Lafeber wint KLM Open in 2003
Lafeber wint het KLM Open 2003
Beeld: Getty Images

Hollands glorie

14 september 2018 Redactie GOLF.NL
Daan Slooter is dit jaar voor de vijftiende keer toernooidirecteur van het KLM Open. Hij kijkt terug op de drie Nederlandse overwinningen in de laatste vijftien jaar.

KLM Open 2003
Hilversumsche Golfclub
1. Maarten Lafeber (-13)
2. Sören Hansen & Mathias Grönberg (-12)
Winnaarscheque: € 166.660
“2003 was in zekere zin een tussenjaar, een apart Open dat toch heel erg mooi werd, met dank aan Maarten Lafeber. Robbie van Erven Dorens (toen toernooidirecteur) was er niet in geslaagd een titelsponsor te vinden. Budgettair was er daarom weinig mogelijk, het prijzengeld was verlaagd naar een miljoen euro en er waren geen grote namen. Het Open werd de jaren ervoor altijd in de zomer gespeeld, in 2003 ging het noodgedwongen naar oktober. De eerste dagen was het nat en koud op de Hilversumsche. Er was weinig publiek, het was allemaal nogal sfeerloos. De stemming sloeg om door Maarten Lafeber. Zaterdag maakte Maarten een prachtige 64, zondag kwamen de mensen naar de Hilversumsche in de hoop na Joop Rühl in 1947 weer een Nederlander het Dutch Open te zien winnen. Geweldig dat Maarten het ook wist af te maken. Voor de toekomst van het Dutch Open kwam die Nederlandse overwinning op een heel goed moment. 2004 was mijn eerste jaar als toernooidirecteur en we konden het Open een boost geven door te pronken met Maarten als Nederlandse titelverdediger en ambassadeur van het toernooi. KLM stapte in 2004 in als hoofdsponsor, van de zeven bedrijven die meededen aan de bidprocedure voor de organisatie werd This is Golf (tegenwoordig TIG Sports) gekozen. This is Golf wilde mij als toernooidirecteur. In de voetsporen treden van Robbie van Erven Dorens, Mister golf, was natuurlijk niet niks, toch heb ik geen moment geaarzeld. Toernooidirecteur paste zo goed bij wie ik was, bij alles wat ik in mijn leven had gedaan. Ik was als tiener caddie geweest in het Dutch Open, daarna speler (vijf keer), vrijwilliger, had in Open-commissies gezeten en in 2003 werkte ik op de Hilversumsche als golfjournalist. Golf had altijd zo’n belangrijke rol gespeeld in mijn leven, ik vond het een geweldige uitdaging als toernooidirecteur het KLM Open weer goed op de kaart te zetten en golf in Nederland te stimuleren.”

KLM Open 2013
Kennemer Golf & Country Club
1. Joost Luiten (-12)
2. Miguel Angel Jiménez (-12)
Winnaarscheque: € 300.000
“Iedere winnaar is mij even lief, dat meen ik echt, maar als toernooiorganisatie hoop je natuurlijk dat er zondag op de laatste holes een Nederlander een kans maakt om te winnen en als het even kan in een duel met de grote namen in het toernooi. In 2013 op de Kennemer werden we op onze wenken bediend met Joost en Miguel Angel Jiménez in een play-off. Natuurlijk hoopte ik dat Joost de play-off ging winnen, maar voor mij kon het KLM Open sowieso niet meer stuk. Jiménez is zo geliefd, ook hij zou een fantastische winnaar zijn geweest. De laatste holes van het KLM Open gaan vaak een beetje aan mij voorbij. Ik ben bezig met de voorbereiding op de prijsuitreiking, neem afscheid van spelers die al binnen zijn en vaak zijn er nog wat persverplichtingen. Bij de play-off in 2013 stond ik wel naast de green van hole 18. Ik vond het heel intens. Al dat publiek rond die hole, de spanning die voelbaar was, een mooiere apotheose kun je niet wensen. Als winnaar word je na de laatste putt geleefd, je gaat van de ene naar de andere verplichting. Het eerste rustige moment voor Joost was in een courtesy car, op weg van het clubhuis naar de vrijwilligers in het crew café. Ik zat in de auto naast Joost op de achterbank, de beker stond tussen ons in. Daar besefte Joost volgens mij voor het eerst echt wat hij had gepresteerd. Joost keek naar de beker, deed zijn arm er omheen en zei: zo, die is van mij. Dat moment zal ik nooit meer vergeten.”

KLM Open 2016
The Dutch
1. Joost Luiten (-19)
2. Bernd Wiesberger (-16)
Winnaarscheque: € 300.000
“Altijd was het Dutch Open op de klassieke banen gespeeld, in 2016 braken we met die traditie door naar The Dutch te gaan. Er waren nogal wat mensen sceptisch over die keuze, na afloop van het toernooi hoorde ik mensen zeggen dit was het mooiste KLM Open ooit. Alles zat natuurlijk ook mee dat jaar. Als je me voor het toernooi had gevraagd hoe ziet je ideale KLM Open 2016 eruit, dan had ik aan dit droomscenario misschien niet eens durven denken. Heel de week prachtig weer en Joost die voor de tweede keer wint met Wiesberger, de hoogst geklasseerde speler op de wereldranglijst in het toernooi, op de tweede plaats. De manier waarop Joost won was zo tekenend voor zijn klasse en instelling. Aan het begin van de week liep het totaal niet, Joost was zoekende met zijn swing, was allesbehalve een happy camper. En dan in de laatste ronde voor al dat publiek met de druk er vol op een ronde 63 maken, dat is zo typisch Joost. De taferelen zondag rond hole 18 waren ongekend, ik had nog nooit zo veel mensen gezien bij een KLM Open. De sfeer was ook zo positief, de hele week eigenlijk. In 2016 introduceerden we Beat the Pro. Ook daar was scepsis over maar het bleek een schot in de roos. Ik zal niet zeggen dat 2016 het beste KLM Open ooit was, want er zijn zo veel prachtige edities geweest, maar 2016 staat wel heel hoog op mijn lijstje.”

}