Luiten: negende seizoenfinale in Dubai
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 46

13 november 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

Ontvang de GOLF.NL Nieuwsbrief 

15 - 18 november European Tour, DP World Tour Championship, Jumeirah Estates Earth Course, Dubai. Prijzengeld: $ 8.000.000 Leaderboard

15 - 18 november PGA Tour, The RSM Classic, Sea Island Resort, Sea Island,  Georgia. Prijzengeld: $ 6.400.000 Leaderboard

10 - 15 november European Tour, Finale Qualifying School, Lumine Golf Club, Tarragona, Spanje. Leaderboard

15 - 18 november European Tour, DP World Tour Championship, Jumeirah Estates Earth Course, Dubai. Prijzengeld: $ 8.000.000 

De top-60 van de Race to Dubai plaatst zich voor de seizoenfinale, het DP World Tour Championship. Omdat Justin Rose, Paul Casey en Matt Kuchar hebben afgezegd en Julian Suri door een blessure niet kan spelen, is de lijst opgeschoven naar 64. Robert Rock is de laatste speler van de jaarranglijst die mag starten op Jumeirah Golf Estates. 

Joost Luiten begint de seizoenfinale op de 57e plaats. Een prestatie op zich als je bedenkt dat Luiten door de operatie aan zijn pols maar dertien toernooien heeft gespeeld. De zesvoudig winnaar op European Tour heeft zich voor het negende jaar op rij voor het slottoernooi gekwalificeerd. In zijn acht optredens in het DP World Tour Championship was een vierde plaats in 2013 zijn beste resultaat. Afgelopen zondag eindigde de 32-jarige golfer als 27ste in de Nedbank Golf Challenge.

Moliwood

Om de winst van de Race to Dubai gaat het tussen Francesco Molinari en Tommy Fleetwood, de goede vrienden die sinds hun successen in de Ryder Cup door het leven gaan als 'Moliwood'. Molinari heeft wel heel goede papieren: alleen als Fleetwood het toernooi wint en de Italiaan niet beter eindigt dan gedeeld vijfde met slechts één andere speler mag de Engelsman zich net als afgelopen jaar tot de beste van de European Tour kronen. Anders gaat de bonus van 1.250.000 euro voor de winnaar van de Race to Dubai naar Champion Golfer of the Year Molinari.

Hole 18

Het DP World Tour Championship wordt gespeeld op de Earth Course van Jumeirah, een ontwerp van Greg Norman. De meest opvallende hole op een verder niet al te opwindende baan is 18, de par-5 met een kreek die de fairway in twee helften splijt. Er wordt gestart in de volgorde van de positie in de Race to Dubai. Fleetwood en Molinari vormen de laatste flight, Joost Luiten speelt met de Zuid-Afrikaan Dean Burmester, de nummer 56 op de jaarranglijst. 

Joost Luiten in 2015 over hole 18:

Meld je aan voor de GOLF.NL Nieuwsbrief 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 08:00 – 14:00 za 07:30 – 13:30.

StarttijdenRace to DubaiLeaderboard

15 - 18 november PGA Tour, The RSM Classic, Sea Island Resort, Sea Island,  Georgia. Prijzengeld: $ 6.400.000 

Het laatste reguliere toernooi van het jaar op de PGA Tour. In 2019 gaat het circuit op 3 januari al weer verder met het Sentry Tournament of Champions op Hawai. De wereldtoppers zijn in Dubai of nemen vrij, wel komen er veel spelers aan de start die op of heel nabij het Sea Island Resort wonen zoals Davis Love III, Patton Kizzire, Zach Johnson, Jonathan Byrd, Harris English, Brian Harman, Hudson Swafford. Matt Kuchar die zondag de Mayakoba Classic won woont ook op Sea Island maar hij speelt deze week het Australian Open. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m zo 19:30 – 22:30. Leaderboard

10 – 15 november European Tour, Finale Qualifying School, Lumine Golf Club, Tarragona, Spanje.

Vandaag (dinsdag) valt de cut in de finale van de Qualifying School, een marathon over zes ronden (108) holes. De top-25 (+ ties) verdient donderdagmiddag een kaart voor de European Tour. Daan Huizing is daar in geslaagd. Reinier Saxton niet want hij trok zich voor het begin van de laatste ronde in een nagenoeg kansloze positie terug. Huizing staat na vier ronden rond de 40ste plaats, ongeveer drie slagen verwijderd van de top-25 (lees hier meer). De eerste vier dagen speelt iedereen twee ronden op de Lakes Course en twee op de Hills Course van Lumine. De laatste twee ronden worden gespeeld op de Lakes Course.

Van Driel

Darius van Driel kon als nummer 34 op de Challenge Tour Rankings de finale ook spelen, maar de Hagenaar zag daar toch wel verrassend vanaf omdat hij niet fit is en de kans op een 'goede' kaart klein acht. Van Driel: 'Vanwege de medical exemptions schuift alles op en heb je op Q-School alleen iets aan plaats 1 tot 8. Daarnaast voelt mijn lichaam stijf en wil ik bouwen voor het nieuwe seizoen op de Challenge Tour, het circuit waar ik het moet doen.' 

Leaderboard

Anne van Dam

Anne van Dam komt deze maand nog één keer in actie op de Ladies European Tour. De beste golfster van Nederland speelt het Andalucia Costa del Sol Open dat 22 november begint.

Nieuwe seizoen European Tour

Het European Tour-seizoen eindigt zondag in Dubai. Vier dagen later gaat het nieuwe seizoen al weer van start met het Hong Kong Open. Daarna volgen er dit kalenderjaar nog vier toernooien en is er een winterstop van een maand. Op 16 januari 2019 gaat de Tour dan weer verder met het Abu Dhabi HSBC Championship. In totaal staan er 48 toernooien op de kalender in 31 landen en vijf werelddelen. Het honderdste KLM Open wordt van 12 t/m 15 september gespeeld op The International.

Kalender European Tour