na The Open nu de Masters?

Francesco Molinari begint de laatste ronde van de 83ste Masters als leider. De Italiaan die vorig jaar The Open won, zijn eerste majorzege, speelde zaterdag een foutloze ronde in 66 (-6) slagen voor een totaal van -13. Molinari, die in 54 holes alleen op hole 11 op de eerste dag een bogey maakte, kan de eerste Italiaan worden die het groene jasje wint. De in Turijn geboren golfer heeft een voorsprong van twee slagen op de Amerikanen Tiger Woods en Tony Finau. 


Major nr. 15 Woods?

Woods maakte net als in de eerste twee ronden een bogey op de par-4 vijfde hole van Augusta National, maar hij zette er zes birdies tegenover. De 43-jarige Amerikaan hoopt morgen zijn vijftiende major te veroveren en de eerste sinds het US Open in 2008. Woods gelooft uiteraard in zijn kansen. 'Ik speelde sterk, mijn snelheid op de greens was ook heel goed verzorgd. Ik heb een kans voor de vijfde keer het groene jasje te winnen maar ik zal erg goed moeten spelen.'

Finau 64

Tony Finau speelde zaterdag een geweldige ronde in 64 slagen, een slag boven het baanrecord. Finau, die zondag zijn eerste major kan winnen, maakte zes birdies en een eagle. Brooks Koepka hoopt morgen al weer zijn vierde majorzege te boeken. De Amerikaanse longhitter begint de slotronde op -10, drie slagen achter Molinari.Webb Simpson, die in de derde ronde net als Finau een 64 maakte deelt op -9  de vijfde plaats met Ian Poulter. 

LET OP! Vroege starttijden zondag

Vanwege voorspeld onweer aan het einde van de middag in Augusta heeft de toernooileiding besloten de starttijden voor zondag aanmerkelijk te vervroegen. Ook wordt er gestart van hole 1 en 10 in drieballen. De groep Molinari-Woods-Finau start om 15:20 Nederlandse tijd, uiteraard van hole 1. De uitzending van Ziggo Sport Golf begint om 15:00.

Leaderboard

Zaterdag 13 april

Een knotsgekke vrijdag...

Er gebeurde vrijdag heel veel op Augusta National.  Jamie Kennedy, social media director van GOLFTV (voorheen European Tour), vatte de knotsgekke dag goed samen in een kort filmpje:

Wat een Leaderboard!

Halverwege de 83ste editie van de Masters hebben we een leaderboard om van te smullen. Vijf leiders die allemaal al minimaal één major hebben gewonnen: Louis Oosthuizen, Jason Day, Brooks Koepka, Francesco Molinari en Adam Scott, de enige van het vijftal die al een groen jasje in zijn bezit heeft. Die mannen staan op -7. Een slag daarachter op de gedeelde tweede plaats Dustin Johnson, Xander Schauffele de verrassend goed spelende Zuid-Afrikaan Justin Harding en, jawel, Tiger Woods. 

Putts Tiger

De 43-jarige Amerikaan, op jacht naar zijn vijfde groene jasje en majorzege nummer vijftien, had op hole 17 en 18 korte putts voor birdie om met een nog betere score dan -6 aan het weekend te beginnen. Maar Woods miste in de tweede ronde de korte putts, terwijl er een paar lange juist wel vielen, zoals een bommetje op hole 9.

Dat Woods ook in de majors weer helemaal terug is, liet hij vorig jaar al zien. In de twee voorgaande majors, het Brits Open en het USPGA, was hij heel kansrijk met een zesde en een tweede plaats. Wat heel veel golffans nu hopen is dat Tiger na het US Open in 2008 eindelijk weer een major wint. Het kan, maar met dit leaderboard is de concurrentie ongekend groot.

Record 

De cut viel op +3 en maar liefst 65 spelers mogen het weekend spelen, een record. De opvallendste afvaller was Justin Rose, de nummer 1 van de wereld, twee keer als tweede geëindigd in de Masters. De Engelsman had met +4 net een slag teveel. Reken maar dat ook Rose in het weekend voor de buis gaat zitten om de ontknoping te zien van een nu al geweldige 83ste Masters.

Starttijden

Tiger Woods speelt de derde ronde samen met Ian Poulter. Klik hier voor alle starttijden.  

Augusta tijdens de Masters

De tweede ronde van de 83ste Masters is inmiddels al weer volop aan de gang. Klik hier voor het leaderboard. Tijdens de Masters zie je alleen beelden van de baan. Maar hoe ziet de directe omgeving van de iconische Augusta National Golfclub er eigenlijk uit? En wat betekent de Masters voor het stadje Augusta? GOLF.Nl maakte tijdens een eerdere editie van de Masters onderstaande reportage.


Vrijdag 12 april

Het publiek op Augusta National

Daan Slooter sprak met de toeschouwers (ook wel 'patrons' genoemd) op Augusta National.

Loading the player...

DeChambeau en Koepka (-6) aan de leiding 

Na 18 holes zijn het Bryson DeChambeau en Brooks Koepka die aan de leiding gaan op Augusta. De twee Amerikanen noteerden een 66 (-6) en staan daarmee een slag voor op Phil Mickelson. Ian Poulter en Dustin Johnson volgen op -4. 

Ook Tiger Woods - in het bezit van vier groene jasjes - speelde een keurige openingsronde. Met -2 staat hij samen met een groot grote groep (o.a. met Francesco Molinari & RIckie Fowler) op de gedeeld 11de plaats. De eerste drie zeges in dit kampioenschap won Woods ook met een ronde in 70 slagen...

Hoogtepunten van de ronde van Tiger:

DeChambeau noteerde een bogey op hole 14, maar sloot briljant af met vier birdies op de laatste vier holes. Koepka begon op zijn beurt met vijf birdies in zes holes vanaf de 10de. 

Hoogtepunten openingsronde Koepka:


Rose, Spieth & Casey in de problemen

Na de eerste ronde staan er 20 spelers op vier slagen van de leiding. Toppers als Justin Rose (+9), Jordan Spieth (+3) en Paul Casey (+3) worstelden op zondag en hebben veel terrein goed te maken. In de laatste 13 edities kwam de winnaar telkens uit de top-10 na dag 1. Rory McIlroy, Patrick Reed en Sergio Garcia staan met +1 op de gedeeld 44ste plaats. De top-50 (+ties) mogen na 36 holes door naar het weekend.

Daan Slooter spreekt met Sergio Garcia

Voorafgaand aan de eerste ronde sprak Daan Slooter (Ziggo Sport Golf) met Sergio Garcia, de winnaar van 2017:

Loading the player...

Donderdag 11 april

We zijn onderweg...

De Masters zijn begonnen...Woensdag 10 april

Matt Wallace wint Par 3 Contest

Hoe aandoenlijk was het weer om te zien, de Par 3 Contest op de dag vóór de echte Masters. Niet iedereen doet er aan mee, maar de spelers en oud-Masters-deelnemers en iconen zoals Gary Player en Jack Nicklaus die wel acte de presence geven, beleefden er weer heel veel plezier aan. Player maakte zelfs bijna een hole-in-one. Vier spelers sloegen er overigens één.
De meesten maken er een feestje van in het bijzijn van hun dierbaarsten, die dan ook nog een puttje mogen maken of een afslag mogen doen. Daarmee wordt de betreffende speler die dat toestaat weliswaar uit het officiële klassement geschrapt, maar daar malen weinigen om. Er rust immers een 'vloek' op het winnen van de Par 3 Contest. Nog nooit won de speler die op woensdag won ook op zondag...Daar had debutant Matt Wallace geen boodschap aan toen hij in een play-off over drie holes de 61-jarige Sandy Lyle naar het tweede plan verwees. Dus als je Wallace op je lijstje had staan...Maar wellicht was Wallace al blij met het feit dat hij in de Par 3 Contest de 100ste ace maakte sinds de invoering in 1960 van dit superleuke wedstrijdje!


Overigens haakte Matt Wallace een dag later nog even op die vloek...


Tune

Een van de dingen die aan The Masters kleeft is de beroemde tune, door sommigen oneerbiedig geduid als 'gepingel op de piano'. De bekende componist en toetsenist Jeroen Rietbergen maakte er met The Voice of Holland band vorig jaar speciaal voor GOLF.NL een geheel andere versie van...

Par 3 Contest 

Ook dit jaar natuurlijk op de woensdag van de Masters de Par 3 Contest. Een prachtig golffeestje met legendarische kampioenen als Jack Nicklaus en Gary Player. Van de serieuze kanshebbers in de Masters wil eigenlijk niemand de Par 3 Contest winnen want er lijkt een vloek op te rusten: nog nooit is de Masters gewonnen door de speler die de Par 3 op zijn naam schreef. Op de schilderachtige en waterrijke korte holes worden veel holes-in-one gemaakt. Een heel mooie en emotionele was die in 2018 van Gary Nicklaus, de kleinzoon van Jack die caddie was en op hole 9 mocht afslaan. Luister vooral ook naar het commentaar van Gary Player...

 

De par 3 Contest is vanavond te zien bij Ziggo Sport van 21:00 – 23:00 

Masters uitzendtijden 

 Dit zijn de uitzendtijden van de Masters op Ziggo en de BBC 

 Woensdag 10 april: 21:00 - 23:00 Par-3 Contest 

 Donderdag 11 april: Ronde 1: 15.15-21.00 uur: Featured Groups; Ziggo Sport Extra 16:45-24:.00 uur Amen Corner Live; 21.00-1.30 uur: Live verslag Dag 1 

 Vrijdag 12 april: Ronde 2: 15:15-21:00 uur: Featured Groups; Ziggo Sport Extra 16:45-24:00 uur Amen Corner Live; 21.00-01:30 uur: Live verslag Dag 2 

 Zaterdag 13 april: Ronde 3: 16:15-21:00 uur: Featured Groups; Ziggo Sport Extra 17:45-24:00 uur Amen Corner Live; 21.00-01:30 uur: Live verslag Dag 3 

 Zondag 14 april: Ronde 4: 16:15-20:00 uur: Featured Groups; Ziggo Sport Extra 17:45-24:00 uur Amen Corner Live; 20.00-01:00 uur: Live verslag Dag 3 

 De BBC is bijna alle uitzendrechten in golf kwijt, maar in het weekend is er wel volop live Masters te zien.

Zaterdag 13 april 21:00-01:00  Ronde 3

Zondag 14  april 12:.00-01.00 Ronde 4


De Kanshebbers

Er doen dit jaar slechts 87 spelers mee aan de Masters, sinds 1997 (ook 87 spelers) was het veld niet meer zo klein. Bij die 87 zijn ook nog eens zes amateurs en een aantal voormalige winnaars op leeftijd zoals Sandy Lyle (61) en Larry Mize (60). Blijven pakweg zeventig spelers over die je tot de reële kanshebbers mag rekenen. Dit zijn onze vijf topfavorieten: 

1. Rory McIlroy 

McIlroy speelde de Masters tien keer en de laatste vijf edities eindigde hij steeds in de top-10. De Noord-Ier heeft het ideale speltype voor Augusta National, hij slaat de bal ver, hoog en liefst met een draw. De Noord-Ier is ook in topvorm, won onlangs The Players. Rory probeert het winnen van de Masters, de enige major die hij nog mist, minder belangrijk te maken, een groen jasje in zijn garderobe is geen zaak van leven of dood. McIlroy doet tegenwoordig ook aan meditatie en hij zegt er veel baat bij te hebben. De grote vraag: lukt het Rory ook zen te blijven en de cruciale putts te holen als hij zondagavond laat de kans krijgt geschiedenis te schrijven? Na Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus en Tiger kan McIlroy namelijk de zesde golfer worden die de Career Grand Slam behaalt. 

 2. Justin Rose 

Begint aan de Masters als de nummer 1 van de wereld. Dat is mooi, maar we wijzen Rose natuurlijk ook aan als een van de topfavorieten vanwege zijn prestaties op Augusta National die er niet om liegen: 2e in 2015 en in 2017. Wat Rose ook gaat helpen: zijn caddie ‘Fooch’ is na een operatie waarbij een hartklep werd vervangen deze week terug aan de tas. 

 3. Dustin Johnson 

Werd na het weekend afgelost door Rose als de nummer 1 van de wereld maar daar zal Dustin Johnson niet van wakker hebben gelegen. De Amerikaanse longhitter lijkt zich sowieso zelden ergens druk om te maken. Maar meer majors winnen, dat wil Johnson wel heel graag. En snel ook. Heeft twintig toernooien gewonnen op de PGA Tour, dat is razend knap, maar nog steeds is het US Open 2016 zijn enige majorzege. En dat is voor een speler van zijn imposante kaliber veel te weinig. 

 4. Jon Rahm 

Spanjaarden en de Masters, dat is vaak een mooie combinatie. Denk Seve Ballesteros, José Maria Olazábal en natuurlijk Sergio Garcia die in 2017 het groene jasje won. Rahm heeft de Masters pas twee keer gespeeld, maar dat hij goed uit te voeten kan op Augusta bewijst zijn knappe vierde plaats vorig jaar. Als hij de rust kan bewaren op de momenten dat het even tegenzit, is de Spanjaard een heel serieuze kanshebber. En het zou natuurlijk heel mooi zijn als Rahm precies 25 jaar nadat Olazábal won het groene jasje mag aantrekken. 

5. Brooks Koepka 

We kunnen niet om Brooks Koepka heen want de Amerikaan won drie van de laatste zeven majors en twee van de laatste drie (2017 U.S. Open, 2018 U.S. Open, 2018 PGA Championship). Het krachtmens Koepka is gemaakt voor majorgolf, al is er na zijn laatste grote zege in het US PGA van vorig jaar wel iets zichtbaar veranderd. Koepka is ruim tien kilo afgevallen. Naar eigen zeggen at hij niet gezond genoeg en daarom heeft hij zijn eetpatroon aangepast. Of dat nou verstandig is als je domineert in de majors? De lichtere versie van Koepka slaat de bal wat minder ver, maar nog altijd ver zat natuurlijk om de Masters te kunnen winnen. 

 En Tiger dan…? 

 Tsja, Woods won de Masters vier keer maar de laatste keer is al weer een flinke tijd geleden: 2005. Dat Tiger nog steeds belangrijke toernooien kan winnen, bewees hij afgelopen september met de zege in het Tour Championship. Kan Woods deze week voor de vijfde keer een groen jasje veroveren? Veel zal afhangen van het putten. Woods was altijd fenomenaal op de greens, maar dit jaar staat hij slechts 74ste in strokes gained putting. En in het vermijden van 3-putts, vaak essentieel om de Masters te kunnen winnen, staat Tiger zelfs op plek 208. Als Woods op de glibberige greens van Augusta National de magie van weleer kan oproepen dan is hij zeker een grote kanshebber, als de putter hem in de steek laat dan blijft Tiger nog steeds op veertien majorzeges staan.

In 2001 won Woods de Masters, zijn vierde majorzege op rij. Bekijk de beelden van die historische overwinning. 


Starttijden

De eerste spelers starten donderdag om 14:30 Nederlandse tijd. Klik hier voor alle starttijden


Dinsdag 9 april

De tweede dag van de Masters wordt gekenmerkt door oefenronden, persconferenties en een beetje gein op en buiten de baan. Net als gisteren was 'skimming' een leuke bezigheid voor de spelers. Zelfs Tiger Woods is vandaag de dag wel in voor een ontspannen momentje bij de persconferentie, als hem een wel heel 'serieuze' vraag wordt gesteld...Wie zijn de favorieten?

Is er al een duidelijke favoriet te bespeuren in het deelnemersveld? GOLF'NL's Gerard Louter vindt....


Maandag 8 april

We zijn alweer toe aan de 83ste editie van de Masters, de enige major van de vier die altijd op dezelfde baan wordt gespeeld.

Hoe liep het ook al weer af in 2018...?

Even terug naar vorig jaar. Toen won Patrick Reed, die het groene jasje kreeg omgehangen door Sergio Garcia, de winnaar van 2017. Weet je nog wie tweede werd? Dat wordt vaak vergeten in de sport...Rickie Fowler, de man die velen dit jaar de zege gunnen. Als ze tenminste niet willen dat Tiger Woods zijn wederopstanding bekroond met een vijfde titel op Augusta National. Jordan Spieth werd derde. Amerika dus op 1, 2 en 3.

Patrick Reed wordt gehuld in het groen.
Beeld: Getty Images

Heb je niet genoeg aan een foto om je herinneringen aan de vorige editie op te frissen, dan kun je hieronder de video bekijken van de laatste ronde op zondag. Maar ga er even bij zitten want de video duurt vier-en-een-half uur. Een beetje fan deinst daar overigens niet voor terug, wel?


Hieronder overigens de video waarmee The Masters Week werd afgetrapt op de social media kanalen van het toernooi.}