Golfbaan de Dommel
Four-Ball Better-Ball op Golfclub de Dommel

36e FBBB op De Dommel

29 maart 2018 Redactie GOLF.NL
Actueel nieuws over banen en clubs.

36e FBBB op De Dommel

Golfclub De Dommel is dit jaar weer gastheer van de Four Ball Better Ball (FBBB) wedstrijd voor heren senioren. De 36ste editie van de NGF-wedstrijd wordt gehouden op donderdag 31 mei 2018. het is een teamwedstrijd waarbij steeds de beste stableford-score van twee samenspelende deelnemers per hole genoteerd wordt. De gezamenlijke handicap per paar mag maximaal 32 zijn.

In 1982 nam Hans Hertzberger van De Dommel, toen voorzitter van de NGF-seniorencommissie, het initiatief voor dit sportieve treffen voor seniorenheren. Inschrijven kan vanaf 1 april op de website van GC De Dommel. Doe dit wel snel, want er kunnen slechts 60 paren meedoen en zoals altijd geldt: wie het eerst komt…

Jeugdgolfkampen op Sluispolder

Op Golfbaan Sluispolder worden deze zomervakantie jeugdgolfkampen gehouden. De vakantiekampen worden georganiseerd door Dutch Kids Golf en Vinea Vakanties. De organisatie werkt samen met GOLF RAAK!, een initiatief van de NGF dat zich vooral richt op jonge kinderen. 

De golfkampen zijn gericht op beginnende en gevorderde jeugdgolfers. Beginnende golfers zullen op een leuke en ontspannen wijze kennismaken met de golfsport. Het doel is dat ze spelenderwijs toe werken naar het behalen van nationale baanpermissie of wellicht zelfs handicap 54, zodat de kinderen na de golfweek samen met (groot)ouders of vriendjes op een baan in de eigen regio kunnen spelen.

De gevorderde jeugd wordt ingedeeld op niveau en zullen op het kamp werken aan spelverbetering door middel van (team)wedstrijdjes en andere leuke en soms competitieve onderdelen. Naast golf zijn er veel andere activiteiten (bijvoorbeeld mountainbiken en een bezoek aan het strand).

Meer informatie: vinea.nl/golf.

Update Leadingcourses app

De app van het golfbanenplatform Leadingcourses.com is vernieuwd. Onder meer het startscherm is flink onder handen genomen. 

  • Op het startscherm is vanaf nu de 'spotlight-club' te zien (elke week staat een golf club uit binnen- of buitenland in de schijnwerpers).
  • Op het startscherm worden nu ook de drie beste golfclubs van het land waarin men zich bevindt weergegeven. 

In de Leadingcourses-app vind je alle relevante informatie over bijna 25.000 golfbanen. Update de app of download de app op deze pagina van de website Leadingcourses.com.

Jeugdwedstrijd op Liemeer

G&CC Liemeer in Nieuwveen organiseert elk jaar het Liemeer Jeugd Open. De editie van 2018 op zondag 25 maart, de tiende, is gewonnen door Nick Slobbe (71, -1) en Mayka Hoogeboom (77 slagen). Het jeugdtoernooi telt mee voor de NGF Junior Ranking. Meer informatie: golfclubliemeer.nl.

Het Rijk van Nijmegen was op 25 maart gastheer van de eerste NGF Maandbeker. De winnaars: Jennifer Sepers en Nordin van Tilburg. Klik hier voor de scores.

Renovatie clubhuis Eindhovensche

Op 1 mei 2018 wordt begonnen met een ingrijpende renovatie van het clubhuis op de Eindhovensche Golf. Het gebouw, naar een ontwerp van architect J.W. Hanrath, dateert van 1930. Het markante clubgebouw met de kenmerkende Engelse landhuisstijl zal in oude luister worden hersteld, maar met een energiehuishouding, comfort en serviceniveau passend bij de wensen en verwachtingen van de huidige- én toekomstige generaties leden, hun gasten en bezoekers.

Tijdens de verbouwing blijft de Eindhovensche Golf volledig operationeel en zal het de leden en gastspelers volgens de club aan niets ontbreken. Het EG Academy gebouw zal fungeren als tijdelijk clubhuis. Naast de haard wordt een volwaardige bar ingericht. Ook wordt een professionele keuken gerealiseerd, evenals een lounge-, restaurantgedeelte en terras waar het goed toeven is. Naar verwachting wordt het gerevitaliseerde clubhuis begin 2019 in gebruik genomen.

Golf en bridge op Dirkshorn

Op Golfbaan Dirkshorn in Noord-Holland wordt op zaterdag 16 juni 2018 de Landelijk Open Golf & Bridge Wedstrijd gehouden. Het kampioenschap onder auspiciën van de NBB en NGF staat open voor bridgers en golfers van alle niveaus. De golfwedstrijd gaat over negen holes en de bridgewedstrijd bestaat uit 24 spellen. Het inschrijfgeld bedraagt 47,50 euro per persoon. Meer informatie: nbbclubsites.nl.

Veldzijde Committed to Senioren

Op zondag 18 maart heeft Golfclub Veldzijde een NGF-certificaat ontvangen waaruit blijkt dat de vereniging ‘committed’ aan senioren is. In het kader van het NGF programma ‘Committed to Senioren’ heeft de club op Golfpark Wilnis een les- en trainingsprogramma ontwikkeld dat gericht is op senioren. Het doel is de golfer optimaal te laten bewegen en daarmee zo goed mogelijk te laten swingen. Het les- en trainingsprogramma, dat is ontwikkeld door Tom van Haaren van Five Star Golf en golffysiotherapeut Martin Poortinga, wordt door de NGF gezien als ‘best practice’. Daarmee vormt de implementatie bij Golfclub Veldzijde een voorbeeld voor andere golfclubs binnen Nederland. Meer informatie: golfclubveldzijde.nl.

Albatross werft jongeren met 'gezelligheid'

BN De Stem beschrijft hoe Golfvereniging Albatross in Prinsenbeek een poging doet om golf populair bij de jeugd te maken.

'"We moeten concurreren met wat de jeugd tegenwoordig bezighoudt: social media, ze zitten hele dagen op dat ding", wijst golfliefhebber Peter van der Kolk naar zijn eigen smartphone. "De enige manier om ze in beweging te krijgen is door prikkels te bieden die de social media ook biedt; dat is een vorm van ontmoeten en gezelligheid."'

Lees het hele artikel op de website bndestem.nl.

Company GC naar Pan en Haagsche

De evenementenkalender van The Company Golf Club is bekendgemaakt en de zakelijke club heeft dit jaar ruim 20 bijeenkomsten. Nieuw dit jaar op de kalender zijn onder meer Golfbaan Leeuwenbergh, Golfclub Rozenstein, De Pan en de Koninklijke Haagsche. Met nog vier weken te gaan voordat het 'zakelijke golfseizoen' echt begint  is de inschrijving geopend. Naast evenementen in de regio’s Eindhoven, Dordrecht, Breda en Rotterdam zal er komend jaar ook in de regio Den Haag een zestal evenementen worden aangeboden. Ben je ondernemer/ondernemend en vind je het leuk om in een ontspannen omgeving je business te laten groeien kijk dan op thecompanygolfclub.com.

Bomen planten op Duurswold 

Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke Boomplantdag georganiseerd in Apeldoorn. Er waren toen 1600 kinderen aanwezig. Vanaf 1980 is het Landelijk Comité Boomplantdag (als onderdeel van Staatsbosbeheer) doorgegaan als Stichting Nationale Boomfeestdag. Nu, bijna 60 jaar later, worden er jaarlijks door ruim 115.000 kinderen bomen geplant.

Zo ook op de golfbaan van Golfclub Duurswold gelegen aan het Schildmeer in Steendam (Groningen). Op de Nationale Boomfeestdag, 14 maart, hebben 45 kinderen van O.B.S. De Springplank uit Siddeburen bomen gepland bij de entree van de baan. De kinderen hebben ook een natuurexcursie op de golfbaan bijgewoond en kennisgemaakt met de golfsport. 

De Nationale Boomfeestdag stond in het teken van de 'essentaksterfte' die nu heerst in de Nederlandse natuur. De ziekte heeft zich inmiddels in meer dan 80 % van de essen gehuisvest. Essen komen in het hele land voor en de ziekte zorgt ervoor dat de bomen sneller om kunnen omvallen - niet ongevaarlijk dus. Ook op de golfbaan in Steendam grijpt de ziekte snel om zich heen. De golfclub heeft al de nodige essen moeten kappen. Dit gebeurt met een gedegen plan en er worden diverse boomsoorten voor terug geplant. 

Op de boomfeestdag zijn er door de kinderen onder andere beuken gepland. Om de entree te verfraaien heeft tuinontwerper Martin Knol er voor gekozen om links en rechts van de oprijlaan een aantal zuilhaagbeuken (Carpinus betules Fastigiata) van groot formaat te planten. 

Stippelberg in de min

Het Eindhovens Dagblad meldt dat Golfbaan Stippelberg in 2017 verlies heeft geleden. Lees het artikel op de website ed.nl.

Prijs voor Le Touquet

De renovatie van Le Touquet, een project waarbij de Nederlandse architect Frank Pont is betrokken, is in de prijzen gevallen. De herontwikkeling van de bestemming in Noord-Frankrijk is op de eerste plaats geëindigd van de Redevelopment of the Year Awards van het tijdschrift Golf Inc.

In 2011 werd besloten tot de renovatie van de hoofdbaan, La Mer, die ontworpen is door Harry Colt. De aanleiding was dat in 2011 oude foto's van de baan opdoken, luchtfoto's uit 1934. De baan werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en is pas in 1963 heropend. Het clubhuis werd in 1963 op een nieuwe locatie aangelegd. 

La Mer is bij de heropening in 1963 aangepast en in de loop der tijd is de linksbaan uit 1931 dichtgegroeid. De Franse architect Patrice Boissonnas en Frank Pont hebben de baan inclusief de bunkers in de oude staat gebracht. De familie die eigenaar is van de baan heeft een nieuw clubhuis gebouwd, op de plaats waar het voor de Tweede Wereldoorlog stond. Het Manoir Hôtel aan de baan is in de tussentijd opgeknapt.  

De badplaats Le Touquet-Paris-Plage met de golfbanen van Le Touquet ligt vlakbij Calais en was vroeger een belangrijke bestemming voor Britse aristocraten en mensen uit de Amerikaanse filmindustrie. De eigenaars willen het resort met de herontwikkeling weer op de wereldkaart zetten en toeristen uit alle landen trekken. Frankrijk heeft 600 banen maar staat niet bekend als internationale golfbestemming. De eigenaars hopen dat daar verandering in komt door de organisatie van de Ryder Cup dit jaar. Het duel wordt gespeeld op Le Golf National in Parijs.

'Onze visie is om een nieuwe gouden eeuw van golftoerisme op gang te brengen naar dit magnifieke kustgebied van Noord-Frankrijk', zeggen de eigenaars in Golf Inc. Golf du Touquet heeft 54 holes, La Mer (18 holes), La Forêt (18) en Le Manoir (9). Website baan: opengolfclub.com, website hotel: manoirhotel.com.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Hoe maak je een greenkeeper van een golfer?

Deze vraag hierboven stelt de Greenkeeper of the Year 2018, Arjen Westeneng. Als gast-hoofdredacteur van vakblad Greenkeeper wil een artikel maken over manieren om golfers meer te betrekken bij het vak van de greenkeeper.

Ideeën hierover? Mail Greenkeeper of aan ons (redactie@golf.nl).

In een artikel op de website greenkeeper.nl staat al een tip, maar meer ideeën zijn zeer welkom.

'Natuurlijk, de golfer komt allereerst om te golfen en uiteindelijk is de greenkeeper verantwoordelijk voor het baanonderhoud. Maar richtlijnen als het repareren van pitchmarks worden soms vergeten. De gedachte is bovendien dat de greenkeeper voor steeds meer uitdagingen komt te staan (denk aan het uitfaseren van bestrijdingsmiddelen) en een helpende hand altijd welkom is. 
Hoe kun je (bijvoorbeeld) stimuleren dat pitchmarks gerepareerd worden? Bij Westeneng op de club (De Woeste Kop) werd gestart met het benoemen van golfers tot hole ambassadors. De eerste letter van de achternaam van een golfer correspondeert met een hole waar hij als het ware verantwoordelijk voor is.'

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Openingswedstrijd jubileumjaar Doornse Golf Club

Op zondag 11 maart is onder grote belangstelling van leden, pers én genodigden het 25-jarig jubileum van de Doornse Golf Club (DGC) gevierd met een officiële opening door burgemeester Naafs en een zeer druk bezette jubileum openingswedstrijd voor de leden. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van de gemeente, de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, sportkoepel HSI, Stichting Zwem- en Sportaccommodaties Doorn, Tennis- en businesscentrum Heuvelrug, hoofdsponsor Jumbo Golfwereld, Bartiméus, Alan Rijks (de ontwerper van de golfbaan), oud teaching professional Cees Dorrestein en de huidige pro’s. Burgemeester Naafs complimenteerde de vele vrijwilligers van de club die wekelijks onderhoud plegen op de par-3 bosbaan. De club zamelt in het jubileumjaar geld in voor een goed doel, Bartiméus. Lees ook een bericht op nieuwsbladdekaap.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Open dag op Lauswolt

Golfclub Lauswolt in Friesland houdt op zaterdag 10 maart 2018 van 11 tot 16 uur een open dag. Niet-golfers kunnen kennismaken met de sport en de basisbeginselen van golf leren op de range en in de baan, golfers kunnen kennismaken met de club en de baan. Lees meer op golfclublauswolt.nl.

De Nationale Open Golfdagen zijn in 2018 op 21 en 22 april.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Nationale Jeugdgolf Kick-Off op Almkreek

Op zaterdag 10 maart wordt op Golfpark Almkreek de Nationale Jeugdgolf Kick-Off gehouden. De dag is een samenwerking van Dutch Kids Golf, GOLF RAAK!, PGA Holland en Almkreek. De toegang is voor alle jeugd gratis en Joost Luiten beveelt kinderen aan om de dag te bezoeken (video). Lees hier meer. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.Tips voor deze rubriek? Mail redactie@golf.nl. Lees ook de banen & clubs nieuwsblog van februari 2018.

}