Loading the player...
Beelden van dag 4 van het DP World Tour Championship
Bron: Ziggo Golf

Luiten 22e en 55e, winst Willett

18 november 2018 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten eindigde op de 22e plaats in het DP World Tour Championship. De winst in het toernooi ging naar Danny Willett. Francesco Molinari won de Race to Dubai 2018.

Joost Luiten besloot het DP World Tour Championship en de Race to Dubai van 2018 met een birdie op de par-5 slothole voor een ronde 69 (-3). Echt blij was Luiten die met -7 op plaats 22 eindigde daar niet mee. ‘Ik had op hole 18 een putt van vier meter voor eagle die ik miste dus dan is een birdie niet iets om heel vrolijk van te worden.’ Volgens Luiten vertelde die gemiste putt het hele verhaal van dit toernooi. ‘Van tee tot green was het goed, maar ik heb mezelf met de putter veel te weinig weten te belonen. Ik laat heel veel kansen liggen en in vier dagen had ik ook geen enkele keer een lange putt die viel, zo’n bonus-putt van een meter of tien die de ronde een kickstart kan geven.’

World Cup

Door de blessure aan zijn pols kon Luiten slechts veertien toernooien spelen dit seizoen. Toch plaatste hij zich voor het negende opeenvolgende jaar voor de seizoenfinale in Dubai. ‘Dat geeft aan dat ik in de toernooien  die ik wel kon spelen het gewoon heel goed heb gedaan’, aldus Luiten die vroeg in het jaar won in Oman en op plek 55 eindigt in de Race to Dubai 2018. Luiten: ‘Als ik de grote toernooien in de zomer wel had kunnen spelen was ik normaal gesproken in de top-20 van de Race to Dubai geëindigd. In een beperkt aantal toernooien toch zo hoog eindigen geeft sowieso veel vertrouwen voor volgend jaar als ik weer een vol schema kan spelen.’ 

Het golfjaar 2018 zit er nog niet op voor Luiten. Komende week speelt hij in Melbourne samen met Daan Huizing de World Cup. ‘Ik vlieg vanavond door naar Australië, een vlucht van veertien uur. De laatste weken waren pittig met drie toernooien in de hitte, ik zal daarom in de aanloop naar de World Cup wel wat rust pakken. Maar ik kan ik me zeker nog opladen voor dat toernooi. Daan speelt prima dus ik denk dat we samen iets leuks kunnen gaan doen.’

Last van een slice? Bekijk dan deze tip van Phil Allen, de coach van Joost Luiten.

Winst Willett 

De winst in het met acht miljoen dollar gedoteerde Tour Championship ging naar Danny Willett. De Engelsman die in 2016 de Masters won en vervolgens in een diepe vormcrisis belandde, pakte de titel op indrukwekkende wijze. Na bogeys op hole 10 en 12 kwam de 31-jarige Willett ijzersterk terug met birdies op 14, 15 en 17. Een par op hole 18, nadat zijn drive met veel geluk net niet in het water belandde, volstond voor een totaal van -18 en een voorsprong van twee slagen op Patrick Reed en Matt Wallace die de tweede plaats deelden.

'Het was een heel zware periode', aldus een geëmotioneerde Willett die het toernooi begon op plek 276 op de wereldranglijst maar op een gegeven moment zelfs was weggezakt naar plaats 463. Door de zege in Dubai, zijn zesde op de European Tour, stijgt Willett naar de top-100.

Molinari nr 1

Kende het toernooi een enerverend slot, om de winst in de Race to Dubai werd het geen moment spannend meer. Francesco Molinari werd na een geweldig seizoen - winst in The Open en het BMW PGA Championship en vijf punten uit vijf partijen in de Ryder Cup - de meer dan terechte winnaar van de jaarranglijst. 'Het is ongelooflijk', sprak de Italiaan. 'Ik heb meer bereikt dan ik had durven dromen. Nu heb ik eindelijk tijd om te ontspannen en terug te kijken op een aantal geweldige maanden.' 

Molinari speelde in Dubai geen geweldig toernooi met een 26e plaats, maar Tommy Fleetwood die het Tour Championship had moeten winnen om nummer 1 in de Race to Dubai te worden kwam ook niet verder dan plek 16. Patrick Reed passeerde met zijn tweede plaats Fleetwood nog in de Race to Dubai en werd tweede. Molinari kreeg een bonus van 1.250.000 dollar, Reed kan 700.000 dollar bijschrijven, Fleetwood 600.000 dollar. 

LeaderboardRace to Dubai 2018.

Aanstaande donderdag begint het nieuwe seizoen van de European Tour al weer met het Hong Kong Open. Klik hier voor het complete speelschema.

Lees ook de nieuwe column van Gerard Louter: Finland-Ned: 5-1.

Australian Open

De Mexicaan Abraham Ancer heeft het Emirates Australian Open gewonnen. Ancer bleef de Australiër Dimitros Papadatos vijf slagen voor. De Noorse amateur Victor Hovland werd heel knap gedeeld dertiende, Nicolas Colsaerts zakte de laatste dag weg naar de 52e plaats. 

Leaderboard.  


Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

European Tour Joost Luiten