Reinier Saxton
Reinier Saxton
Beeld: Golfsupport.nl

Alleen Saxton en Huizing in finale

5 november 2018 Redactie GOLF.NL
Na Stage Two maken nog twee Nederlanders kans op een kaart voor de European Tour in 2019: Reinier Saxton en Daan Huizing.

Stage Two van de European Tour is vrijdag begonnen en maandag geëindigd. De tweede fase bestond uit vier wedstrijden op vier verschillende banen in Spanje. Per baan hebben ongeveer twintig spelers zich geplaatst voor de finale.

Er deden zeven Nederlanders mee aan de Stage Two-wedstrijden. Sommigen hadden zich geplaatst via Stage One, anderen mochten de eerste fase op basis van bestaande speelrechten overslaan. 

Challenge Tour-speler Reinier Saxton, nummer 68 op de jaarranglijst van 2018, speelde heel goed in de Stage Two-wedstrijd op Las Colinas waar 23 spelers zich hebben geplaatst voor de finale. Saxton maakte achtereenvolgens 70, 66, 69 en 67 (-12) en werd gedeeld achtste. Hij heeft zich dus ruim geplaatst voor de finale. Lars van Meijel eindigde op Las Colinas als gedeeld 27ste (twee slagen te veel) en Vince van Veen werd gedeeld 50ste. Van Meijel speelde afgelopen seizoen op de Challenge Tour en is op de jaarranglijst 122ste geëindigd.

Wil Besseling maakte na drie ronden op Alenda Golf nog veel kans op een plaats in de finale, hij was gedeeld 18de na 54 holes. Maar na een 74, 70 en 66 maakte de Noord-Hollander op de slotdag 75 (+3). Hij had bij de beste 20 speler moeten eindigen voor een plaats in de finale, maar werd gedeelde 33ste. Amateur Mike Toorop redde het ook niet, hij werd gedeeld 50ste.

Besseling heeft in 2019 wel goede speelrechten op de Challenge Tour, want dit jaar is hij op de jaarranglijst 46ste geworden. Hij mocht vorige week echter niet meedoen aan de seizoensfinale, daarvoor werd alleen de top 45 van het seizoen uitgenodigd.

Op El Encin (22 spelers door) werd Maarten Lafeber gedeeld 26ste. Hij had twee slagen te veel om een plaats in de finale van de Q School af te dwingen. Max Albertus werd gedeeld 45ste in de wedstrijd op deze baan. Lafeber heeft volgend jaar weinig speelrechten; hij is dit seizoen geëindigd als nummer 242 in de Challenge Tour Rankings. Hij heeft dit jaar echter een aantal toernooien niet kunnen spelen vanwege een rugblessure en mag mogelijk in 2019 starten in een aantal wedstrijden op basis van een medical exemption. Max Albertus speelde dit jaar op de Alps Tour en Pro Golf Tour en is volgend jaar weer aangewezen op deze circuits.

Huizing en Van Driel

Daan Huizing mocht Stage Two overslaan omdat hij zich geplaatst had voor de seizoensfinale van de Challenge Tour. Als hij die slotwedstrijd had gewonnen, of alleen tweede was geworden, dan was hij in de top 15 van de jaarranglijst geëindigd en had hij promotie naar de European Tour afgedwongen. Huizing kwam in de buurt maar werd derde in de slotwedstrijd van het jaar (lees hier meer). Hij is 20ste geworden op de jaarranglijst van de Challenge Tour. Huizing zal in de finale van de Q School opnieuw een poging doen om een kaart voor de European Tour te winnen. 

Darius van Driel mocht ook Stage Two overslaan. Hij werd gedeeld 13de in de slotwedstrijd van de Challenge Tour en eindigde als nummer 34 op de Challenge Tour Rankings. Van Driel zal niet meedoen aan de finale, zo liet hij zaterdag al op deze website weten: 'De kaart die je kan verdienen op Q School is in mijn ogen niet veel waard. Vanwege de medical exemptions schuift alles op en heb je op Q School alleen iets aan plaats 1 tot 8. Daarnaast voelt mijn lichaam stijf en wil ik bouwen voor het nieuwe seizoen op de Challenge Tour, het circuit waar ik het moet doen.'

De finale van de Qualifying School begint aanstaande zaterdag en eindigt zes dagen later, op 15 november. De zesdaagse eindstrijd wordt gespeeld op Lumine in Spanje. De top 25 (plus ties) zal een Tourkaart verdienen voor de European Tour.

Las Colinas Golf & Country Club: leaderboard.
Alenda Golf: leaderboard.
El Encin Golf: leaderboard.
Desert Springs Golf: leaderboard.

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Qualifying School