Hoogtepunten dag 4 Turkish Airlines Open
Bron: Ziggo Golf

Rose opnieuw nr 1 van wereld

5 november 2018 Redactie GOLF.NL
Justin Rose is na zijn zege in het Turkish Airlines Open opnieuw nummer 1 op de wereldranglijst. Joost Luiten is na het toernooi in Turkije enkele plaatsen gestegen.

European Tour

Justin Rose verdedigde afgelopen week met succes zijn titel in het Turkish Airlines Open en pakte de eerste prijs van ruim een miljoen euro. In een play-off versloeg de Engelsman de Chinees Li Hatong (lees hier meer). Rose (38) was na een derde plaats in het WGC-HSBC Champions van vorige week nummer twee van de wereld. Hij heeft dankzij zijn zege in Turkije Brooks Koepka van de troon gestoten. Het was de elfde keer dat de Engelsman een wedstrijd van de European Tour won.

Rose was in september twee weken de beste golfer van de wereld maar daarna nam de Amerikaan Koepka de eerste plaats over. Koepka is nu nummer twee in de world rankings en landgenoot Dustin Johnson blijft nummer drie. Li Haotong is op de wereldranglijst van de 50ste naar de 42ste plaats gestegen.

Joost Luiten werd in zijn tweede toernooi na zijn polsoperatie gedeeld 23ste, goed voor een cheque van 63.156 euro. Op de wereldranglijst is de Nederlander geklommen van de 111de naar de 109de plaats. In de Race to Dubai is Luiten gestegen van plaats 60 naar plaats 58. Deze week staat de Nedbank Golf Challenge ($7.500.000) op het programma. De top-60 in de Race to Dubai na dit toernooi in Zuid-Afrika speelt het slottoernooi van de European Tour, het DP World Tour Championship ($8.000.000) in Dubai.

Eindstand Turkish Airlines Open.

PGA Tour

Bryson DeChambeau boekte afgelopen zondag opnieuw een zege, zijn vijfde overwinning alweer. Kort geleden, in augustus en september, won hij het Dell Technologies Championship en BMW Championship.

De 25-jarige Amerikaan is na deze zege in het Shriners Hospitals for Children Open nummer 5 van de wereld en staat daarmee één plaats hoger dan vorige week. DeChambeau eindigde een slag voor landgenoot Patrick Cantlay. Hij is op de wereldranglijst gestegen van plaats 23 naar 18. Rickie Fowler, die vierde wereld op TPC Summerlin in Las Vegas, blijft nummer negen van de wereld.

Eindstand Shriners Hospitals for Children Open.

De Nederlanders in de top 1000 van de wereldranglijst

Darius van Driel en Daan Huizing speelden afgelopen week de seizoensfinale van de Challenge Tour, de Ras Al Khaimah Challenge Tour Grand Final. Daan Huizing werd derde. Hij eindigde daardoor net buiten de top 15 van de seizoensranglijst en liep daardoor net promotie naar de European Tour mis (lees hier meer). Darius van Driel werd gedeeld 13de in het toernooi op Al Hamra GC in de Verenigde Arabische Emiraten.

Huizing en Van Driel zijn allebei gestegen op de wereldranglijst. Dit zijn de Nederlanders die in de top 1000 staan.

• 109 (111) Joost Luiten
  • 317 (428) Daan Huizing
  • 474 (510) Darius van Driel
  • 698 (698) Wil Besseling
  • 878 (884) Reinier Saxton
  • 971 (965) Robbie van West

Wil Besseling, Reinier Saxton en vijf andere Nederlanders spelen vandaag (maandag) de laatste ronde van Stage Two van de European Tour Qualifying School. Ze proberen zich te plaatsen voor de finale. Per baan gaan ongeveer 20 spelers door naar de finale.

Leaderboards Stage Two Q School.

België in de top 1000

De Belg Thomas Detry werd in het Turkish Airlines Open gedeeld derde. Nicolas Colsaerts werd gedeeld 14de en Thomas Pieters, die op dag drie het baanrecord (62) evenaarde, eindigde als gedeeld 18de. De Belgen in de top 1000 van de wereldranglijst:

• 68 (68) Thomas Pieters
  • 152 (192) Thomas Detry
  • 175 (180) Nicolas Colsaerts
  • 571 (564) Christopher Mivis

Vrouwen

Anne van Dam heeft afgelopen week een kaart voor de LPGA Tour veroverd Qualifying School (lees hier meer). Ze werd gedeeld 15de in de finale waarin de deelnemers 144 holes speelden. Ruim 45 speelsters hebben een kaart voor het Amerikaanse circuit hebben veroverd. Amateur Dewi Weber werd gedeeld 51ste en dat was net niet goed genoeg. Omdat Weber zich geplaatst heeft voor de finale van de LPGA Tour Qualifying School, heeft ze wel speelrechten veroverd voor de Symetra Tour, de divisie onder de LPGA.