wereldranglijst

Hoe werkt de wereldranglijst?

6 januari 2016 Redactie GOLF.NL
Soms stijgt Joost Luiten of een andere speler op de wereldranglijst zonder dat hij gespeeld heeft. Hoe kan dat? Hoe werkt de wereldranglijst?

Het is belangrijk om te weten wat het oorspronkelijke doel van de wereldranglijst is. Het is leuk om te zien dat Darius van Driel al nummer 487 is, maar het doel is het creëren van een kwalificatieranglijst voor de allerbeste pro's van de wereld die overal ter wereld in verschillende wedstrijden van verschillende Tours spelen - een ranglijst die prestaties vergelijkt en uitsluitsel geeft welke wereldspelers recht hebben op een plaats in de majors en andere grote internationale wedstrijden. 

Het gaat dus om spelers als Joost Luiten. Hij was begin 2015 29ste van de wereld en kon daardoor in 2015 alle grote toernooien spelen. Nu is hij 85ste en is hij tot nu toe niet gekwalificeerd voor de grote wedstrijden.

Het begin

Het begon in de jaren zestig van de vorige eeuw met een wereldranglijst voor mannen ontwikkeld door Mark McCormack, een beroemde manager van topatleten en ook topgolfers. In 1986 volgde een beter systeem en deze Official World Golf Ranking wordt nog steeds gebruikt en is in de loop der tijd iets verfijnd. Na 2000 kwam er ook een wereldranglijst voor vrouwen en voor amateurs. 

De basisprincipes van de wereldranglijst 

  • In elke belangrijke internationale wedstrijd kan een speler punten verdienen voor de wereldranglijst. (In majors, World Golf Championships en dit jaar voor het eerst ook in de Olympische Spelen, maar ook bijvoorbeeld in wedstrijden van de Challenge Tour.) 
  • Alle punten van een speler in de afgelopen twee jaar worden opgeteld en gedeeld door het aantal toernooien dat hij in die periode heeft gespeeld. Hierbij geldt een minimum van 40 wedstrijden en een maximum van 52. De speler met het hoogste puntengemiddelde is de nummer 1 op de wereldranglijst. 
  • Er wordt gewerkt met een verdeelsleutel: recente punten (recente prestaties) tellen zwaarder mee dan prestaties van langer geleden. De punten die een speler in de afgelopen 13 weken heeft behaald tellen voor 100 procent mee. Hoe verder terug in de resterende 91 weken, hoe minder waarde de punten van die periode hebben. (Details zijn te vinden op owgr.com/about.)

Deze principes van het systeem verklaren waarom een speler kan stijgen op de wereldranglijst zonder dat hij gespeeld heeft. 

Het systeem is niet ideaal en flink verwarrend, want soms stijgt of daalt Luiten terwijl je anders verwacht. Maar niemand heeft nog een betere formule bedacht en het huidige systeem bepaalt wel op een redelijk objectieve manier of iemand gerekend kan worden tot de beste 50 spelers van de wereld in de afgelopen twee jaar. De top 50 van de wereldranglijst is (op verschillende data van het jaar) bij veel grote toernooien een selectiecriterium. Daar was het systeem voor bedoeld.

Soms profiteer je van de ingewikkelde mathematische formule van het systeem, zoals Lee Westwood in 2015. Als hij eind 2015 in de top 50 van de wereld zou staan, dan plaatste hij zich voor de Masters van 2016. Westwood werd in december gedeeld tweede in het Thailand Golf Championship en dat was net genoeg. Hij was weliswaar in week 51 van 2015 nog even 51ste op de wereldranglijst, maar aan het eind van het jaar stond de Engelsman op de 50ste plaats, ook al had hij eind december geen wedstrijden meer gespeeld. 

Hoeveel punten per wedstrijd? 

Per wedstrijd verschilt het aantal punten dat te verdienen is voor de wereldranglijst. Dit zijn de belangrijkste dingen om te weten. 

  • Het aantal punten dat te verdienen is in een Tour-wedstrijd wordt bepaald door de 'Strength of Field'. Hoe sterker het veld, hoe meer punten er in de wedstrijd zijn te verdienen. De Strenth of Field wordt bepaald door de World Rating en Home Tour Rating. De World rating is gebaseerd op het aantal spelers uit de top-200 dat meedoet (en hoe hoog ze in die top-200 staan). De Home Tour Rating is gebaseerd op het aantal spelers in de top 30 van de desbetreffende Tour en hoe hoog ze staan (het gaat om de top 30 van de laatste jaarranglijst van het jaar, dus in het geval van de European Tour de laatste Race to Dubai-ranglijst). Dus als bijvoorbeeld alle spelers uit de top-10 van de wereldranglijst meedoen aan een wedstrijd, dan zijn er in die wedstrijd heel veel punten te verdienen. 
  • Bij de Olympische Spelen, World Cup of Golf en de World Golf Championships wordt de hierboven bepaalde World Rating gebruikt én een extra World Rating gebaseerd op de top 30 van de wereldranglijst. 
  • Bij de vier majors (Masters Tournament, US Open Championship, Open Championship en US PGA Championship) staat het aantal punten dat verdiend wordt vast. De kampioen krijgt een enorme berg van 100 punten. 
  • Voor toernooien met een klein veld gelden aparte regels.
  • Een 72-holes toernooi moet soms ingekort worden tot 54 of 36 holes. Worden het minder dan 36 holes, dan telt het toernooi niet mee voor de wereldranglijst. Bij een tot 36 holes ingekort toernooi wordt het aantal punten voor de wereldranglijst met 25 procent verminderd. 

Kloof tussen European Tour en PGA Tour

Op de homepage van owgr.com zie je hoeveel punten er verdeeld worden in de toernooien van deze week. In het Hyundai Tournament of Champions (PGA Tour) krijgt de winnaar er 50 en in het BMW SA Open (European Tour) zijn dat er 32.

Het aantal wereldranglijstpunten geeft aan hoe sterk bezet een wedstrijd is en zo kun je ook achterhalen hoe sterk bezet een Tour is. 

De hoogte van het prijzengeld bepaalt in grote mate of topspelers verschijnen en de PGA Tour is dankzij meer prijzengeld veel machtiger dan de European Tour. Daardoor zijn er op de PGA Tour ook weer veel meer punten voor de wereldranglijst te verdienen, wat ook weer een grote aantrekkingskracht op spelers heeft. Persbureau AP rekende eind december uit dat die kloof tussen de Amerikaanse en Europese Tour vorig jaar groter is geworden. 

Het gemiddelde van het aantal punten voor de winnaar in PGA Tour-wedstrijden was 56,4 (inclusief majors en World Golf Championships). Het gemiddelde van de European Tour was 42,2. Het verschil was 14,2 punten en een jaar eerder was het 13,3. Als je de majors en WGC’s niet meetelt, dan biedt de PGA Tour gemiddeld 49,5 punten en de European Tour 32,9. 

De European Tour had vorig jaar zes reguliere toernooien met 50 punten of meer, waaronder het BMW PGA Championship (64 punten). De PGA Tour had zeven toernooien met 60 punten of meer, waaronder het Players Championship (80 punten). Het Players Championship had overigens een sterker veld dan drie van de vier majors.

Keith Pelley, de nieuwe baas van de European Tour, heeft aangekondigd dat hij de European Tour in de komende jaren wil veranderen in een goed alternatief voor de PGA Tour. Hij zal er dus voor moeten zorgen dat het prijzengeld van de European Tour hoger wordt en dat het aantal punten voor de wereldranglijst stijgt.

De European Tour heeft al een beginnetje gemaakt door de Ryder Cup van 2022 aan Italië toe te kennen. In ruil daarvoor heeft Italië toegezegd dat het Italiaans Open vanaf 2017, elf jaar lang, een prijzengeld van 7 miljoen euro zal hebben. In 2016 zal het prijzengeld al 3 miljoen bedragen, waar het in 2015 1,5 miljoen was.


Vragen en opmerkingen: welkom! Binnenkort vertellen we op GOLF.NL hoe Joost Luiten zich nog kan kwalificeren voor de majors van 2015 - via de wereldranglijst of op een andere manier.