EDGA R&A Symposium on golf for the disabled St Andrews
Beeld: EDGA

Golf paralympisch?

22 december 2017 Redactie GOLF.NL
Op maandag 11 en 12 december is in St Andrews een conferentie gehouden over golf voor mensen met een beperking. De aanwezige partijen streven ernaar dat golf een paralympische sport wordt.

Alle grote internationale golforganisaties - zoals de R&A, de USGA en de International Golf Federation - waren aanwezig in Schotland om informatie te delen om meer mensen met een beperking bekend te maken met de golfsport.

Volgens de organisaties sluiten de kernwaarden en -kwaliteiten van golf bij uitstek aan bij mensen met fysieke en/of verstandelijke beperkingen. Er zijn legio inspirerende verhalen van mensen met een beperking die een nieuw leven aan golf danken. Een voorbeeld, en een van de sprekers in St Andrews, is ex-militair Stewart Harries; luister en kijk hier naar zijn verhaal.

De Paralympische Spelen zijn de Olympische Spelen voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming. Golf is sinds 2016 weer een olympische sport. Alle partijen aanwezig in St Andrews zijn het erover eens dat golf op de Paralympisch Spelen krijgen een gigantische stap vooruit zou betekenen. De kernwaarden van golf sluiten naadloos aan bij die van de Paralympische Spelen. Het vergroten van de zichtbaarheid van golf als sport voor mensen met een beperking wordt alom gezien als de grootse kans bij het succesvol toevoegen van golf aan de familie van paralympische sporten. 

Naar alle waarschijnlijkheid zal de International Golf Federation begin 2018, namens alle leden waaronder de NGF, een 'bid' uitbrengen bij het Internationaal Paralympisch Comité om golf op de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs te krijgen. Mocht dat lukken, dan zal 'slechts' de groep spelers met een beenamputatie speelgerechtigd zijn. Pas de edities daarna zullen andere handicapgroepen in overweging genomen worden. De reden hiervoor is dat er op basis van grondig onderzoek moeten worden aangetoond wat de consequentie van de beperking is.

Er bestaat geen enkele twijfel dat na deze historische conferentie in The Home of Golf, de internationale golfgemeenschap op alle haar beschikbare podia zal pogen golf als sport voor mensen met een beperking te promoten en omarmen.

Lees hier meer over golf met een beperking.

Golf Award voor fysiek beperkte golfer

In Nederland heeft Bob-Jan Dietrich vorige week de Golf Award voor fysiek beperkte golfer van het jaar 2017 gewonnen. Bob-Jan heeft een incomplete dwarslaesie. De Hilversummer is begonnen in een paragolfer (een speciale rolstoel voor golfers) maar heeft geleerd op krukken te lopen en speelt nu zelfstandig, gebruikmakend van een Handicart. Hij heeft zich dit jaar in het Nederlandse EK-team gespeeld. 

In De Gooi- en Eemlander van 20 december staat een portret van Dietrich. 'Het is belangrijk dat je een positieve instelling hebt in alles wat je doet in het leven', zegt hij in de krant. 'Ook al heb je tegenslagen. Ik was 25, had een leuk leven. Alles klopte, en dan wordt je geconfronteerd met zoiets. (...) Mijn boodschap is echt: er kan je iets overkomen en je moet er zelf mee leren dealen.” Lees het artikel hier.

In de video hieronder vertelt Dietrich zijn aangrijpende maar ook inspirerende verhaal.