Luiten in de derde ronde
Beeld: Getty Images

Luiten stijgt, Garcia leider in Sun City

10 november 2018 Redactie GOLF.NL
In de derde ronde van de Nedbank Golf Challenge deed Joost Luiten goede zaken. Door een ronde 70 stijgt Luiten naar plek 28. Sergio Garcia is nog steeds de leider in Sun City.

Joost Luiten maakte net als in de eerste twee ronden van de Nedbank Challenge een dubbel bogey. Ook moest de 32-jarige golfer twee bogeys noteren. Maar Luiten zette er op de allesbehalve makkelijk spelende baan van de Gary Player Country Club in Sun City zes birdies tegenover voor een ronde 70 (-2). Met een totaal van +1 stijgt Luiten naar plek 28 in het met 7,5 miljoen dollar gedoteerde Final Series Rolex toernooi. 

Luiten zei na de ronde dat hij met vlagen goed had gespeeld. 'Zeker mijn tweede negen (gestart op hole 10) was gewoon goed al was de bogey op hole 8 onnodig. Een ijzer-9 naar de green mag je eigenlijk niet in de bunker slaan. Helaas ook vandaag weer een dubbel op de kaart. Mijn bal eindigde op hole 13 onder de lip van een bunker, daar kon ik niets mee en vervolgens maak ik van drie meter een waardeloze 3-putt. Dat zijn heel kostbare slagen die je weggooit. Mijn spel was zeker niet slecht vandaag maar met dubbels wordt het lastig om echt laag te scoren.'


 Klik hier voor een instructievideo over focussen van Phil Allen de coach van Luiten


Sergio Garcia, twee weken geleden winnaar op Valderrama, nam met een ronde 64 op donderdag de leiding en na 54 holes voert de Spanjaard het klassement nog steeds aan. Na een ronde 71 heeft Garcia met -10 een voorsprong van twee slagen op Louis Oosthuizen. Thomas Detry, afgelopen week derde in Turkije, speelt weer een heel sterk toernooi. De Belg staat met -7 gedeeld derde samen met Lee Westwood en Mikko Korhonen. Nicolas Colsaerts doet het ook prima met een gedeelde elfde plaats in de Final Series-wedstrijd. Er doen maar 72 spelers mee aan de Nedbank Golf Challenge waar Gary Player als gastheer optreedt. Er is geen cut.

Leaderboard. Race to Dubai

Final Series

Joost Luiten heeft sinds zijn polsblessure, die hem vijf maanden aan de kant hield, twee toernooien gespeeld. In Spanje werd hij gedeeld 11de en vorige week in Turkije eindigde hij als gedeeld 23ste. Luiten is nummer 58 in de Race to Dubai. De Nedbank Golf Challenge ($7.500.000) is het tweede van de drie Final Series Rolex toernooien in de Race to Dubai en het een na laatste toernooi van dit seizoen. De top-60 in de Race to Dubai na dit toernooi in Zuid-Afrika speelt het slottoernooi van de European Tour, het DP World Tour Championship ($8.000.000) in Dubai. 

Luiten speelde de Nedbank Golf Challenge vier keer eerder: 16e, 24e, 14e en vorig jaar behaalde hij met een 12e plaats zijn beste resultaat tot nu toe. Lees ook de Wie speelt waar? van deze week. 

Q School

Daan Huizing en Reinier Saxton begonnen vandaag in Zuid-Spanje aan de marathonsessie van de Qualifying School van de European Tour. Na zes ronden worden 25 tourkaarten voor het hoogste niveau vergeven, na vier speeldagen valt ongeveer de helft van de ruim 150 spelers die aan de Final Stage zijn begonnen af. 

Daan Huizing, die zich afgelopen week over het teleurstellende slot op de Challenge Tour heen diende te zetten, begon op de Hills Course van Lumine Golf Club niet heel goed. Met drie bogeys op de eerste negen (tegen twee birdies) begon hij evenwel na de turn aan een ware inhaalrace. Drie birdies deden hem alsnog naar de bovenste helft van het klassement stijgen. Daarmee bleef hij toch redelijk in het spoor van de top-25, al leert de ervaring dat het klassement in de komende dagen nog flink op zijn kop kan worden gezet. 

Ook Reinier Saxton had ongetwijfeld op een iets betere start gehoopt. De 30-jarige tourprofessional, die zich vrij ruim had geplaatst voor de finale, herstelde zich nog wel door birdies op 16 en 17, maar staat na de eerste dag met een ronde level par niet bij de eerste honderd. Vandaag bleek wel de Hills Course lastiger te bedwingen dan de Lake Course, waar Huizing en Saxton morgen 18 holes spelen. De Q-school bewijst jaarlijks een ware slijtageslag te zijn. Ook dit jaar spelen gerenommeerde European Tour-spelers mee, die hun kaart afgelopen seizoen zijn verloren. De leiding na de eerste dag is in handen van de Duitser Max Schmitt en de Engelsman Daniel Gavins, die op de Lakes Course een ronde in 62 slagen noteerden. 

Klassement na de eerste dag

   Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

European Tour Joost Luiten