wk golf in ierland nationaal open en anne van dam
Van Dam, Ji & Hoogeboom

28e in WK, zege Hoogeboom/Kouwenaar

8 september 2018 Redactie GOLF.NL
Het laatste nieuws over Oranje op het WK in Ierland, Anne van Dam in Frankrijk, het Nationaal Open en meer.

Oranje 28ste in WK (Eisenhower Trophy)

Nederland was 25ste na dag drie van het WK op Carton House nabij Dublin dat gespeeld werd op de Montgomerie Course en O'Meara Course. Oranje (Jerry Ji, Nordin van Tilburg en Stan Kraai speelde op de slotdag op de O'Meara Course die iets makkelijker is dan de andere. Elke dag telden de twee beste scores van de drie voor het teamtotaal. 

Het doel op de slotdag was om in de top 20 te klimmen, maar dat lukte niet. Van de drie Nederlanders leverde de 18-jarige Jerry Ji leverde elke dag de beste score in, en op zaterdag leverde hij zijn beste individuele score in: -4. Maar Nordin van Tilburg, ook pas 18, had op de slotdag 75 slagen (+2) nodig. Daardoor kwam de teamscore voor de dag op -2 uit. De score van de 20-jarige Stan Kraai (+5) kon worden weggestreept.

Nederland eindigde op de gedeelde 28ste plaats. Het individuele totaal van Ji was -13 (70-70-68-69). Bij Van Tilburg was dat +2 en bij Kraai +20. Ji werd gedeeld 19de in het individuele klassement. Individueel winnaar was Alejandro Del Rey uit Spanje met -23.

Hayo Bensdorp, samen met Taco Remkes coach van het team, zegt dat Nederland ongeveer is geëindigd waar het team nu thuishoort. 'Het is een jong team dat moet doorgroeien', aldus Bensdorp. 'Het positieve is dat er veel ruimte voor verbetering is. Het jonge van dit team zie je soms terug, het heeft tijd nodig. Jerry presteert goed dit jaar en heeft dat ook gedaan in dit WK. Nordin heeft het heel redelijk gedaan en Stan had het deze week niet. Om mee te doen in de top van het klassement heb je per dag minstens twee spelers met goede scores nodig, liefst drie. Zo ver is dit team nog niet. We gaan hier bij de evaluatie naar kijken.' 

Door een sterke slotdag (-13) won Denemarken het WK met een totale teamscore van -39. Amerika werd tweede met -38 en Spanje derde met -36.

Team Leaderboard / individueel Leaderboard

Over het WK

Er deden dit jaar 72 landen mee aan het WK. De teams bestonden uit drie spelers die ieder vier dagen 18 holes strokeplay spelen, twee ronden op de Montgomerie Course en twee op de O’Meara Course van Carton House. Elke dag mocht de slechtste score van de drie worden geschrapt. In 2006 leverde Nederland met Joost Luiten, Wil Besseling en Tim Sluiter een historische prestatie door het WK dat in Zuid-Afrika werd gespeeld te winnen. In het laatste WK, in 2016 in Mexico, eindigde Nederland met Lars van Meijel, Vince van Veen en Rowin Caron op de gedeelde 29ste plaats. Het WK, georganiseerd door de International Golf Federation, wordt om de twee jaar gespeeld, afwisselend in drie geografische zones: Azië-Pacific, Amerika of Europa-Afrika. Afgelopen week eindigde Nederland in het WK voor vrouwen op Carton House op de gedeelde 23ste plaats (klik hier). 

Anne van Dam in Frankrijk

Anne van Dam was na de tweede ronde van het Lacoste Ladies Open de France gedeeld vierde. Door een ronde 73 op zaterdag op de Chateaux Course van Golf du Medoc is ze flink in het klassement gezakt, naar de gedeelde 15de plaats. Met vier onder par na 54 holes staat ze zes slagen van de leider, de Deense Nanna Koerstz Madsen. De 22-jarige Nederlandse longhitter werd vorig jaar vierde in het toernooi van de Ladies European Tour.

Leaderboard

ELTK Senioren

De dames senioren van de NGF plaatsten zich op Golf du Mont Garni in België voor Flight A (de beste acht landen). Maar daarna werd drie keer verloren met 4-1: eerst van Spanje, toen van Engeland en zaterdag van Ierland. Daardoor is Oranje op de achtste plaats geëindigd. 

De heren senioren van Oranje speelden op Diamond Country Club in Oostenrijk. Oranje miste de kwalificatie voor Flight A en B (de beste 16 van de 21 landen). In Flight C won Oranje twee keer: op vrijdag met 4-1 van Slowakije en op zaterdag met 4,5-0,5 van Luxemburg. Het ELTK voor mannen én vrouwen werd gewonnen door Duitsland.

Uitslagen heren / leaderboard dames.

Nationaal Open op De Hoge Kleij

Amateurs Mayka Hoogeboom en Koen Kouwenaar hebben op De Hoge Kleij het Nationaal Open gewonnen, een van de belangrijkste Nederlandse toernooien voor pro's en amateurs. Hoogeboom van de Noordwijkse, nog maar 18 jaar oud, ging na ronde twee en drie aan de leiding. Met 72-69-74-75 (+2) won ze met twee slagen verschil van collega-amateur Pasqualle Coffa van de Eindhovensche die de laatste ronde in 71 slagen speelde. Zhen Bontan (+8) werd derde, Anouk Sohier vierde en Romy Meekers vijfde.

Bij de heren waren professional Evanildo Silva dos Santos en amateur Koen Kouwenaar de leiders na 54 holes. Kouwenaar speelde de slotronde in 73 slagen voor een totaal van par. Silva dos Santos, die 74 maakte, werd tweede. Pro Fernand Osther werd derde met twee slagen meer dan kampioen Kouwenaar.

Eindstand dames en heren. Een van de leden van De Hoge Kleij maakte deze video:

Bridgestone Challenge, Challenge Tour

Reinier Saxton en Jurrian van der Vaart boekten zaterdag geen vooruitgang in de Bridgestone Challlenge. Saxton staat na een ronde 69 (-2) net buiten de top 40 en Van der Vaart na een ronde 71 net buiten de top 60. Robbie van West en Lars van Meijel misten de cut in de wedstrijd op Luton Hoo Hotel, Golf & Spa. 

Leaderboard.

De winnaars van Denemarken en de captain. In het team zit de tweeling Nicolai en Rasmus Hojgaard. Nicolai won dit jaar het EK in Nederland. Jerry Ji werd toen gedeeld tweede.

Topgolf Nationaal
Sensationele drives van Aydan Verdonk