golf-algarve-pine-cliffs
Pine Cliffs Resort

Algarve blijft golfer trekken

18 november 2018 Redactie GOLF.NL
De Algarve in Portugal heeft in de afgelopen vijftig jaar zijn naam als golfbestemming gevestigd. Met ups en downs, dat wel. Maar voor veel fanatieke golfers is het nog altijd de plek waar je letterlijk en figuurlijk warmdraait voor het nieuwe seizoen.
De eerste golfbaan die in het zuidelijke deel van Portugal werd aangelegd was Penina Championships, uitgegroeid tot een golfoase met 36 holes. Nu liggen er meer dan veertig volwaardige golfbanen in de Algarve, die claimt driehonderd dagen zon te kunnen bieden en daardoor ook veel vakantiegangers zonder affiniteit met golf trekt. Het is moeilijk te berekenen hoeveel Nederlandse golfers elk jaar in een lichte staat van opwinding een golfreisje naar de Algarve boeken. 

Eric Bakker van Pin High Golfreizen durft zich wel aan een schatting te wagen. Hij denkt dat dat er jaarlijks zo’n tweeduizend zijn, georganiseerd via golftouroperators. “Maar echte, absolute aantallen zijn er niet. Er zijn namelijk ook golftoeristen die vliegveld Faro gebruiken om naar Spanje te gaan. Misschien nog wel meer dan toeristen die in Portugal blijven.” Bert van Trommelen van 3D Golfvakanties vult aan: “De Algarve is nog altijd de grootste markt. De regio heeft het weer én de mooie banen.” En ook Boudewijn Damler van Golftime ziet dat de afgelopen jaren succesvol zijn geweest voor de Algarve. Toch heeft het toerisme er meer concurrentie gekregen. “Het overall toerisme in de Algarve is het afgelopen jaar volgens cijfers met dertig procent gedaald en dat is ook terug te zien in de golfreizen”, meent Dennis van Leuwen van golfarrangementje.nl. “Maar mijn verwachting is dat de lijn wel weer gaat stijgen.”

Arrangementen

Het Nederlandse aandeel op de golfmarkt in de Algarve ligt in werkelijkheid een stuk hoger dan het getal dat Bakker noemt, want de groep die op eigen houtje zijn weg vindt, inclusief de Nederlanders die een tweede huis in de Algarve bezitten of van vrienden huren én golfen, mag ook niet worden uitgevlakt. Bakker: “Op de bonnefooi die kant op gaan en ter plekke greenfees proberen te regelen, brengt risico’s met zich mee. Je betaalt vaak de hoofdprijs, zeker in het golfhoogseizoen en krijgt vaak slechte starttijden. Het kan dus voordeliger zijn om in vier- of vijfsterrenhotel te zitten met golfarrangement dan op de camping staan en het zelf te moeten regelen.”

De prijs is voor de Nederlandse golfer een zwaarwegende factor. “De greenfees in Portugal zijn de laatste jaren gestegen dankzij de populariteit en omdat andere typische golfbestemmingen behoorlijk uit de gratie waren”, verklaart Bakker de prijsstijging voor een Portugese ronde golf. “Nu zie je echter dat sommige golfvakantielanden bezig zijn aan een comeback waardoor de prijzen in de Algarve komend jaar gelijk zullen blijven en via de touroperators zelfs iets zullen dalen, verwacht Van Leuwen. “En je ziet het service- en onderhoudsniveau stijgen, mede dankzij nieuwe, moderne managers.”

Hoog niveau

Van Trommelen ziet nog wel een hiaat in het aanbod. “Er komt steeds meer vraag naar all-inclusive of semi-all-inclusive en dat aanbod is in de Algarve minimaal. Ik boek zelf veel reizen voor golfers die met PGA-professionals op pad gaan en voor die groepen mis ik soms bepaalde arrangementen. De Algarve heeft een goede standaard, maar de prijzen van de banen liggen best hoog. Engelsen geven zonder problemen 180 euro uit voor een losse greenfee maar Nederlanders doen dat niet zo makkelijk. Reisaanbieders kunnen daarin gelukkig wat betekenen maar de goede deals vind je vooral bij hotels die eigenaar zijn van banen.” 

Met de prijs-kwaliteitverhouding zit het vaak wel goed in de Algarve. “Je betaalt er wat voor maar de banen zijn eigenlijk allemaal van goede tot zeer goede kwaliteit”, aldus Bakker. “Het serviceniveau is in de regel ook prima. Personeel spreekt zeer goed Engels en er zijn eigenlijk geen ledenbanen zoals in Nederland, waardoor bezoekers ook echt welkom zijn.”

Meer info: www.visitgolfalgarve.com

5 tips voor de reisgenoot die niet van golf houdt

1. Strand | De Algarve heeft bijna tweehonderd kilometer strand, deels beschut door prachtige rotspartijen. Ga er surfen, zwemmen, andere wateractiviteiten, wandelen of relaxen met een goed boek.

2. Nachtleven | Casino’s, disco’s en theatershows; ook als de zon onder is, kun je genieten in de Algarve. Met de haven van Vilamoura als epicentrum van het toeristisch vertier. En voor jongeren is Albufeira natuurlijk een magneet, met name in de schoolvakanties. Je kunt ook het meer lokale uitgaansleven van Faro ontdekken.

3. Outdoor | Paardrijden, off-road fietsen, trail-hiking, safari-tripjes of spectaculaire watersporten. Voor de actieveling is er genoeg te doen.

4. Food | Beeld jezelf en je reisgenoot in op een fraai terras, snuif de geur van de barbecue of de lokale keuken op en zie in de verte hoe de verse vis aan land wordt gebracht. Voor liefhebbers van seafood is de Algarve een walhalla. Maar daarnaast biedt de Portugese keuken nog meer.

5. Natuur | Het Ria Formosa Nature Park is een plek die je als natuurliefhebber niet mag missen. Zowel landinwaarts als op zee (dolfijnen) maak je kennis met de schepselen van Moeder Natuur.


}