Anne van Dam
Anne van Dam

Van Dam op koers in finale Q School

28 oktober 2018 Redactie GOLF.NL
Halverwege de Q-Series van de LPGA Tour - na vier van de acht ronden - staat Anne van Dam er heel goed voor. Dewi Weber verloor in de vierde ronde terrein.

De finale van de Qualifying School van de LPGA Tour (de Q-Series) bestaat dit jaar uit 144 holes verdeeld over twee 72-holes wedstrijden. De helft van deze golfmarathon zit er nu op, na een dag vertraging door slecht weer op Pinehurst No. 6 in North Carolina. Er doen 102 speelsters mee en na 144 holes veroveren de beste 45 speelsters (plus ties) een kaart voor de LPGA Tour in 2019.

Van Dam was na de derde ronde gedeeld 12de en Weber gedeeld 24ste. In de vierde ronde maakte Van Dam 73 (drie bogeys en twee birdies) waardoor de Arnhemse pro nog steeds op de 12de plaats staat. 

Weber had op zondag voor het eerst een hoge score - 77 slagen (+5) - en is gezakt naar de gedeelde 51ste plaats. De amateur maakte in de vierde ronde onder meer twee dubbele bogeys.

De scores van het eerste 72-holes toernooi worden meegeteld voor de afsluitende 72 holes. Van Dam gaat de laatste 72 holes verder met een score van -1 en Weber met +8. Er is geen cut in het marathontoernooi. Klara Spilkova uit Tsjechië gaat aan de leiding met -13. De tweede 72-holes wedstrijd begint op woensdag 31 oktober en duurt tot en met 3 november. De tweede helft van de Q-Series wordt gespeeld op Pinehurst No. 7. 

Van Dam (23) en Weber (22) hebben eerder deze maand, met hun kwalificatie voor de finale in Stage II, speelrechten veroverd voor de Symetra Tour, de divisie onder de LPGA Tour. 

Weber is nu nog amateur, nummer 32 op de wereldranglijst, maar wordt binnenkort professional. Van Dam speelt sinds 2015 als pro op de Ladies European Tour. Ze heeft twee keer gewonnen op dit circuit en eindigde zeven keer in de top 10. Op de Order of Merit van de LET is ze nummer drie. De Nederlandse pro heeft tien keer aan een LPGA-wedstrijd meegedaan met een 17de plaats in het Schots Open als beste resultaat. Dit jaar speelde ze negen wedstrijden van de Symetra Tour en eindigde ze twee keer in de top 10.

Leaderboard.

Van Dam en Weber kwalificeerden zich twee weken geleden via Stage II van de Qualifying School voor de finale (lees hier meer).