Jason Day
Beeld: Golfsupport.nl

Zomertip #5: mentaal fit op de 1ste tee

29 juni 2018 Redactie GOLF.NL
De zomervakantie staat voor de deur, en dus is het de hoogste tijd om te pieken op de golfbaan. De komende 10 dagen geven we je dagelijks een toptip uit het GOLF.NL archief om alles uit de zomer te halen!

Een goede techniek is belangrijk, maar de juiste mentale houding is minstens zo belangrijk. In onderstaande video die we uit het archief hebben opgedoken geeft sportpsycholoog Mitchell Kevenaar een aantal tips om mentaal topfit op de eerste tee te staan:


Bonustip: Mitchel Kevenaar heeft ook nog een waardevolle tip als je klaar bent met een slag, dus niet de pre-shot routine maar de post-shot routine:

'Als mensen het hebben over het mentale aspect van golf, dan gaat het vaak over de pre-shot routine. Maar wat ik nog niet vaak hoor, is de routine ná de slag. Wanneer ik in workshops vertel over de post shot-routine dan reageren mensen geïnteresseerd. Alle golfers herkennen het voorbeeld van de speler die na zijn slechte slag nog tot de volgende slag bezig is met mopperen en piekeren, en van daaruit weer de mist in gaat. Bekijk boven dit bericht de video's met voorbeelden van post-shot routines.

Wat kun je mentaal doen om een slag goed af te sluiten? Ik deel de post-shot routine in in drie stappen.

1. Sta even stil bij de emotie

Emotie mag er zijn. Ben je blij of teleurgesteld met de bal die je zojuist hebt geslagen? Wees je even bewust van dat gevoel.

2. Analyse

Doe het tijdens het spelen zeker niet te technisch, maar analyseer kort of je een duidelijke keuze hebt gemaakt. Was je geconcentreerd? Als hier wat ontbreekt, kan je daar bij de volgende slag iets aan doen. 

3. Afsluiten

Als je de slechte bal zou kunnen vergeten, dan zou dat mooi zijn. Maar zorg, ongeacht hoe je je voelt, dat je je aandacht weer op iets anders richt. Maak een praatje met je flightgenoot of geniet van de omgeving.

Als je de bovenstaande stappen goed beheerst scheelt het niet alleen slagen, maar ook veel energie!'

Lees ook:
Tip 4: altijd up and down.
Klik hier voor alle zomertips.

Hou je scores bij in de de app GOLF.NL

Heb je de tips opgevolgd en ga je de baan in? Dan is het tijd om je birdies in de app te zetten zodat je meteen kunt zien of je je handicap hebt verlaagd. Als je veel speelt en je handicap handig bijhoudt op de app GOLF.NL (of op mijn.golf.nl) zegt een handicap veel meer over jou als golfer. Daarnaast is het een leuke manier om de verschillende banen die je hebt gespeeld, bij te houden en te zien hoe je het doet vergeleken met vrienden, leeftijdsgenoten en andere golfers van jouw niveau in Nederland. Ook is het goed te weten of je progressie boekt en stijgt in de verschillende rankings. Zorg ervoor dat je niet de golfer bent die zegt "vroeger had ik handicap 15", maar een handicap hebt die een goede afspiegeling is van je spelniveau.

Onderstaand filmpje laat zien hoe het werkt.

 

De app GOLF.NL is er voor iedereen die bij de NGF is geregistreerd. In 2017 zijn meer dan 100.000 oefen- en -q-kaarten ingevoerd in de app. De nieuwe versie is nu te downloaden in de appstores van iOS en Android. Bijna 80.000 golfers gebruiken de app al. Waar wacht je op? Ga naar golf.nl/app om de app te downloaden (iPhone & Android).

Lees meer over

Instructie Beginnen met golf