golfpark rotterdam john scholte

Golfpark Rotterdam zoekt geld

27 februari 2018 Redactie GOLF.NL
Actueel nieuws over banen en clubs.

Golfpark Rotterdam zoekt externe financiers

Het Financieele Dagblad bericht op 27 februari over de vorderingen van Golfpark Rotterdam, een 27-holes baan in aanleg van John Scholte.

'Scholte heeft naar eigen zeggen al ruim €3 mln in Golfpark Rotterdam gestoken. Maar zijn financiële grenzen zijn bereikt, hij is nu op zoek naar externe financiers. ‘Financiële partners met een golfhart’, in zijn woorden.'

Lees meer op fd.nl (code of tijdelijke gratis registratie vereist). Website: golfparkrotterdam.nl.

Scholte is in zee gegaan met HGM, de Hollandsche Greenkeeping Maatschappij, die onder meer het onderhoud op The International doet. Het doel is dat de eerste 12 holes in de zomer van 2019 geopend worden. De baaneigenaar heeft een erfpachtcontract met een looptijd van 75 jaar.

Scholte realiseerde in de jaren tachtig Golfcentrum Rotterdam dat nu Seve heet en een andere eigenaar heeft. Golfpark Rotterdam wordt gebouwd op een 68 hectare groot gebied, deels een oude vuilstortplaats, in Overschie. 

Kick-off Dagen op Amsteldijk 

Op Golfcentrum Amsteldijk wordt het nieuwe golfseizoen ingeluid met Kick-off Dagen. Op zaterdag 7 en zondag 8 april 2018 zijn er allerlei (gratis) activiteiten voor zowel de beginnende als gevorderde golfer. Op de '9 Werelden van Golf' worden gratis proeflessen gegeven; voor deze proeflessen dient men zich in te schrijven. Op de 9-holes A-statusbaan kan worden gespeeld tegen een voordelige tarief: € 10 voor leden en € 17,50 voor niet-leden. De jeugd kan minigolf spelen en is er een longest drive-wedstrijd voor bezoekers. Golfplaza is aanwezig met een stand waar men terecht kan voor clubfitting. Meer informatie: amsteldijk.nl.

Golfbaan Weesp weer geopend

Golfbaan Weesp is weer geopend. De golfbaan ging vorig jaar failliet. De nieuwe eigenaren, Gerhard van Galen en Friso Verhoeve, hebben werkzaamheden in de baan laten uitvoeren.

Het onderhoudsbedrijf HGM (Hollandsche Greenkeeping Maatschappij) verzorgt de greenkeeping. Het clubhuis gaat naar verwachting rond 1 mei weer open maar de golfschool is open. Tjerk van der Horst en Roderick Paardekooper exploiteren Golfschool Weesp. In het nieuwe logo van Golfbaan Weesp is het wapen van Weesp en het clubhuis verwerkt.

Een jaarkaart met onbeperkt speelrecht kost € 375. Greenfees: € 12,50 voor 9 holes en € 22,50 voor 18 holes. Meer informatie: lees de nieuwsbrief van Golfbaan Weesp.

Elfstedentochtwedstrijd

Golfbaan Edda Huzid en Edda Huzid Golfacademy hebben een golfwedstrijd georganiseerd met het thema 'Elfstedentocht'. Er was een speciale routekaart en er werden stempels afgegeven. Lees een verslag op de website barneveldvandaag.nl.

Doornse bestaat 25 jaar maar is in gevaar

De Doornse Golf Club bestaat 25 jaar. Op 11 maart verricht burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug de opening van het jubileumjaar. De leden spelen op die dag een jubileumwedstrijd. Het jubileumprogramma beslaat het gehele golfseizoen en eindigt op 14 oktober met een wedstrijd en slotfeest. De club zamelt in het jubileumjaar geld in voor een goed doel, Bartiméus. 

De club speelt op een 9-holes par-3 baan. De toekomst van deze baan is in gevaar omdat de grondeigenaar, de gemeente, overweegt om huizen te bouwen op het golfterrein. De golfbaan heeft de afgelopen jaren financiële verliezen geleden en de tekorten zijn betaald door de gemeente. Lees meer op de website nieuwsbladdekaap.nl. Lees op deze website ook het bericht Golfbaan van de Doornse uit de rode cijfers.

Heide naar Edese

Op de Edese Golfclub Papendal wordt hole 1, een par 3, gerenoveerd. Er is ook sprake van een heidetransplantatie: heide van buiten de baan wordt aangebracht op hole 1. De heideplaggen zijn afgegraven op de Doorwerthse heide, eigendom van Natuurmonumenten. 

Dankzij het aanbod van Natuurmonumenten kreeg de club de kans om de eerste hole ingrijpend te veranderen en uitdagender te maken. Architect Michiel van der Vaart maakte het ontwerp. Voordat de heide kon worden getransplanteerd moest een deel van de baan worden afgegraven. Die grond is gebruikt om aan het einde van de green een wal op te werpen. Die wal onttrekt de gebouwen van de driving range aan het zicht en transformeert de green in een arena. 

Omroep Gelderland bericht ook over de heidetransplantatie:

'Zo'n 500 vierkante meter grond van de Doorwerthse heide krijgt deze dagen een bijzondere nieuwe bestemming: de Edese Golf Club Papendal in Arnhem. De heidegrond wordt geschonken door Natuurmonumenten. Die organisatie wil de heide graag vernieuwen, om zo ruimte te geven aan nieuwe vegetatie. Zo wordt de heide op een creatieve manier hergebruikt.' 

Lees meer op omroepgelderland.nl.

De Edese Post schrijft over het 40-jarige bestaan van de club:

'Nederlands beste golfster van dit moment, de Arnhemse Anne van Dam, leerde er het spel.'

Players 1st Awards 2017

Op het Nationaal Golf Congres & Beurs, woensdag 31 januari, zijn voor de eerste keer de Players 1st Awards uitgereikt. Players 1st is een klanttevredenheidsprogramma dat gebruikt wordt door golfbanen en -clubs. In Nederland zijn er al 72 clubs die gebruik van het programma maken. Het enquêtesysteem geeft inzicht in de tevredenheid van leden en bezoekers over verschillende facetten van een golffaciliteit: van de bunkers in de baan tot en met de kok in de keuken. Leden en gasten ontvangen geautomatiseerde enquêtes die ingaan op alle facetten. Uit de enquêtes blijkt ook wat leden en gasten het meest belangrijk vinden. 

De golfbaan die in 2017 de hoogste tevredenheidsscore behaalde in Players 1st was Golfbaan ’t Zelle. 't Zelle is daarmee Golfbaan van het Jaar 2017 geworden. De gebruikers van de golfbaan beoordeelden alle facetten als zeer goed, zoals blijkt uit de zogeheten 'net promotor score' (NPS) van 58. De Hattemse werd tweede (NPS 56) en Princenbosch derde (NPS 49).

Golfschool Redflaggolf van Golf & Country Club Winterswijk had de hoogste NPS van alle golfacademies en mag zich daarom Golfschool van het Jaar 2017 noemen. Redflaggolf kreeg met een NPS van 65 een prima beoordeling. De golfschool van De Compagnie Veendam werd tweede (NPS 58) en de school van Landgoed Bergvliet eindigde op de derde plaats (NPS 55).

Restaurant De Eagle, de pachter van de horeca bij de Twentsche Golfclub, won de award voor Horeca van het jaar met een NPS van 38. Op de tweede plaats eindigde Tespelduyn (NPS 32). De derde prijs was voor Restaurant Club 20, pachter van de horeca bij Golfclub Havelte (NPS 29).

Lee Chapman, de leider van Golfschool Redflaggolf, won ook de award voor Golfprofessional van het Jaar. Zijn klanten beoordeelden hem met een NPS van 65. Martin Kanninga (Drentsche) werd tweede met een NPS van 59. Op de derde plek eindigde Wouter Oosting van De Compagnie met een NPS van 58. 

Golfbaan 't Zelle werd bij de NGF Golf Awards eind 2017 ook uitgeroepen tot Golfbaan van het jaar:


In 2016 bezocht een GOLF.NL Testflight de baan van Golfclub 't Zelle.

60 Procent 9-holes ronden

Op de website van de NGF staat een nieuwbericht over het Nationaal Golf Congres & Beurs. 

'Net als vorig jaar kon NVG-directeur Lodewijk Klootwijk een groei van het aantal 9-holes ronden melden. Ongeveer 60 procent van alle ronden is nu een 9-holes ronde, zo blijkt uit de cijfers die gebaseerd zijn op de data van zo’n 70 golfbanen. (....) 

NGF-directeur Jeroen Stevens maakte bekend dat er in 2017 ongeveer 20.000 golfers zijn gestopt en 18.000 nieuwe golfers bij zijn gekomen. "Een daling van ongeveer een half procent en dat is lijn met de afgelopen jaren", aldus Stevens.'

Lees het hele bericht: Record opkomst Nationale Golf Congres op ngf.nl.

Samenwerking NVG en De Enk en Xandrion

De Enk Groen & Golf en de NVG trekken de komende jaren samen op om de klanttevredenheid onder bezoekers van golfbanen te meten en te verhogen en zo de golfbanen te helpen hun leden en gasten aan zich te binden. De samenwerking houdt onder meer in dat de Enk Groen & Golf de inzet van Players 1st bij haar klanten stimuleert. Lees meer op deenkgroenengolf.nl.

Op het Nationaal Golf Congres & Beurs 2018 is ook een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Xandrion en de NVG over gezamenlijke inkoop voor golfbanen. Lees meer op nvg-golf.nl.

Nieuwe lidmaatschapsvormen op De Compagnie

Golfclub De Compagnie heeft met ingang van 2018 de financiële participatie in de club en het entreegeld afgeschaft. Daarnaast experimenteert de club dit jaar met een zogenaamd 'Early Bird/Twilight /Par3-combinatielidmaatschap', waarbij voor een sterk gereduceerd contributiebedrag gebruik gemaakt kan worden van alle voorzieningen die De Compagnie biedt. Zo wil de club het nog aantrekkelijker maken om de golfsport te gaan beoefenen.

Clubvoorzitter Henk Rotman: 'Ons streven is altijd al geweest om de sport betaalbaar te houden. De hoogte van de contributie is door de jaren heen, in vergelijking met die van clubs elders in het land, altijd relatief laag geweest. Toch hebben wij gemerkt dat de entree- en participatiegelden, die met het ingaan van het lidmaatschap ineens moesten worden afgerekend, voor menigeen een hoge drempel vormden. Met het laten vallen van deze financiële verplichtingen denken we een nog bredere groep mensen aan de club te kunnen binden, vooral omdat de contributie desgewenst ook in maandelijkse termijnen kan worden voldaan. Van het 'Early Bird/Twilight /Par3-combinatielidmaatschap' hebben we hoge verwachtingen. Dit lidmaatschap geeft voor een schappelijk contributiebedrag, in de vroege uurtjes en wat later op de middag, speelrecht op de 18-holes wedstrijdbaan en ongelimiteerd speelrecht op de Par3-baan.'


Tips voor deze rubriek? Mail redactie@golf.nl. Lees ook de banen & clubs nieuwsblog van januari 2018.