potbunker op golfbaan Heelsum

Golfnachtje weg: Heelsum

16 november 2018 Redactie GOLF.NL
Nachtvorst, veel golfbanen worden daar niet beter van maar die op zandgrond kunnen het meeste lijden. Daarom gaan we dit golfnachtje weg naar Heelsum. Uit te breiden met haute cuisine.

Een golfnachtje weg in eigen land. Met de kleine 250 golfbanen die Nederland telt, kun je heel wat uitstapjes vooruit. Elke golfbaan heeft haar eigen karakter en sfeer (in de omgeving). Zoek je rust en ruimte, wil je een golfronde combineren met de dynamiek van de stad, wil je uitwaaien of heb je behoefte aan bomen om je heen? GOLF.NL doet je in deze rubriek suggesties aan de hand. Deze keer anticiperen we op nachtvorst.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Er staat ons een koude periode te wachten, met ’s nachts nachtvorst en overdag lage gevoelstemperaturen door de oostenwind. Dat weerhoudt ons natuurlijk niet van een golfnachtje weg. Gewoon warm inpakken voordat je de baan in gaat en deze tien tips bekijken om goed voorbereid te zijn. Maar welke baan is geschikt? Bij vorst en koud weer zijn banen met zandgrond beter te spelen dan alle andere soorten banen. Doordat er in zandgrond minder vocht blijft hangen, hebben regen en vorst minder impact op de baan en greens. Linksbanen blijven daardoor in de winter beter bespeelbaar, en ook een baan als de Heelsumse die tussen Wageningen en Arnhem ligt, op zandgrond. 

Zo staat op de website van Golfclub Heelsum te lezen dat de baan het hele jaar bespeelbaar is, met droge voeten en vrijwel altijd met zomergreens. Heelsum heeft drie lussen van 9 holes: Airborne, Sandr en Helsum. Op Leadingcourses.nl krijgt de baan een 7,7. Het is een natuurlijke baan waar het landschap en de golfbaan vloeiend in elkaar overlopen en er zijn nog kenmerken te vinden van de laatste ijstijd. Nog een voordeel als je van uitdaging houdt: het is een van de weinige banen in Nederland waar potbunkers te vinden zijn. Kijk hier alvast naar een instructie hoe je uit potbunkers komt.

Greenfee: 35 euro (9 holes, ma-do), 40 euro (9 holes, vr-zo)
57,50 euro (18 holes, ma-do), 65 euro (18 holes, vr-zo)

Dit zijn de standaardprijzen maar het loont de moeite de website te bekijken voor acties en hospitality en twilight-tarieven. Zo is er nu voor in november de actie Koop een greenfee, krijg een greenfee. 

Meer informatie: Golfclub Heelsum 

Kijk hier naar andere banen die je goed in de herfst en winter kunt spelen 

Eten & slapen

Op 500 meter van de golfbaan ligt het Bilderberg Hotel Klein Zwitserland. In chaletstijl, met vier sterren. Het hotel biedt een golfarrangement vanaf 266 euro per verblijf met twee personen inclusief ontbijt, driegangendiner in het hotelrestaurant De Kriekel en een greenfee voor 18 holes. Alleen een overnachting in een tweepersoonskamer met ontbijt kost vanaf 90 euro.

Wil je er een culinair golfnachtje van maken, dan kun je dineren in De Kromme Dissel, naast het hotel. Dit restaurant, gehuisvest in een oud-Saksische boerderij uit de 17de eeuw, heeft al sinds 1971 een Michelinster.

Meer informatie: Hotel Klein Zwitserland en Restaurant De Kromme Dissel.

Als je het wat eenvoudiger en goedkoper wil houden, dan heb je keuze uit een aantal B&B’s in de buurt zoals Sonnevanck, Heuvel Hoeve of De Til. Hier kun je met z’n tweeën overnachten voor rond de 75 euro inclusief ontbijt. Ook vlakbij: Eethuys Airborne dat op plek 10 staat van beste cafetaria in Nederland. Hier heb je voor 7,50 euro een maaltijd.

TIP: Nog een bijzonderheid van de Heelsumse golfbaan is dat het op een historische plek ligt. Er vonden op 17 september 1944 de grootste luchtlandingen ooit plaats, door militairen van de Britse 1ste Airborne Divisie. Deze maakten deel uit van Operation Market Garden en waren het begin van de Slag om Arnhem die bepalend is geweest in de afloop van de Tweede Wereldoorlog. Een overzicht van deze historische gebeurtenis is te zien in het Airborne Museum in Oosterbeek (5 km van de golfbaan) met onder meer diorama’s, een experience en vaste tentoonstelling.

Meer informatie: Airborne Museum

}