Bron: YouTube 'Hole High'

Hole-in-one zonder handen

13 maart 2018 Redactie GOLF.NL
Brandon Canesi werd geboren zonder handen, maar dat weerhoudt hem er niet van de baan in te gaan om te genieten van een mooie ronde golf.

Het golfleven van de 25-jarige Amerikaan bereikte een paar weken geleden zelfs een nieuw hoogtepunt, toen hij op een baan in South Carolina een prachtige hole-in-one maakte. De hole-out van zo’n 137 meter met een ijzer-7 was de tweede ace van zijn leven.

Canesi groeide op in een sportief gezin. Zo probeerde hij veel sporten uit, waaronder honkbal en snowboarden, maar zijn hart ligt toch echt bij het golf. ‘Vanaf mijn eerste slag heeft het me niet meer losgelaten’, aldus Canesi, die zijn eerste golfervaring had toen hij als 8-jarig jochie samen met zijn grootvader op de baan stond, in een interview uit 2016.

'Vanaf mijn eerste slag heeft het me niet meer losgelaten'

Net als in het normale leven, was het door zijn fysieke beperking lastig voor de Amerikaan om zijn draai te vinden als golfer. Zo kon hij zijn nieuwe hobby aanvankelijk niet goed beoefenen, omdat de traditionele clubs het spelen met zijn beperking niet ondersteunden. Daarom ging oom Tom aan de slag en maakte speciale, langere clubs. 

De linkshandige Canesi zet de shaft van de club vast onder zijn rechterarm, houdt de grip vast met zowel zijn linkerhandpalm als het stompje aan zijn andere arm, en maakt zijn swing. In het bovenstaande filmpje zie je in wat voor fraaie slagen dit allemaal kan resulteren.

Om het golfen met een beperking meer onder de aandacht te brengen, richtte Canesi de stichting ‘Hole High’ op. Deze stichting promoot golf voor iedereen, ongeacht een beperking. ‘Laat niets of niemand je tegenhouden als je echt iets wilt. Zolang je maar in jezelf blijft geloven, is er altijd een manier om je gestelde doelen te bereiken.’

Ben je geïnspireerd en wil je meer weten over golf met een beperking in Nederland? Bekijk dan hier wat er mogelijk is.

Momenteel zijn in Zuid-Korea de Paralympische Winterspelen bezig. Golf is nu nog niet paralympisch, maar alle grote golforganisaties zijn het erover eens dat dit moet veranderen. Lees daar hier meer over.

}