Tiger Woods
Beeld: Golfsupport.nl

Zomertip #6: lekker uit het lange gras

30 juni 2018 Redactie GOLF.NL
De zomervakantie staat voor de deur, en dus is het de hoogste tijd om te pieken op de golfbaan. De komende 10 dagen geven we je dagelijks een toptip uit het GOLF.NL archief om alles uit de zomer te halen!

'Golf is not a game of perfect' is een beroemde uitspraak van sportpsycholoog Bob Rotella. Met andere woorden, hoe goed je ook bent, je zult altijd te maken krijgen met moeilijke liggingen. PGA Professional en NGF-coach Guido Loning gaf vorig jaar een tip voor het slaan van een bal uit het hoge gras:


'Wat doe je als je bal in het hoge gras ligt? Een goede vraag, want vanaf de maand augustus zie je op de meeste golfbanen veel hoog gras opkomen. Dit helmgras met lange sprieten oogt vaak mooi op de baan, want het laat vaak de afscheiding tussen de fairway en de rough duidelijk zien. 

Als je bal erin komt ben je minder vrolijk. Omdat het gras zo lang is, heeft dit effect op de stand van het blad op het moment dat je de bal raakt. Wanneer je een gewone slag uit het hoog helmgras doet, draait het clubblad naar binnen. Meestal resulteert dit in een slag waarbij de bal niet omhoog gaat en snel stopt. Je zult dan vaak nog een keer uit de rough moeten spelen.

Om dit te voorkomen doe je het volgende: open het blad van de club waarmee je gaat spelen. Leg de bal wat achter in je stand en gebruik een club met genoeg loft. Vaak is het verstandiger om een veilig schot te spelen zodat je zeker weet dat je de bal weer in het spel brengt op de fairway.

Om het goede gevoel te krijgen voor het raken van een bal in het hoge gras heb ik de volgende oefening:

  1. Zoek een plek op de baan waar het gras heel hoog is en pak de club met één hand vast
  2. Sla nu met volle vaart tegen het gras aan en kijk wat er met het clubblad gebeurt
  3. Open nu het clubblad en doe de slag nog een keer met één hand. Je zult gelijk het verschil voelen, want de club heeft op deze manier veel minder last van het gras. 
  4. Leg nu een bal in het gras en pas deze techniek toe. Je zult zien dat de bal er veel beter uit komt! 

Succes met oefenen!'

Lees ook:
Tip 5: mentaal fit op de eerste tee.
Klik hier voor alle zomertips.

Hou je scores bij in de de app GOLF.NL

Heb je de tips opgevolgd en ga je de baan in? Dan is het tijd om je birdies in de app te zetten zodat je meteen kunt zien of je je handicap hebt verlaagd. Als je veel speelt en je handicap handig bijhoudt op de app GOLF.NL (of op mijn.golf.nl) zegt een handicap veel meer over jou als golfer. Daarnaast is het een leuke manier om de verschillende banen die je hebt gespeeld, bij te houden en te zien hoe je het doet vergeleken met vrienden, leeftijdsgenoten en andere golfers van jouw niveau in Nederland. Ook is het goed te weten of je progressie boekt en stijgt in de verschillende rankings. Zorg ervoor dat je niet de golfer bent die zegt "vroeger had ik handicap 15", maar een handicap hebt die een goede afspiegeling is van je spelniveau.

Onderstaand filmpje laat zien hoe het werkt.

 

De app GOLF.NL is er voor iedereen die bij de NGF is geregistreerd. In 2017 zijn meer dan 100.000 oefen- en -q-kaarten ingevoerd in de app. De nieuwe versie is nu te downloaden in de appstores van iOS en Android. Bijna 80.000 golfers gebruiken de app al. Waar wacht je op? Ga naar golf.nl/app om de app te downloaden (iPhone & Android).

Lees meer over

Instructie Beginnen met golf