Joost Luiten
Joost Luiten
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten behoudt plek in top 20

3 november 2018 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten staat na ronde drie van het Turkish Airlines Open nog steeds in de top 20 maar is niet geklommen in het klassement. Hij ging zaterdag rond in 69 slagen (-2).

Joost Luiten schoot vrijdag met een ronde 66 (-5) flink omhoog in het klassement van het met zeven miljoen dollar gedoteerde toernooi van de Final Series van de European Tour. Op dag drie begon hij op de gedeelde 17de plaats. Met een ronde 69 op de parkbaan van het Regnum Carya Golf & Spa Resort boekte hij geen vooruitgang. Luiten is na 54 holes gedeeld 18de en met een totaal van -8 staat hij negen slagen achter de leider.

De 32-jarige Nederlander maakte zaterdag veel birdies (vijf) maar ook twee bogeys. Een dag eerder hield hij de bogeys van de kaart.

'Vandaag geen lekkere start', zei Luiten na zijn ronde. 'Een bogey op drie na een matige ijzer-7 van de fairway; kort voor de green en geen up-and-down. Op vier mis ik een birdieputt van 4 meter maar op vijf viel ie wel van 4 meter. Op hole 6 mis ik weer een birdieputt, van 3 meter ditmaal, en op 8 maakte ik bogey door een 3-putt.'

'Op de tweede negen sloeg ik mijn ballen beter en creëerde ik meer birdiekansen', aldus de Nederlander. Op 11 maak ik birdie van 3 meter, op 12 - een par 5 - mis ik mijn eagleputt van 5 meter maar maak ik wel birdie. Op 14 weer een birdie na een ijzer-8 op 4 meter en een birdie op 16 van 4 meter na een approach met een ijzer-9.'

'Op 17 mis ik een goede kans van 3 meter en op 18 sluit je de ronde dan af met een zure 3-putt', aldus Luiten. 'De eerste putt was lang, van een meter of 15, maar had totaal niet de juiste snelheid. De putt terug van 2 meter mis ik. Dan loop je helaas zuur van de baan af terwijl ik eigenlijk gewoon goed heb staan terugvechten op de back nine. Morgen gaan we proberen laag te gaan.'

Rose aan kop

Li Haotong heeft de leiding overgenomen van Justin Rose. De Chinees begon de dag met drie slagen meer dan Rose maar maakte zaterdag 63 (-8), mede dankzij een fraaie eagle op de par-4 tiende (video onder).Met de ronde 63 brtacht Haotong zijn totaal op 17 onder par.

Rose maakte 69 en is na 54 holes gedeeld tweede op drie slagen achterstand op de leider. De Engelsman deelt de tweede plaats met de Fransman Alexander Levy die rondging in 66 slagen. 

Er doen 78 spelers mee aan het Turkish Airlines Open, onder wie de drie Belgische spelers op de European Tour. Thomas Pieters evenaarde op dag drie het baanrecord (62) en klom daarmee 36 plaatsen in het klassement, naar de gedeelde 28ste plaats. Thomas Detry is met een gedeelde 12de plaats vooralsnog de beste Belg.

Leaderboard. Race to Dubai. Lees ook Wie speelt waar? Week 44.

Final Series

Twee week geleden werd Luiten na een kleine vijf maanden blessureleed knap gedeeld 11de op Valderrama. De Nederlander staat op dit moment 60ste in de Race to Dubai. Volgende week staat de Nedbank Golf Challenge ($7.500.000) op het programma. De top-60 in de Race to Dubai na Zuid-Afrika speelt het slottoernooi van de European Tour, het DP World Tour Championship ($8.000.000) in Dubai.