Matchplay: give-give, mag dat?

18 maart 2018 Redactie GOLF.NL
Wat is 'give-give' en mag het eigenlijk wel?

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


In de aanloop naar de NGF Competitie behandelen we een aantal matchplay-regels. Ditmaal nemen we 'give-give' onder de loep.

Een voorbeeld hiervan is te zien in de video bovenaan dit artikel, een filmpje uit de verzameling van regeldeskundige Aleid Kemper. Het is een fragment uit het WGC-Accenture Match Play Championship van 2005 waarin Retief Goosen en Fred Couples allebei een korte putt overhouden en allebei de bal oppakken. Iets dat we in Nederland vaak aanduiden met 'give-give' maar wat Amerikanen 'good-good' noemen. Maar mag het eigenlijk wel? 

In strokeplay mag je niets afspreken met medespelers omdat je strijdt tegen een groot spelersveld. Je mag bijvoorbeeld niet afspreken een bal te laten liggen om een andere speler te helpen. 

Maar matchplay is een ander spel, een gevecht tussen twee spelers (of vier), en dus zijn de regels anders. En een 'give-give afspraak' zoals in de video hierboven is toegestaan. Het staat in Decision 2-1/1.5:

Q.In a match, a player and his opponent play their second shots on a par 5 hole. Unexpectedly, neither ball can be found. Rather than proceeding under Rule 27-1, both players agree to a half. Is this permitted?
A.Yes. An agreement to halve a hole being played is permissible. (However, if the players agree to consider a hole halved without either player making a stroke, they should be disqualified under Rule 1-3 for agreeing to exclude the operation of Rule 2-1 by failing to play the stipulated round, provided the players knew that this was a breach of the Rules.)

Dat laatste is een belangrijke toevoeging: twee tegenstanders mogen pas afspreken om een hole te halven als ze allebei hebben afgeslagen. 

Het is ook belangrijk om te beseffen dat hij bij give-give niet letterlijk gaat om het aan elkaar geven van de eerstvolgende slagen. Give-give is een afspraak om de hole te halven. Het mag pas nadat beide spelers hebben afgeslagen en het gebeurt meestal, maar niet altijd, als de tegenstanders korte putts overhouden.

Super-sportief

De regel dat je mag afspreken om een hole na de afslagen te halven maakt supersportief gedrag mogelijk. Hier zijn mooie voorbeelden van, bijvoorbeeld de partij Garcia-Fowler, twee goede vrienden, in het WGC-Accenture Match Play Championship van 2014. 

Op de zevende hole had de Amerikaan Rickie Fowler een putt van 6 meter voor par over. De Spanjaard Sergio Garcia had een putt van 2 meter voor par. Op dat moment vroeg Garcia aan Fowler: 'Wil je een halve?'

Foweler begreep het niet meteen maar Garcia bood aan om de hole te halven vanwege een incident op de hole ervoor. Fowler had op die hole lange tijd moeten wachten omdat Garcia een referee erbij riep. De bal van de Spanjaard was terecht gekomen op een plek waar bijen rondzoemden. Hij verzocht de referee om een free drop en kreeg die ook. De ruling duurde bijna 5 minuten en toen Fowler eindelijk aan de beurt was om zijn birdieputt te maken miste hij de hole.

Garcia voelde zich ongemakkelijk over het verloop van hole 6 en daarom bood hij Fowler op hole 7, waar de Amerikaan veel verder van de hole lag, een halve aan. 'Ik voelde me schuldig', legde Garcia later uit. 'Ik voelde me schuldig dat mijn drop op hole 6 zo lang duurde. Als ik in die situatie was geweest, dan had ik me niet lekker gevoeld om zo lang op mijn birdieputt te wachten. Dus ik dacht: ik moet iets doen. Dit is een gentleman's game en dit is hoe ik door mijn vader ben opgevoed.' 

Fowler accepteerde de halve. Het werd daarna een spannende partij die Fowler uiteindelijk met 1 up won. Garcia's commentaar: 'Ik heb geen spijt van wat ik op hole 7 heb gedaan. Hij speelde op de laatste tien holes veel beter dan ik en verdiende te winnen.' 

Garcia en Fowler op de zevende green.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees ook: 
Matchplay: speel niet voor je beurt!   
Matchplay: uitholen nadat een putt gegeven is.
En kijk komende week naar het WGC-Dell Match Play in Texas met Joost Luiten.


WAAR VIND IK DE GOLFREGELS? HIER!

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer regel(examen)vragen beantwoordent? Ga dan naar de pagina Test je regelkennis.

}