Beeld: Inge Snelders
Beeld: Inge Snelders
Beeld: Inge Snelders
Beeld: Inge Snelders

De andere Anne

23 maart 2018 Redactie GOLF.NL
Anne van Dam is de beste golfster van Nederland. 23 jaar, wereldwijs en zelfbewust. Haar doel: spelen op de LPGA Tour in Amerika. “Daar werk ik keihard voor.” Maar er is ook meer dan golf.

Lengte doet er absoluut toe voor Anne van Dam. De beste golfster van Nederland is 1 meter 81 lang. De man aan haar zijde moet minimaal dezelfde lengte hebben. “Geen schijn van kans, hoe knap zo’n jongen ook is”, antwoordt ze op de vraag of iemand met een kleiner postuur succes bij haar zou kunnen hebben. “Ik vind het leuk om af en toe op hoge hakken te lopen, dan ziet het er toch niet uit als mijn vriend een kop kleiner is?” Wat is de ondergrens voor madame Van Dam? “Nou, minimaal mijn lengte maar liever een stukje langer.” Mocht dit een fikse teleurstelling zijn voor jonge mannen met de lengte van bijvoorbeeld Joost Luiten (1 meter 78), Anne van Dam is sowieso al ruim twee jaar bezet. Roelof Koopmans, lid van golfclub De Gelpenberg, haalde ruimschoots de minimumeis. “Hij is, volgens mij, 1,92, in ieder geval een stuk langer dan ik.” Koopmans is met een jaloersmakende handicap van +1,2 geen onbekende in het Nederlandse amateurgolf.

Jij bent Tourpro, je vriend is een topamateur, een echt golfstel dus…

Van Dam lachend. “Ik zei altijd dat ik absoluut geen relatie wilde met iemand die golft want mijn leven draait daar al zo veel om. Maar ik vind het nu alleen maar fijn. Roelof begrijpt wat mijn leven inhoudt, dat ik vaak weg ben. Hij caddiet  me af en toe tijdens toernooien.  Het is fijn om met iemand te  kunnen praten die topgolf snapt.”

Golfen jullie ook samen?

“Best vaak. Vergeleken met andere Tourpro’s golf ik veel in mijn vrije tijd. We vinden golf allebei heel erg leuk en van een rondje spelen word ik nooit slechter dus waarom niet? Het gaat er hard aan toe: geen mulligans, geen korte puttjes geven en gewoon open spelen zonder slagen. Ik speel altijd van dezelfde tee als Roelof, soms geel maar meestal wit.”

Slaat hij verder dan jij?

“Veel verder.”

Probeer je hem wel bij te houden van de tee?

“Tuurlijk, ik ga altijd extra hard slaan als we samen spelen. Niet slim want mijn drives gaan daardoor een stuk schever. Als vrouw is het goed om veel met mannen te golfen, je probeert je toch aan te passen. Ik heb vroeger in Jong Oranje en Oranje veel met jongens getraind en gespeeld, daardoor ben ik verder gaan slaan.”

Is 1 meter 81 een ideale lengte voor een vrouwelijke golfer?

“Dat denk ik niet. Ik kan met mijn lange benen en armen meer afstand maken, maar als je kleiner bent is het makkelijker om de goede lichaamsdraai te maken en je posities in de swing vast te houden. Met mijn lengte is de timing ook iets lastiger. Maar ik wil er geen centimeter af, hoor.”

Genoeg over lengte. Je bent net uitgebreid gefotografeerd met een visagiste erbij. Vind je zo’n fotoshoot leuk?

“Soms wel. Ik denk dat mensen het leuk vinden om mij een keer niet in golfkleding te zien, is weer eens wat anders.”

We hadden als kop ook ‘De andere Anne’ in gedachten.

“Leuk, maar kom je dan ook een keer met een ander soort vragen?” (Van Dam kijkt er geamuseerd bij).

We gaan ons best doen. Sta je graag in de spotlights?

“Nee. In mijn eerste jaar als pro was ik nog lekker onbekend, niemand die je lastig valt. Nu wil de Ladies European Tour bijna ieder toernooi iets doen, een promofilmpje, een interview voor de site. Het kost altijd energie en voor je het weet ben je er een halve dag aan kwijt, dus ik moet er mee oppassen. Ik heb geleerd nee te zeggen want ik doe het liefst in alle rust mijn ding.”

Je bent wel actief op Twitter  en Instagram.

“Twitter gebruik ik puur voor golfdingen. Op Instagram laat ik wat meer van mezelf zien. Maar als ze me zouden vragen mijn accounts nu te verwijderen, zou ik er totaal geen moeite mee hebben. Ik zit soms zelf een paar uur van alles te bekijken op social media en achteraf vind ik dat eigenlijk altijd zonde van mijn tijd.”

Want?

“Mensen doen zich anders voor om zo veel mogelijk likes en volgers te krijgen, veel is nep. Op de Tour zie ik het ook, speelsters zijn bezig om het perfecte swingfilmpje of de ideale foto te maken. Alles wat ze posten moet een tien zijn, het perfecte plaatje. Maar zo is de werkelijkheid niet.”

Dit jaar ga je vooral in Amerika spelen op de Symetra Tour, de divisie onder de LPGA?

“Ja. Ik zal ook een aantal toernooien van de Ladies European Tour spelen, maar ik richt me vooral op de  Symetra. De top 10 van de jaarranglijst krijgt aan het einde van het seizoen speelrecht op de LPGA Tour in 2019.”

Het grote doel was dit jaar al LPGA spelen maar je slaagde er tijdens de Qualifying School niet in een Tourkaart te veroveren. Voelt dit niet een beetje als een verloren jaar?

“Dat gevoel heb ik een aantal weken zeker gehad. Maar ik heb me eroverheen gezet en zie ook de voordelen. Bij vriendinnen heb ik gezien dat het lastig is om meteen de LPGA Tour op te gaan. Ik heb nu de tijd in de VS mijn weg te vinden, te wennen aan het leven daar en een plek te zoeken als uitvalbasis. Dat gaat waarschijnlijk Orlando worden. Ik had veel liever nu al LPGA gespeeld, maar volgend jaar is ook goed, ik ben nog jong.”

Wat vind je van de sexy kleding die sommige speelsters dragen?

“Zelf kies ik in eerste instantie voor comfortabel, ik zoek geen grenzen op met mijn kleding. Maar als andere speelsters een heel kort rokje of een tennisbroekje met een singlet willen dragen, prima, dat lossere past ook bij deze tijd. Ik vind een mooi, atletisch lichaam wel een voorwaarde om zulke kleding te dragen.”

Doe jij veel aan fitness?

“In periodes. Ik heb mijn reguliere fysieke training om blessures te voorkomen, daarnaast kan ik soms een maand lang iedere dag in de gym zijn. Dan heb ik er weer even genoeg van en ga ik een tijdje niet. Ik sport hoe dan ook veel, mountainbiken, op mijn racefiets rijden, het liefst sport ik buiten.”

Je lijkt me iemand die van snelheid houdt, type Extreme Sports.

“Zeker. Als kind was ik extreem, zo hard mogelijk met mijn mountainbike over heuvels knallen, over de kop gaan, overal schrammen en bulten. Met snowboarden heb ik van alles gebroken. Ik ben nu veel voorzichtiger, een verkeerde breuk en het is klaar met mijn golf, dat risico ga ik niet nemen. Dat komt na mijn carrière wel weer.”

Het vrouwengolf wordt gedomineerd door Aziatische speelsters, met name die uit Zuid-Korea. Werken ze simpelweg harder?

“Ze werken gestructureerd harder vanaf een heel jonge leeftijd. Als ze acht, negen zijn, worden ze al gedrild door coaches. Duizenden kinderen proberen, gepusht door ouders, de top te halen. 99 procent valt af, maar dan nog heb je een flinke groep over die het wel haalt. Die meiden hebben geen vriendinnen, hun ouders en coaches zijn er altijd bij op de Tour. Als ik ’s ochtends aan een oefenrondje van negen holes begin, staan ze ballen te slaan op de range. Kom ik tweeënhalf uur later terug, staan ze er nog steeds. Duizend ballen slaan op dezelfde manier, het zijn net machines. Er straalt nul plezier vanaf, ik zou dat niet kunnen.”

Heb je er wel alles voor over om de top te halen?

“Zeker, ik werk ook keihard. Maar ik word niet beter van de hele dag op de range staan. Je ziet ook geen Europeaan of Amerikaan trainen zoals de Koreanen, ook een wereldtopper als Lexi Thompson niet. Het is gewoon een cultuurverschil.”

Kun je wel iets leren van de Koreanen?

“Discipline en focus. Mijn moeder kan dat altijd zo mooi vragen: Je traint veel maar doe je er wel echt alles aan, Anne? Je kunt trouw je trainingsuren maken, naar de baan gaan om ballen te slaan, maar hoe goed train je nou echt? Met volle intensiteit bezig zijn, daar streef ik naar. Het kan nog beter, maar stel dat ik over een jaar of acht stop, moet ik het gevoel hebben dat ik er alles heb uitgehaald.”

Over een jaar of acht?! Dan ben je pas dertig. Dan stop je toch niet?

“Ik zou het niet weten, het is de moeilijkste vraag om te beantwoorden.”

Maar je bent gek van golf?

“Zeker, maar er is ook meer dan golf. Dit is alweer mijn vierde jaar op Tour. Het is een mooi maar ook zwaar leven omdat je zo veel van huis bent. Hoe gaat het als je kinderen wilt? Op dit moment zie ik mezelf niet tot mijn veertigste spelen. Maar je weet nooit hoe het loopt, misschien heb ik er dan nog steeds net zo veel plezier in en verdien ik bakken met geld.”

Dat klinkt al beter.

“Ik had ook helemaal niet over stoppen willen beginnen, daar ben ik totaal niet mee bezig nu. Mijn carrière is nog maar net begonnen, ik wil nog zo veel bereiken.”

Dit is een verkorte versie van het interview met Anne van Dam dat in het magazine GOLF.NL maart 2018 is verschenen. 

Klik hier om de pdf met het complete interview te bekijken.