Joost Luiten speelde drie keer eerder in het Turkish Airlines Open
Joost Luiten in het Turkish Airlines Open
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 44

30 oktober 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

1 - 4 november European Tour, Turkish Airlines Open, Regnum Carya Golf & Spa Resort, Antlaya, Turkije. Prijzengeld: $ 7.000.000 Leaderboard

31 oktober - 3 november LPGA Tour Qualifying School, Pinehurst Resort, Pinehurst, North Carolina. Leaderboard

31 oktober - 3 november Challenge Tour, Ras Al Khaimah Challenge Tour Grand Final, Al Hamra GC, Verenigde Arabische Emiraten. Prijzengeld: € 420.000 Leaderboard

1 - 4 november PGA Tour, Shriners Hospitals for Children Open,  TPC Summerlin,  Las Vegas. Prijzengeld: $ 7.000.000 Leaderboard

2 - 5 november European Tour Qualifying School. Second Stage, op vier banen met zeven Nederlanders. Zie onder voor leaderboards

1 – 4  november Ladies European Tour, PQ-A Lalla Aicha Tour School, Palm Golf Marrakesh, Marokko. Met Joyce Chong. Leaderboard

1 - 4 november European Tour, Turkish Airlines Open, Regnum Carya Golf & Spa Resort, Antlaya, Turkije. Prijzengeld: $ 7.000.000 

Joost Luiten maakte twee weken terug met een elfde plaats in de Valderrama Masters na bijna vijf maanden afwezigheid een zeer geslaagde comeback op de European Tour. Luiten speelde door zijn polsblessure dit jaar pas elf toernooien. Naast de winst in Oman eindigde de 32-jarige golfer in India en Marokko in de top-10. Luiten speelt voor de vijfde keer het Turkish Airlines Open dat voor het derde jaar op rij wordt gespeeld op Regnum Carya in Antalya. In 2016 sloeg Luiten dit toernooi over, vorig jaar eindigde hij op een gedeelde 16de plaats met een score van -10. De winst ging naar Justin Rose die met een birdie op de slothole op -18 uitkwam. Een jaar eerder won Thorbjörn Olesen met -20. Ook dit jaar gaan we weer veel birdies zien op een baan die vooral is aangelegd voor de golftoeristen. 

78 spelers

Olesen en Rose zijn er ook deze keer bij en ze krijgen gezelschap van hun Ryder Cup-maatje Tommy Fleetwood. De drie Belgen op de European Tour komen ook in actie. Nicolas Colsaerts stond te laag in de Race to Dubai om zich te plaatsen maar de longhitter uit Brussel eindigde vorig jaar als tweede en kreeg een invitatie van de toernooiorganisatie. Er is deze week geen cut en er komen in dit Rolex Series toernooi slechts 78 spelers aan de start. En dat met een prijzengeld van zeven miljoen dollar.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do, vr en za: 10:00 – 15:00 zo 09:30 – 14:30. Leaderboard

De European Tour maakte ook de toernooikalender voor 2019 bekend.

31 oktober - 3 november: LPGA Tour Qualifying School, Pinehurst Resort, Pinehurst, North Carolina. 

Anne van Dam en Dewi Weber zijn halverwege de Q-Series van de LPGA Tour, de finale van de kwalificatiewedstrijden waarin 45 kaarten voor de Amerikaanse Tour te winnen zijn. Van Dam staat op de gedeelde twaalfde plaats, Weber zakte door een tegenvallende vierde ronde terug naar de gedeelde 51e plaats (lees hier meer).

2 x 72 holes

Er is dit jaar een nieuwe opzet van de finale van de Q-School. Na de eerste 72-holes op Pinehurst No. 6 wordt deze week nog eens 72-holes gespeeld, nu op Pinehurst No. 7. De scores van het eerste 72-holes toernooi worden meegeteld voor de afsluitende 72 holes. Wie bijvoorbeeld -4 maakte in het eerste toernooi, begint de laatste 72 holes dus op een score van -4. Er is geen cut in het marathontoernooi.

Van Dam en Weber hebben met hun kwalificatie voor de finale al speelrechten veroverd voor de Symetra Tour, de divisie onder de LPGA Tour. Weber is nu nog amateur, maar wordt binnenkort professional.

Leaderboard

31 oktober - 3 november Challenge Tour, Ras Al Khaimah Challenge Tour Grand Final, Al Hamra GC, Ras Al Khaimah, Verenigde Arabische Emiraten. Prijzengeld: € 420.000

De grote seizoenfinale van de Challenge Tour met de top-45 van de Road to Ras Al Khaimah. Na dit toernooi verdient de top-15 op de seizoensranglijst promotie naar de European Tour. Darius van Driel begint op plek 32 aan het slottoernooi, Daan Huizing staat zes plekken lager. Het gat tussen plek 15 en de twee Nederlanders is dusdanig groot dat alleen winst (€72.000) of een tweede plaats (€ 47.000) volstaat om de top-15 in te komen. Als dat niet lukt, wacht de finale van de Qualifying School.

Besseling: net niet

Voor Wil Besseling waren de druiven heel zuur. De Noord-Hollander eindigde op plek 46 in de jaarranglijst (het gat met de nummer 45 was slechts 359 euro...) En dat betekent deze week niet spelen in de seizoenfinale maar hopen in Spanje Stage II van de Qualfying School te overleven (zie onder). 

Leaderboard

1 - 4 november PGA Tour, Shriners Hospitals for Children Open,  TPC Summerlin,  Las Vegas. Prijzengeld: $ 700.000

De PGA Tour is na een paar weken Azië terug in Amerika. Vorig jaar kende het Shriners Hospitals for Children Open een matig deelnemersveld, dit jaar is dat heel anders met vijf man uit het verliezende Amerikaanse Ryder cup-team aan de start:  Jordan Spieth, Rickie Fowler, Bryson DeChambeau, Webb Simpson en Tony Finau.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do, vr, za en zo: 21:30 – 00:30. Leaderboard.

2 - 5 november European Tour Qualifying School, Second Stage.

Zeven landgenoten proberen zich deze week te plaatsen voor de finale van de Qualifying School (10-15 november) waar de top-25 (plus ties) een Tourkaart zal verdienen voor de European Tour. Second Stage wordt gespeeld op vier banen in Spanje. Het is nog niet duidelijk hoeveel plekken er precies te verdienen zijn maar afgaande op andere jaren zal dat per baan een kleine twintig zijn.

Las Colinas Golf & Country Club.  Met Vince van Veen, Lars van Meijel, Reinier Saxton. Leaderboard

Alenda Golf.  Met Wil Besseling en amateur Mike Toorop. Leaderboard

El Encin Golf. Met Max Albertus en Maarten Lafeber. Leaderboard

Desert Springs Golf. Geen Nederlanders. Leaderboard

Alps Tour

Het seizoen 2018 is al geëindigd met de Grand Final op Golf Club des Iles Borromees in Italië. Op de jaarranglijst van 2018 was Davey Porsius met een 22ste plaats de beste Nederlander. Lars Keunen eindigde als nummer 24 op de Order of Merit, Rowin Caron als nummer 30, Bas Slungers als nummer 65 en Ruben van Uden als 67ste. In december wordt op La Cala in Spanje de Qualifying School gespeeld voor het seizoen 2019.

ProGolf Tour

Het seizoen 2018 is na het Castenea Resort Championship in september voorbij. Max Albertus eindigde als nummer 15 op de Order of Merit en was de beste Nederlander. Begin oktober is de Qualifying School van de ProGolf Tour 2019 gespeeld. Philip Bootsma werd negende en heeft goede speelrechten veroverd, net als Bas Slungers die 20ste werd. Andere Nederlanders, zoals Berry Jole die 26ste werd, hebben een kaart met een andere categorie voor 2019. De ProGolf Tour van 2019 begint in januari met wedstrijden in Egypte.