Reinier Saxton
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 45

6 november 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

8 – 11 november European Tour, Nedbank Golf Challenge, Gary Player Country Club, Sun City, Zuid-Afrika. Prijzengeld: $ 7.500.000 Leaderboard

8 – 11 november PGA Tour, OHL Classic at Mayakoba, El Camaleon GC, Playa de Carmen, Mexico. Prijzengeld: $ 7.200.000 Leaderboard

10 – 15 november European Tour, Finale Qualifying School, Lumine Golf Club, Tarragona, Spanje. Leaderboard

8 – 11 november European Tour, Nedbank Golf Challenge, Gary Player Country Club, Sun City, Zuid-Afrika. Prijzengeld: $ 7.500.000

De Nedbank Golf Challenge staat voor de zesde keer op de kalender van de European Tour en wordt ook wel ‘Africa’s major’ genoemd. Joost Luiten speelde het toernooi vier keer eerder: 16e, 24e, 14e en vorig jaar behaalde hij met een 12e plaats zijn beste resultaat tot nu toe. Luiten speelde heel constant op de pittige baan van de Gary Player Country Club: 71-72-72-71 = -2. De overwinning in 2017 was voor thuisspeler Branden Grace die eindigde op -11.

Rory McIlroy

De Nedbank Challenge is het tweede van de drie Final Series Rolex toernooien in de Race to Dubai. Volgende week eindigt het seizoen met het DP World Tour Championship in Dubai waar de top-60 van de jaarranglijst mag starten. Luiten staat nu op plek 58. Het zal de leiding van de European Tour flink tegenvallen dat de nummers 1 t/m 7 in de Race to Dubai niet naar Sun City zijn gekomen. Dus deze week geen Francesco Molinari, Justin Rose of Tommy Fleetwood aan de start. Rory McIlroy, nummer 8 in de Race to Dubai, is er wel bij. De Noord-Ier beleeft een voor zijn doen tegenvallend seizoen, maar hij blijft natuurlijk een grote publiekstrekker. Li Haotong, de Chinees die zondag een korte putt miste in Turkije en zo de play-off op dramatische wijze verloor van Justin Rose, is ook van de partij. Sergio Garcia komt na zijn overwinning drie weken terug in de Valderrama Masters ook weer in actie. Het deelnemersveld is klein met slechts 72 spelers (geen cut) die $ 7.500.000 mogen verdelen.

Geschiedenis

Gary Player, winnaar van negen majors, is ook dit jaar de gastheer van de Nedbank Challenge. Player is ook de architect van de in 1979 geopende aan het Pilanesberg National Park grenzende baan die alom wordt geprezen. De Nedbank Golf Challenge heeft een controversiële geschiedenis. De eerste editie werd in 1981 gespeeld, toen heette het toernooi de Million Dollar Challenge, een invitatietoernooi met maar twaalf spelers. Een miljoen dollar was in topgolf toen nog zo veel geld dat veel spelers zich niets aantrokken van de Apartheid en de kritiek op sporters die naar Zuid-Afrika afreisden en gewoon aan de start verschenen in Sun City. Gelukkig gaat het tegenwoordig bij de Nedbank Challenge alleen over golf en over de mooie plaatjes van het wild dat geregeld de baan oversteekt.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 08:00 – 15:00, vr, za en zo 09:00 – 15:00

Leaderboard


8 – 11 november PGA Tour, OHL Classic at Mayakoba, El Camaleon GC, Playa de Carmen, Mexico. Prijzengeld: $ 7.200.000 

De European Tour kent een groot aantal toernooien buiten Europa, de PGA Tour trekt af en toe de Amerikaanse grens over. Onlangs voor een aantal toernooien in Azië, deze week is het circuit in Mexico. Rickie Fowler, Jordan Spieth en Tony Finau staat op de startlijst, net als Cameron Champ, de sensationele longhitter die twee weken terug het Sanderson Farms Championship won, zijn eerste zege op de PGA Tour in pas zijn negende start op dat circuit.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do, vr, za en zo 18:00 – 21:00

Leaderboard


10 – 15 november European Tour, Finale Qualifying School, Lumine Golf Club, Tarragona, Spanje.

Zaterdag begint de finale van de Qualifying School, een marathon over zes ronden (108) holes. De top-25 (+ ties) verdient een kaart voor de European Tour. Er komen helaas niet meer dan twee Nederlanders aan de start in het 156 spelers tellende veld: Reinier Saxton en Daan Huizing. Darius van Driel kan als nummer 34 op de Challenge Tour Rankings de finale ook spelen, maar de Hagenaar ziet daar toch wel verrassend vanaf omdat hij niet fit is en de kans op een 'goede' kaart klein acht. Van Driel: 'Vanwege de medical exemptions schuift alles op en heb je op Q-School alleen iets aan plaats 1 tot 8. Daarnaast voelt mijn lichaam stijf en wil ik bouwen voor het nieuwe seizoen op de Challenge Tour, het circuit waar ik het moet doen.' 

Huizing herkansing

Reinier Saxton overleefde soeverein de Second Stage, waar zes andere landgenoten maandag sneuvelden. De vraag is hoe Daan Huizing de teleurstelling van afgelopen zaterdag mentaal weet te verwerken. De 28-jarige golfer leek in het slottoernooi van de Challenge Tour een kaart voor de European Tour te veroveren maar een pijnlijke dubbel bogey op hole 17 werd hem fataal. Op Lumine in Spanje gaat Huizing in de herkansing. Na negen jaar PGA Catalunya verhuisde de Q School-finale vorig jaar naar Lumine in de buurt van Tarragona. De eerste twee dagen speelt iedereen twee ronden op de Lakes Course en twee op de Hills Course. De top-70 overleeft de cut en speelt de laatste twee ronden op de Lakes Course.

Leaderboard

Anne van Dam

Anne van Dam veroverde afgelopen week tijdens de Q-Series heel knap haar kaart voor de LPGA Tour (lees hier meer). De beste golfster van Nederland komt deze maand ook nog een keer in actie op de Ladies European Tour. Van Dam speelt het Andalucia Costa del Sol Open dat 22 november begint. 

Nieuwe seizoen European Tour

Het European Tour-seizoen eindigt zondag 18 november in Dubai. Vier dagen later gaat het nieuwe seizoen al weer van start met het Hong Kong Open. Daarna volgen er dit kalenderjaar nog vier toernooien en is er een winterstop van een maand. Op 16 januari 2019 gaat de Tour dan weer verder met het Abu Dhabi HSBC Championship. In totaal staan er 48 toernooien op de kalender in 31 landen en vijf werelddelen. Het honderdste KLM Open wordt van 12 t/m 15 september gespeeld op The International.

Kalender European Tour